Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista ds. turystyki wyjazdowej z...
- Specjalista ds. Turystyki Jaworzno
- Specjalista ds. turystki Siemianowice Śląskie
- Wychowawcy na obóz we Włoszech
- Kupię funkcjonujące biuro podróży
- GRECJA - REZYDENT
- Praca u multiagenta
- Poszukiwani piloci/przewodnicy od połowy maja
- Warszawa - Specjalista ds turystyki
- Sales Manager at RateHawk
Kuchnia włoska króluje na polskich stołach
Pomimo zmieniających się trendów żywieniowych, Polacy wciąż najchętniej sięgają po te same potrawy. Wśród najbardziej popularnych królują nie tylko polskie specjały, ale także pizza i makarony.
Jak wskazuje "Raport 2013, Rynek Gastronomiczny w Polsce", już tylko co trzeci Polak nie jada poza domem. Coraz szersze grono wielbicieli restauracji szybkiej obsługi to młodzi ludzie o podstawowym lub zawodowym wykształceniu. Wśród posiłków kupowanych na mieście największą popularnością cieszą się dania kuchni polskiej i włoskiej. Okazuje się, że smaki pochodzące z kraju pizzy i makaronów, odpowiadają bardzo szerokiej rzeszy konsumentów.
"Już jakiś czas temu zaważyliśmy, że wśród Polaków rośnie grono wielbicieli kuchni włoskiej. Pizza powoli staje się w naszym kraju potrawą narodową, co nas niezmiernie cieszy. Jednocześnie daje nam to dodatkową motywację do pracy i przykładania jeszcze większej wagi do jakości serwowanych przez nas potraw." - powiedziała Magdalena Piróg, wiceprezes sieci pizzerii Da Grasso. W ostatnim czasie PizzaPortal.pl opublikował dane, z których wynika, że Polacy najczęściej zamawiają na wynos właśnie dania kuchni włoskiej. Stanowią one 64% wszystkich zamówień.
Najczęściej zamawianym przez telefon daniem okazuje się pizza, aż 89% konsumentów wybiera tę potrawę w dowozie. Często jest to najprostsze i najszybsze rozwiązanie aby smacznie zjeść. Polacy mają mniej czasu, nie tylko na spożywanie posiłków, ale także na ich zamawianie dlatego też, coraz większą popularnością cieszą się strony internetowe, za których pośrednictwem można zamówić jedzenie. PizzaPortal.pl zauważył, że ilość zleceń znacznie wzrasta w weekendy i stanowi ponad 50% zamówień z całego tygodnia. Wartość procentowa pomiędzy poszczególnymi dniami tygodnia stopniowo się podnosi. Na początku tygodnia liczba zamówień stanowi średnio 9% a w sobotę wzrasta do 19%. Polacy jedzenie na wynos zamawiają głównie wieczorem, pomiędzy godziną 18 a 20.
Magdalena Piróg zapewniła, że Polacy zamawiają głównie sprawdzone potrawy. "Przy zamówieniach w dostawie klienci najczęściej decydują się na to co znają i co im smakuje. Często nie mają przed oczami pełnego menu restauracji i w swoich zamówieniach powtarzają schematy, wybierając potrawy, co do których mają pewność, że będą dobre i tak samo wysokiej jakości, jak za poprzednim razem. Włoska pizza doskonale wpisuje się w ten schemat i dlatego jest tak popularna." - skomentowała.
Wśród klientów PizzaPortal.pl aż 71% zamówień składają mężczyźni. Podobne proporcje utrzymują się przy zamawianiu poszczególnych potraw. Średnia wartość zamówień przez stronę internetową PizzaPortal.pl wyniosła 35 zł.
Najczęściej zamówienia na dania na wynos składają mieszkańcy Gdańska, Krakowa oraz Łodzi.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział badania rynku i analizy:
Turystyka z gorszą obsługą
Nocowanie.pl: Zimowy wypoczynek w Polsce przyciąga węgierskich
Starsze aktualności:
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Wyspy Wolin i Uznam lepiej połączone z resztą
Kraków wprowadza ograniczenia sprzedaży
1/5 Polaków nie ubezpiecza się przy
POT podpisała deklarację w sprawie promocji
Gwarancja słońca nad Bałtykiem?
Modlin wypłaci milionowe odszkodowania?
Ryanair walczy o pozycję lidera i planuje zakup 300 nowych maszyn
Jak przewoźnicy lotniczy dbają o pasażerów?
Adam Małysz odbierze wyróżnienie w hotelu Mercure Kasprowy Zakopane
Latanie bez ryzyka, czyli jak usprawnić rynek przelotów grupowych
Mostostal Warszawa wybuduje terminal w Szymanach
Sprzedaż w biurach w 2012 roku
Co sądzicie o biurze Nowa Itaka