Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista ds. turystyki wyjazdowej z...
- Specjalista ds. Turystyki Jaworzno
- Specjalista ds. turystki Siemianowice Śląskie
- Wychowawcy na obóz we Włoszech
- Kupię funkcjonujące biuro podróży
- GRECJA - REZYDENT
- Praca u multiagenta
- Poszukiwani piloci/przewodnicy od połowy maja
- Warszawa - Specjalista ds turystyki
- Sales Manager at RateHawk
Zysk Polskiego Jadła
Zarząd Spółki Polskie Jadło S.A. poinformował, że zysk Grupy Kapitałowej Polskie Jadło wypracowany w 2011 roku wyniósł ponad 1 milion złotych.
Polskie Jadło S.A. po dokonaniu udanej restrukturyzacji odnotowuje kolejne zyski. Pomimo intensywnych prac przygotowawczych do realizacji kontraktów związanych z produkcją na szeroki rynek wyrobów mącznych i garmażeryjnych oraz modernizacji linii do produkcji konfitur spółka Polskie Jadło osiągnęła za rok 2011 zysk w wysokości 1 111 000 złotych.
Realizacja podpisanych kontraktów, planowana na czerwiec br. w sposób zasadniczy wpłynie na dalszą poprawę uzyskiwanych przez Spółkę wyników. Ponadto Polskie Jadło realizuje rozwój gałęzi gastronomicznej w zakresie budowy i uruchomień sieci przydrożnych PIT STOP Barów, jak i sprzedaży franczyz. Przysłowiową "wisienką na torcie" może okazać się włączenie się firmy do projektu Euro 2012.
Wyjście z zapaści związanej z załamaniem się rynku w latach 2008 - 2009 firma zawdzięcza przeprowadzeniu gruntownej restrukturyzacji spółki. Restrukturyzacja związana była nie tylko z optymalizacją i cięciem kosztów, ale także przemodelowaniem strategii dalszego jej rozwoju. W ciągu ostatniego roku firma uzyskała stabilizację finansową i wypracowała zysk.
W ostatnim roku modernizacji uległa również wchodząca w skład Grupy Polskie Jadło fabryka w Czechowicach - Dziedzicach. Wytwórnia poddana została bardzo rygorystycznym audytom, które dodatkowo umożliwiają jej wejście nie tylko na rynek krajowy, ale również prowadzenie exportu.
"Realizacja posiadanych kontraktów rozpoczęta zostanie już w czerwcu 2012, co zwiększyć może wielokrotnie przychody firmy. Na dzień dzisiejszy posiadamy znaczący potencjał produkcyjny zarówno w sferze artykułów garmażeryjno - mącznych, głównie pierogów, jak i rozbudowaną i zmodernizowaną linię do produkcji konfitur tradycyjnych, a posiadany "portfel" potencjalnych zamówień pozwoli nam na zwiększenie dynamiki wzrostów. Realizacja strategii rozwoju sfery produkcyjnej oraz koncentrowanie się w sferze gastronomicznej, głównie na rozwoju działalności przydrożnej w tym PIT STOP Barów, oraz sprzedaży franczyz gastronomicznych i działalności cateringowej to efekt przemyślanej strategii polegającej na pozostawieniu w firmie jedynie dochodowych gałęzi. Księgowo zamknęliśmy okres pierwszego kwartału, a wyniki uzyskane w tym okresie potwierdzają słuszność naszych decyzji. W moim przekonaniu dynamika wzrostowa w sposób bardzo istotny powiększy się w trzecim i czwartym kwartale w wyniku realizacji przychodów a co za tym idzie i zysków z działalności produkcyjnej firmy." - wyjaśnia Jan Kościuszko Prezes Zarządu Polskie Jadło S.A.
Nie bez znaczenia będzie miało też włączenie się firmy w projekt EURO 2012, a realizacja tego projektu to rozpoczęcie działalności w okresie trwania rozgrywek w formie prowadzenia w Krakowie dwóch największych stref kibica. Jedna z nich umiejscowiona będzie w ścisłym centrum i przygotowana jest do dobowej obsługi 5 tys. Klientów. Druga strefa zlokalizowana będzie na Małym Rynku i zaplanowana do dobowej obsługi 3 tys. osób. Na Małym rynku prowadzona będzie obsługa gastronomiczna nie tylko strefy kibiców, ale również obsługa centrum prasowego. Inicjatywa ta podjęta została wspólnie z władzami Miasta Krakowa. Oba przedsięwzięcia czynne będą 24 godziny na dobę.
Dodatkowo w związku z pozyskaniem kolejnego lokalu gastronomicznego na Rynku Głównym w Krakowie posiadającym jeden z największych ogródków zewnętrznych (płyta Rynku) zwiększa się możliwość obsługi osób odwiedzających Kraków w trakcie EURO do 2 tys. osób obsługi dobowej.
"Działalność w zakresie obsługi projektu EURO 2012 będzie działalnością szczególnie dochodową ze względu na stosowane marże gastronomiczne w tym okresie, tak więc będzie miała istotny wpływ na całoroczne wyniki uzyskane przez Polskie Jadło. Niemniej podstawą działalności w dającej się przewidzieć przyszłości będzie rozwijanie sfery produkcyjnej oraz organizowanie i sprzedaż franczyz gastronomicznych, głównie w segmencie gastronomii przydrożnej. Mocno wierzę, że Polskie Jadło ma olbrzymią szansę w ciągu najbliższych dwóch lat powrócić do swojej pozycji rynkowej z roku 2008, gdzie odnotowało zysk na poziomie 12,5 mln złotych. Tym bardziej, że aktualny potencjał firmy uzyskany dzięki przeprowadzonej restrukturyzacji oraz przejęciem spółki Ko-Operator jest nieporównywalnie większy niż był w roku 2008. Polskie Jadło przez cały ten trudny okres restrukturyzacji nie tylko nie pomniejszyło swojego majątku, ale w sposób istotny powiększyło go, między innymi, poprzez dokonanie przejęć." - powiedział Jan Kościuszko.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział dla turystów:
Udany pierwszy kwartał w Porcie Lotniczym
IGHP: Wielkanoc dobra, majówka będzie jeszcze
LOT zapowiada nowe połączenie z
Starsze aktualności:
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Wyspy Wolin i Uznam lepiej połączone z resztą
Kraków wprowadza ograniczenia sprzedaży
1/5 Polaków nie ubezpiecza się przy
POT podpisała deklarację w sprawie promocji
Dojazd własny sprzedaje się słabo
Nowy zastępca dyrektora zarządzającego w Neckermannie
Gastronomia i hotelarstwo - zintegrowany projekt branżowy
Dwóch Niemców włamało się do polskiej restauracji
Kryzys, a plany wakacyjne Polaków
Kolejowa sprzedaż internetowa górą
Właściciele restauracji pozywają rewolucyjną Gessler
Singapore Airlines wprowadza nową klasę
Nowość: egzotyczna turystyka językowa
Czerwony stoliczek, a na nim robaczek