TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Czerwony stoliczek, a na nim robaczek

Mule, ślimaki, żabie udka i sery pleśniowe są mięczaków - tak pomyślał właściciel jednej z nicejskich restauracji i postanowił stworzyć coś unikalnego.


Restauracja Aphrodite w Nicei oferuje swoim gościom larwy, świerszcze i innej maści robactwo. Szef kuchni uważa, że nie mógł się oprzeć delikatnemu smakowi insektów.

Właściciel restauracji David Faure stworzył dla swych gości specjalne menu w całości złożone z robaków. Jako pierwszy we Francji postanowił sprzedawać kontrowersyjne dania. Twierdzi, że inspiracją jest dla niego kuchnia afrykańska, w której owady są często wykorzystywane.

"Szukałem subtelnych smaków i zastanawiałem się, jak je wzmocnić. Moje dania nie są skomplikowane ani przesadnie wyszukane, chodzi o dobrą kombinację smaków"- powiedział.

Kontrowersyjny kucharz uważa, że świerszcze smakują jak popcorn, a larwy jak orzeszki ziemne. Jego zdaniem najbardziej inspirujące jest przygotowywanie deserów, od chrupiących po budyniowate.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
larwy świerszcze restauracja Aphrodite Nicea mule ślimaki żabie udka sery pleśniowe David Faure. właściciel restauracji kuchnia afrykańska kombinacja smaków popcorn orzeszki ziemne przygotowywanie deserów




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję