TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Kawa w hotelu - co warto o niej wiedzieć?

Po raz pierwszy goście Targów WorldHotel będą mogli uczestniczyć w warsztatach kawowych "Kawa w hotelu - co warto o niej wiedzieć?", a także - pokazach, warsztatach i konkursach cukierniczych z udziałem dwóch wybitnych cukierników: Tomasza Dekera i Pawła Mieszały. Oba wydarzenia odbędą się w dniach 3-5 października, w Centrum MT Polska przy ul. Marsa 56c w Warszawie, podczas V Międzynarodowych Targów Wyposażenia Obiektów Noclegowych.


Nic tak dobrze nie pasuje do siebie, jak kawa i ciastko, co więcej - ciężko jest wyobrazić sobie jakikolwiek hotel czy inny obiekt noclegowy bez filiżanki kawy i słodkiej przekąski. Jak właściwie przygotować kawę na śniadanie? Czy dobra kawa to zawsze droga kawa? U kogo i gdzie zamawiać ekspresy, ziarna czy słodkie dodatki? Na wiele z tych pytań będzie można znaleźć odpowiedź podczas najbliższej edycji targów. Na zwiedzających czekają bowiem nie tylko warsztaty i pokazy, ale również oferta wystawców z sektora kawowego.

O kawie w hotelu
Bezpłatne warsztaty pt. "Kawa w hotelu - co warto o niej wiedzieć?" mogą zainteresować przede wszystkim właścicieli, managerów, a także pracowników hoteli, pensjonatów, gospodarstw agroturystycznych i innych obiektów noclegowych. Podczas 90-minutowych sesji warsztatowych składających się z prezentacji, dyskusji i zajęć praktycznych, będzie można zdobyć cenne informacje i umiejętności praktyczne przydatne każdemu, kto chce serwować dobrą, a nie koniecznie najdroższą kawę. W części praktycznej każda grupa będzie miała za zadanie, przy pomocy zawodowych baristów, przygotować: espresso, cappuccino oraz kawę na śniadanie lub konferencję, a podczas prezentacji zostaną przedstawione różne gatunki kawy i ich stosunek do ceny. Sesje warsztatowe będą odbywać się każdego dnia targów, czyli 3, 4 i 5 października w sali konferencyjnej zaaranżowanej na powierzchni pokazowej, na terenie hali targowej. W warsztatach można uczestniczyć bezpłatnie, z uwagi jednak na ograniczoną liczbę miejsc, obowiązują wcześniejsze zgłoszenia poprzez wypełnienie formularza, dostępnego na www.worldhotel.pl. Zgłoszenia można nadsyłać do 28 września. Organizatorami warsztatów są: firma AproTrade / Akademia Kawy oraz MT Targi.

Co na deser?
Wielu pomysłów i inspiracji na smaczny deser i słodki dodatek do kawy mogą dostarczyć pokazy i warsztaty cukiernicze z udziałem mistrza cukierniczego - Tomasza Dekera, a także Gościa Specjalnego - Pawła Mieszały. Zwiedzający zainteresowani sekretami dobrego, czekoladowego smaku, będą mogli wziąć udział w warsztatach robienia trufli, a także dekorowania cupcake i cake pops. W programie znajdą się również pokazy: tworzenia rzeźb czekoladowych i dekoracji z karmelu, robienia pralin i trufli z nadzieniami z białej i ciemnej czekolady aromatyzowanymi alkoholem i polskimi owocami (jarzębina, rokitnik, itp.), a także tworzenia cake pops z czekolady i nie tylko. Ciekawie zapowiadają się też konkursy degustacyjne trufli i pralin czekoladowych. Warto dodać, że na zwiedzających, którzy na miejscu będą chcieli złożyć zamówienie w postaci minitortu lub tarty by T. Deker, czeka kawa Nespresso w prezencie. Serdecznie zapraszam wszystkich zainteresowanych na moje pokazy cukiernicze. Podczas tych kilku dni zaprezentuję wiele trendów i nowości w cukiernictwie. Zaczniemy od czekolady, będą praliny, trufle a nawet wylewanie całych tabliczek czekolady. Będą pokazy i warsztaty. Będzie słodko. Do zobaczenia. - zachęca Tomasz Deker - mistrz cukiernictwa. Organizatorem pokazów i warsztatów jest firma T.Deker Patissier & Chocolatier. W wydarzeniu można uczestniczyć bezpłatnie.

Salon kawowy - nowość
Oferta wystawców prezentowana podczas Targów WorldHotel obejmuje przede wszystkim: wyposażenie i wystrój wnętrz, tekstylia i galanterię hotelową, housekeeping, rozwiązania informatyczne dla hoteli, infrastrukturę rekreacyjną, SPA & Wellness. W tym roku po raz pierwszy na targach pojawi się nowy sektor tzw. Salon Kawowy, w którym swoją ofertę będą mogły pokazać firmy produkujące i dystrybuujące ekspresy do kawy, ziarna, dodatki, takie jak: syropy smakowe, śmietanki czy słodycze oraz wiele innych elementów niezbędnych do parzenia kawy. Propozycja wystawców skierowana jest przede wszystkim do właścicieli i menedżerów obiektów noclegowych, takich jak: hotele, motele, pensjonaty, ośrodków SPA & Wellness, uzdrowiska, sanatoria, ośrodki wypoczynkowe i agroturystyczne oraz centra konferencyjne. Imprezę chętnie odwiedzają również architekci i projektanci wnętrz oraz inwestorzy i firmy wykonawcze.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
nowości WorldHotel 2012 targowe targi warsztaty kawowe pokazy cukiernicze konkursy Wyposażenia Obiektów Noclegowych Kawa w hotelu - co warto o niej wiedzieć AproTrade Tomasz Deker Paweł Mieszała deser desery przepisy salon kawowy




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję