TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Pracownicy WARS lepiej przeszkoleni

WARS S.A. poinformował o zakończeniu dwuletniego okresu szkoleń w ramach projektu "Program Operacyjny Kapitał Ludzki" współfinansowanego przez Unię Europejską. Celem projektu było przeprowadzenie szkoleń dla ok. 500 pracowników, w tym przede wszystkim konduktorów WARS obsługujących wagony sypialne i z miejscami do leżenia w pociągach nocnych spółki PKP Intercity, DB AutoZug, Newrest Wagons-Lits oraz pracowników operacyjnych.


W 2010 roku Zarząd WARS S.A. podjął decyzję w sprawie złożenia wniosku o dofinansowanie w ramach projektu "Program Operacyjny Kapitał Ludzki" w Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości. Wniosek został wspólnie opracowany i złożony przez "CS Szkolenie i Doradztwo" Sp. z o.o. pod nazwą "Profesjonalna obsługa oraz bezpieczeństwo pasażera - kluczem do wzrostu pozycji firmy WARS S.A. na kolejowym rynku przewozów pasażerskich". Wniosek uzyskał pozytywną ocenę i dofinansowanie z PARP. Całkowita wartość projektu szkoleniowego to 1 338 tys. zł, w tym dofinansowanie unijne - ok. 66%.

W ramach siedmiu modułów tematycznych programu szkoleniowego, średnio każdy uczestnik projektu brał udział w trzech różnych szkoleniach, czyli z programu skorzystało ponad 870 osób, wśród których grupę dominującą stanowili konduktorzy WARS, a ponadto - pracownicy administracyjno-biurowi i kadra zarządzająca.

Dla konduktorów, którzy mają bezpośredni kontakt z podróżnymi w pociągach nocnych w wagonach sypialnych i z miejscami do leżenia, dyspozytorów oraz pracowników odpowiedzialnych za przygotowanie wagonów hotelowych opracowane zostały dwa tematy:

- szkolenie z europejskich standardów obsługi pasażerów,

- szkolenie z pierwszej pomocy przedmedycznej poszerzone o moduł postępowania z pasażerem o obniżonej sprawności fizycznej i intelektualnej oraz moduł postępowania w sytuacji zagrożenia zdrowia i życia pasażera lub konduktora (w tym zagrożeń terrorystycznych i przestępczości zorganizowanej).

"Raport z badania efektywności szkoleń sporządzony na podstawie badań ankietowych uczestników, ich przełożonych i ocen "tajemniczego klienta" w wagonach hotelowych, stwierdza, że założone efekty szkoleniowe zostały zrealizowane i przyczyniły się do podwyższenia kwalifikacji zawodowych pracowników" - podkreśliła Zofia Osiak, Kierownik Zespołu Jakości i Szkoleń Operacyjnych WARS S.A.

Zrealizowane szkolenia zapewnią zwiększenie konkurencyjności spółki WARS S.A. poprzez poprawę jakości świadczonych usług oraz podwyższenie kwalifikacji zawodowych pracowników.

WARS S.A. obsługuje:

- 61 wagonów gastronomicznych, w tym 15 restauracyjnych i 46 barowych,

- 79 wagonów sypialnych,

- 55 wagonów z miejscami do leżenia (kuszet).

Właścicielem wagonów, w których WARS S.A. prowadzi obsługę podróżnych, jest PKP Intercity S.A.

Podstawowe obszary działalności WARS S.A.

1) usługi gastronomiczne w pociągach:

- obsługa podróżnych w wagonach restauracyjnych i barowych,

- sprzedaż przekąsek i napojów z mini baru dla podróżnych w przedziałach pasażerskich,

- catering w pociągu na specjalne życzenie Klienta,

- specjalny serwis dla grup turystycznych,

- wg konceptu i na koszt PKP Intercity S.A. - serwis w przedziałach menadżerskich oraz poczęstunki dla podróżnych pociągów kategorii EIC (Express Intercity).

2) usługi hotelowe w pociągach:

- obsługa podróżnych w wagonach sypialnych i z miejscami do leżenia w komunikacji krajowej, międzynarodowej oraz dodatkowych włączanych do pociągów w szczytach przewozowych,

- usługi hotelowe na zamówienie Klienta.

3) automaty vendingowe w pociągach Kolei Śląskich:

- od 21 marca 2012 roku na terenie województwa śląskiego kursują pociągi Kolei Śląskich wyposażone w automaty z przekąskami i napojami.

4) lokale gastronomi stacjonarnej:

- Green Patio to pierwsza stacjonarna restauracja otwarta w lutym 2010 roku. Pilotażowy lokal jest wyspecjalizowany w serwowaniu zdrowej kuchni.

- WARS Express to planowana sieć barów w doskonałych lokalizacjach położonych na dworcach kolejowych. Pierwszy lokal został otwarty w styczniu 2013 roku na dworcu Warszawa Wschodnia. Oferta baru ma przyciągać klientów nie tylko z pociągów. W menu oprócz dań znanych z wagonów gastronomicznych obsługiwanych przez WARS takich jak popularna jajecznica, żurek czy piada, dostępne są również ulubione przekąski (zapiekanki, hot-dogi, grillowane kanapki) oraz świeże soki wyciskane z warzyw i owoców.

Lokale obu marek prowadzone są bezpośrednio przez pracowników WARS, lecz przyszłe obiekty prowadzone będą w systemie franczyzowym.

Pracownicy

Swoją pozycję na rynku oraz wysoki poziom świadczonych usług WARS S.A. osiąga dzięki załodze. WARS S.A. posiada doświadczoną kadrę. Aktualnie zatrudnia około 450 osób, w tym znaczna część (56%) to stewardzi obsługujący podróżnych w wagonach sypialnych i z miejscami do leżenia.

Usługi gastronomiczne realizowane są w systemie franczyzowym - zatem w ściśle określonych standardach WARS S.A.

Pracę usługową wykonuje około 80-ciu mikroprzedsiębiorstw.

Współpraca z innymi przewoźnikami i organizacjami

W ramach międzynarodowej współpracy franczyzobiorcy WARS S.A. obsługują podróżnych w wagonach restauracyjnych:

- PKP Intercity S.A., kursujących do Austrii w pociągu POLONIA relacji Warszawa-Villach-Warszawa i w pociągu SOBIESKI relacji Warszawa-Wiedeń-Warszawa,

- PKP Intercity S.A., kursujących do i z Berlina w pociągu BERLIN-GDYNIA-EXPRESS oraz w pociągu JAN KIEPURA relacji Warszawa-Amsterdam-Warszawa,

- PKP Intercity S.A. - kursujących z i do Warszawy w pociągach FPK relacji Moskwa-Paryż-Moskwa i Moskwa-Nicea-Moskwa,

- kolei niemieckich - DB Fernverkehr AG, kursujących w pociągach BERLIN-WARSZAWA-EXPRESS.

Stewardzi WARS S.A. obsługują podróżnych na trasie Warszawa-Wiedeń-Warszawa w wagonach z miejscami do leżenia należących do Newrest Wagons-Lits GmbH oraz w wagonie z miejscami do leżenia należącym do DB AutoZug GmbH w relacji Warszawa - Amsterdam- Warszawa.

WARS S.A. jest członkiem International Rail Catering Group. IRCG jest niezależną organizacją zrzeszającą podmioty, aktywnie działające na rzecz rozwoju cateringu i usług hotelowych dla transportu kolejowego, w różnych krajach świata.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
WARS szkolenia szkolenie dla pracowników pracownicy przeszkoleni UE z Unii Europejskiej konduktorzy konduktorów tematy szkoleń Zofia Osiak kursy kwalifikacje wagony gastronomiczne hotelowe usługi




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję