TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Nowe impresje kulinarne w katowickiej restauracji Sunlight

Od 1 lipca 2011r. katowicka restauracja Sunlight otworzyła się na nowe impresje kulinarne za sprawą nowego szefa kuchni Piotra Nadolskiego.


"Kreatywna kuchnia, która ma być równocześnie zdrowa, smaczna i wykwintna" - oto credo nowego mistrza. W restauracji Sunlight postanowił połączyć dwa nowoczesne podejścia do gotowania: kuchnię fusion i technikę sous vide. - Gdy raz spróbujesz sous vide, nie ma już odwrotu. - podkreśla Nadolski.

Nowe menu restauracji Sunlight wyróżnia się urozmaiceniem oraz łączeniem smaków tradycyjnej polskiej kuchni, lekkich potraw śródziemnomorskich i orientalnych - jak na prawdziwą kuchnię fusion przystało. Każda kompozycja kulinarna to odrębna impresja artystyczna, zaskakująca nietypowym aromatem i wyglądem. W menu można znaleźć takie specjały jak:
- cappuccino grzybowe z pianką z zielonego curry i piaskiem orzechowo-kawowym;
- sałatka z selera naciowego i świeżego szpinaku z dodatkiem karmelizowanych -orzechów oraz dipem z sera gorgonzola i świeżej kolendry;
- pieczony łosoś z sosem z alg morskich i suszonymi pomidorami podawany z purre z zielonego groszku i ziemniaków oraz brokułami w temperze;
- filet z kaczki w sosie wiśniowym, podany z kluskami śląskimi i zapiekanką z buraków;
- suflet czekoladowo-marchewkowy z marmoladą pomarańczowo-imbirową.

Jako zwieńczenie uczty restauracja Sunlight proponuje lampkę jednego z 80 serwowanych win, które zostaną dopasowane do posiłku przez sommeliera.

Piotr Nadolski od 15 lat jest profesjonalnie związany z gotowaniem. Swój własny styl wyrabiał w restauracjach w Łodzi i okolicy - restauracji hotelu "Zameczek" w Grotnicy czy też "Dworek" w Łodzi, później w Wielkiej Brytanii w hotelu Radisson SAS w Leeds i restauracji Est Est Est w Londynie. Gotował również na przyjęciu urodzinowym znanych polityków oraz dla "Dzień Dobry TVN".

Teraz Piotr Nadolski podjął się kolejnego wyzwania - uczynienia z restauracji Sunlight. Metodą na sukces ma być połączenie kuchni fusion z techniką sous vide.

Fusion to podróże kulinarne, łączenie zalet różnych kuchni etnicznych i odkrywanie w nich tego, co najlepsze. Fusion to także sposób podania, który sprawia, że każde danie jest swoistym dziełem sztuki. Piotr Nadolski poznał i zasmakował w niej podczas swojej pracy w Wielkiej Brytanii. Zdobyte tam doświadczenie wpłynęło również na wprowadzenie techniki sous vide do kuchni restauracji Sunlight. - Sous-vide przypomina nieco tradycyjne pieczenie w glinie - dania gotuje się w stałej, niskiej temperaturze w hermetycznie zamkniętym opakowaniu. Potrawy dosłownie duszą się we własnym sosie. Dzięki temu są bardziej aromatyczne, delikatniejsze i zdrowsze. - uzasadnia swój wybór Nadolski. Wprawdzie ich przygotowanie zajmuje więcej czasu, ale doznania smakowe wynagradzają to oczekiwanie.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Sunlight Piotr Nadolski Łódź Katowice Zameczek w Grotnicy Dworek w Łodzi Radisson SAS w Leeds Est Est Est w Londynie Dzień Dobry TVN restauracja nowe menu kuchnia fusion technikę sous vide polska kuchnia kuchnia śródziemnomorska kuchnia orientalna




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję