Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Młodszy Specjalista ds. obsługi klienta
- Doradca klienta Biuro Podróży Itaka Kraków M1
- RAINBOW Doradca Klienta
- NEKERA - Flight Specialist
- NEKERA - Product Manager (Warszawa)
- pilot Wiedeń : 31.05-01.06.2024
- Poszukiwany pilot 05.06-07.06
- Przewodnik Kulinarny w Warszawie
- Specjalista ds. Turystyki Jaworzno
- Specjalista ds turystyki
Michelin pomija restauracje?
Powoli zbliża się premiera kolejnej edycji kulinarnego przewodnika Michelin "Main Cities of Europe", opisującego najlepsze hotele i restauracje na całym świecie.
Zespół Michelin to 90 inspektorów, którzy składają niezapowiedziane wizyty w lokalach gastronomicznych. To ich oceny potrafią wynieść restaurację na wyżyny popularności, a nawet wpędzić w depresję najlepszych szefów kuchni. Gwiazdki przyznawane przez tych światowej sławy krytyków kulinarnych to najbardziej pożądane przez restauratorów odznaczenia. Niestety w Polsce, żaden lokal nie może poszczycić się gwiazdką od twórców tego słynnego przewodnika.
Co roku publikowany jest Czerwony Przewodnik Kulinarny Michelin Main Cities of Europe Restaurants & Hotels. Zwrócenie na siebie uwagi obecnością w tym prestiżowym wydaniu to wielki zaszczyt dla przedsiębiorców, wspaniała promocja dla lokalu, ale również dla regionu. Okazuje się jednak, że o wiele trudniej trafić na mapę wizyt inspektorów Michelin niż do przewodnika. W ubiegłym roku eksperci Michelin docenili 22 restauracje z Warszawy i 20 z Krakowa. Dlaczego tylko z tych dwóch miast? Bo tylko te miasta są odwiedzane przez inspektorów czerwonego przewodnika.
Niestety nie każdy lokal może liczyć na odwiedziny tajnych agentów Michelin. Eksperci zaglądają tylko do miejsc o wyrobionej już renomie, a także tych prowadzonych przez uznanych restauratorów i szefów kuchni. Ten proceder od dawna budzi kontrowersje w środowisku gastronomicznym. Wielu nie zgadza się ze sposobem przyznawania gwiazdek, inni czują się zwyczajnie pominięci w rankingu.
- Przecież mamy wspaniałą kuchnię regionalną. Nie uważam, żebyśmy byli gorsi od tej drugiej części Polski. Niech inspektorzy chociaż do nas przyjadą, niech zobaczą, co mamy do zaoferowania. - mówi właścicielka restauracji Metamorfoza w Poznaniu.
Restauracje dostrzeżone przez inspektorów Michelin mogą otrzymać jedno z trzech wyróżnień:
Sztućce (Łyżka & Widelec) - za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu
Bib Gourmand - za stosunek jakości do ceny
Gwiazdki Michelin (których do tej pory w Polsce nie miał żaden lokal) - za walory smakowe potraw
Bezprecedensowo największym wyróżnieniem w tym rankingu są trzy gwiazdki. Dwie gwiazdki oznaczają doskonałą kuchnię, dla której warto zjechać z trasy, jedna gwiazdka to dosłownie "dobry stół". Najłatwiej jednak zdobyć sztućce, które przyznawane są w skali od 1 do 5 - oznaczają szczególny wystrój i nietuzinkową obsługę gości.
Być może już wkrótce na mapie kulinarnych odkryć Michelin znajdzie się polska restauracja. Atelier Amaro z Warszawy powalczy w tym roku o pełną gwiazdkę - trzymamy kciuki.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział dostawcy/usługodawcy branży:
SITE Poland podsumowuje 3 edycję programu Young
Państwo może nakładać obowiązki na dostawców usług internetowych z siedzibą w innym kraju
Ceny wrześniowych wyjazdów rosną trochę
Niemiecki Dzień Turystyki bez
Najlepsze praktyki dotyczące spotkań medycznych. Raport ICCA i AC
Dział centra informacji i promocji:
Rozpoczyna się kolejna edycja Turystycznych Mistrzostw
Dziwny konkurs na dyrektorów
Polacy na pierwszym miejscu wśród
Starsze aktualności:
eSky chwali system NDC
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Historyczny tydzień w biurach podróży
Kolejny przewoźnik wprowadza strefy bez dzieci
Strajk kontrolerów lotów zawieszony
R&C Union S.A. otwiera lokale Sioux
Ewakuowano hotel w centrum Łodzi
Lato w Niemczech. Zobacz co przygotowali dla turystów nasi sąsiedzi
A gdyby tak połączyć koleje linowe po obu stronach Tatr?
Sejm przyjął poprawki do nowelizacji ustawy o transporcie drogowym
Dominikański kurort chce odzyskać pozycję
Kelnerka dostała mandat, bo nie wydała paragonu
easyJet uruchomił rezerwacje na sezon zimowy
Selekcja przed wejściem do samolotu
Za tydzień Targi Na Styku Kultur
Hotelarstwo i gastronomia: co, gdzie, kiedy?
Logos Travel (Śliwka) czy Logos Tour do Indii i Nepalu?