Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista ds. Turystyki - Krasnystaw
- wychowawca-lektor języka angielskiego
- SPECJALISTA DS.TURYSTYKI
- PRODUCT MANAGER
- Specjalista ds. turystyki wyjazdowej z...
- Specjalista ds. Turystyki Jaworzno
- Specjalista ds. turystki Siemianowice Śląskie
- Wychowawcy na obóz we Włoszech
- Kupię funkcjonujące biuro podróży
- GRECJA - REZYDENT
Nowe impresje kulinarne w katowickiej restauracji Sunlight
Od 1 lipca 2011r. katowicka restauracja Sunlight otworzyła się na nowe impresje kulinarne za sprawą nowego szefa kuchni Piotra Nadolskiego.
"Kreatywna kuchnia, która ma być równocześnie zdrowa, smaczna i wykwintna" - oto credo nowego mistrza. W restauracji Sunlight postanowił połączyć dwa nowoczesne podejścia do gotowania: kuchnię fusion i technikę sous vide. - Gdy raz spróbujesz sous vide, nie ma już odwrotu. - podkreśla Nadolski.
Nowe menu restauracji Sunlight wyróżnia się urozmaiceniem oraz łączeniem smaków tradycyjnej polskiej kuchni, lekkich potraw śródziemnomorskich i orientalnych - jak na prawdziwą kuchnię fusion przystało. Każda kompozycja kulinarna to odrębna impresja artystyczna, zaskakująca nietypowym aromatem i wyglądem. W menu można znaleźć takie specjały jak:
- cappuccino grzybowe z pianką z zielonego curry i piaskiem orzechowo-kawowym;
- sałatka z selera naciowego i świeżego szpinaku z dodatkiem karmelizowanych -orzechów oraz dipem z sera gorgonzola i świeżej kolendry;
- pieczony łosoś z sosem z alg morskich i suszonymi pomidorami podawany z purre z zielonego groszku i ziemniaków oraz brokułami w temperze;
- filet z kaczki w sosie wiśniowym, podany z kluskami śląskimi i zapiekanką z buraków;
- suflet czekoladowo-marchewkowy z marmoladą pomarańczowo-imbirową.
Jako zwieńczenie uczty restauracja Sunlight proponuje lampkę jednego z 80 serwowanych win, które zostaną dopasowane do posiłku przez sommeliera.
Piotr Nadolski od 15 lat jest profesjonalnie związany z gotowaniem. Swój własny styl wyrabiał w restauracjach w Łodzi i okolicy - restauracji hotelu "Zameczek" w Grotnicy czy też "Dworek" w Łodzi, później w Wielkiej Brytanii w hotelu Radisson SAS w Leeds i restauracji Est Est Est w Londynie. Gotował również na przyjęciu urodzinowym znanych polityków oraz dla "Dzień Dobry TVN".
Teraz Piotr Nadolski podjął się kolejnego wyzwania - uczynienia z restauracji Sunlight. Metodą na sukces ma być połączenie kuchni fusion z techniką sous vide.
Fusion to podróże kulinarne, łączenie zalet różnych kuchni etnicznych i odkrywanie w nich tego, co najlepsze. Fusion to także sposób podania, który sprawia, że każde danie jest swoistym dziełem sztuki. Piotr Nadolski poznał i zasmakował w niej podczas swojej pracy w Wielkiej Brytanii. Zdobyte tam doświadczenie wpłynęło również na wprowadzenie techniki sous vide do kuchni restauracji Sunlight. - Sous-vide przypomina nieco tradycyjne pieczenie w glinie - dania gotuje się w stałej, niskiej temperaturze w hermetycznie zamkniętym opakowaniu. Potrawy dosłownie duszą się we własnym sosie. Dzięki temu są bardziej aromatyczne, delikatniejsze i zdrowsze. - uzasadnia swój wybór Nadolski. Wprawdzie ich przygotowanie zajmuje więcej czasu, ale doznania smakowe wynagradzają to oczekiwanie.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział dla turystów:
Udany pierwszy kwartał w Porcie Lotniczym
IGHP: Wielkanoc dobra, majówka będzie jeszcze
Starsze aktualności:
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Wyspy Wolin i Uznam lepiej połączone z resztą
Citron Travel odpowiada na komunikat MSZ
PKP Intercity wprowadza nową aplikację mobilną
Pojawiły się problemy z połączeniem kolejowym do Pyrzowic
Jak odchudzić bagaż, czyli metoda na cebulkę
Zmiany w komunikacji kolejowej
Jeżeli byliście z Itaką w Turcji Egejskiej proszę o opinie
Wstępny raport w sprawie Boeinga 767 już w internecie
Ferie zimowe - aktywnie i kreatywnie
16 nowych klauzul niedozwolonych
McDonalds chce walczyć z wyrokami rosyjskich sądów