Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista d/s turystyki biuro franchisingowe...
- Szkolenie "Dostępność usług...
- Biuro podróży zatrudni Specjalistkę do spraw...
- Pilot wycieczek na Zakynthos
- pilot/tłumacz j. francuskiego
- Poszukuję pilotów na wyjazdy krajowe/zagraniczne
- Specjalista ds Turystyki Jaworzno
- Specjalista ds. turystyki, GH Sarni Stok
- Specjalista ds turystyki
- poszukiwany przewodnik po Pradze 28.05
Zobacz także
Rozstrzygnięto konkurs Teraz Polska Turystyka
PIG: Miało być wsparcie dla turystyki i gastronomii, a jest miesiąc milczenia
Małopolska zarobiła na turystyce więcej niż przed rokiem
Ruszył fundusz pożyczek dla firm turystycznych ze wschodniej Polski
Finał konkursu Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska
Już w najbliższą sobotę, 10 marca, odbędzie się finał konkursu "Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska". Szkoły z pięciu województw powalczą o nagrodę główną - możliwość przygotowania posiłku dla Pierwszej Damy. Podczas wydarzenia organizatorzy przewidzieli również szereg atrakcji dla mieszkańców Warszawy, w tym pokaz kulinarny Artura Moroza.
Z myślą o kulinarnych smakoszach organizatorzy zorganizowali kiermasz, na którym każdy będzie mógł kupić smaczne, wytwarzane w tradycyjny sposób produkty regionalne. Dla tych, którzy traktują gotowanie na równi ze sztuką, odbędzie się pokaz kulinarny Artura Moroza - znanego kucharza i właściciela nadmorskiej restauracji w Sopocie.
W konkursie, którego celem jest promocja tradycyjnych produktów regionalnych, wezmą udział uczniowie szkół gastronomicznych z województwa dolnośląskiego, małopolskiego, mazowieckiego, pomorskiego i wielkopolskiego. W najbliższą sobotę, 10 marca br., w warszawskiej Fortecy przy ulicy Zakroczymskiej 12, finaliści będą walczyć o zwycięstwo i nagrodę główną, którą jest przygotowanie posiłku dla Pierwszej Damy.
W finale zadaniem kucharzy będzie stworzenie nowoczesnych dań: przystawki, dania głównego i deseru, przy użyciu tradycyjnych produktów regionalnych. Zmagania finalistów będą komentowane przez znanego krytyka kulinarnego, Macieja Nowaka. Oceniać ich będzie jury w składzie: Marek Zagórski - prezes EFRWP, oraz kulinarni eksperci pod przewodnictwem Piotra Adamczewskiego - Dariusz Barański, Przemysław Formela, Agnieszka Kręglicka, Piotr Michalski, Gieno Mientkiewicz, Artur Moroz i Krzysztof Żurek.
Przy wyborze zwycięzcy jury będzie kierowało się jakością przepisów i przede wszystkim regionalnością składników. Oprócz nagrody głównej, przewidzianej dla zwycięzcy, laureaci pierwszych trzech miejsc będą mieli możliwość odbycia miesięcznych praktyk pod okiem znanego i doświadczonego szefa kuchni.
Finał konkursu uświetnią atrakcje przygotowane z myślą o mieszkańcach Warszawy. Jedną z nich będzie koncert Jagny Knittel z zespołem - wokalistki prezentującej muzykę tradycyjną i zajmującej się tematyką kultury ludowej.
Plan imprezy:
11:00 - 16:00 Kiermasz Produktów Regionalnych
11:00 - 15:00 Finał konkursu kulinarnego
13:00 - 14:30 Kulinarna Akcja Bezpośrednia
Spotkanie edukacyjne warszawskiego Convivium Slow Food poświęcone unikalnym, polskim rasom zwierząt hodowlanych. Spotkanie połączone jest z degustacją
15:00 Pokaz kulinarny Artura Moroza
15:30 Koncert Jagny Knittel z zespołem
16:00 Ogłoszenie wyników konkursu
O projekcie:
Projekt "Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska" realizowany jest w ramach promocji wspólnej polityki rolnej. Skierowany do uczniów i nauczycieli szkół gastronomicznych, ma za zadanie nawiązanie relacji pomiędzy lokalnymi producentami a przyszłymi kucharzami. Wykorzystywanie tradycyjnych produktów regionalnych ma na celu rozwój nowoczesnej kuchni polskiej, podkreślając jej lokalną odrębność i tożsamość kulinarną.
Konkurs organizowany jest przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej oraz Slow Food Polska. Projekt jest współfinansowany przez UE.
Patronami honorowymi projektu są: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwo Edukacji Narodowej, Ministerstwo Środowiska, Marszałek Województwa Dolnośląskiego, Marszałek Województwa Małopolskiego, Marszałek Województwa Mazowieckiego, Marszałek Województwa Pomorskiego, Marszałek Województwa Wielkopolskiego. Patronat medialny objęła Gazeta Wyborcza. Sponsorami projektu są firmy: MPM agd S.A. i Stalgast.
O EFRWP:
Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej rozpoczął działalność w 1990 roku, na mocy umowy między rządem polskim a Europejską Wspólnotą Gospodarczą. Fundacja od ponad dwóch dekad pomaga zmieniać wizerunek polskiej wsi, dostosowując się do zmieniających się potrzeb lokalnej społeczności. Obecnie nie tylko wspiera rozwój infrastruktury technicznej, ale także - poprzez różne narzędzia finansowe - pomaga przedsiębiorcom i organizacjom pozarządowym. Fundacja duży nacisk kładzie także na rozwój infrastruktury społecznej, co czyni poprzez program grantowy wspierający aktywność i samoorganizację lokalnych społeczności czy wyrównywanie szans edukacyjnych młodzieży z terenów wiejskich. Więcej informacji na stronie: Efrwp.pl
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
NIK: Działalność człowieka zagraża Półwyspowi
Zachodniopomorscy przedsiębiorcy zadowoleni z ferii
Dział targi, konferencje, workshop:
POT uhonorowała Ambasadorów Kongresów
Zapraszamy na Nowe Trendy w Turystyce
Starsze aktualności:
Nowe osoby w Polskich Hotelach
Itaka wdraża nową stronę i
Linie KLM będą walczyć z
Czesi chętniej przyjeżdżają do
Przewoźnicy: przepisy dotyczące slotów na lotniskach muszą być
Turystyka rośnie, ale nie
Nabór do konkursu na Najlepszy Produkt
Podsumowanie MEETINGS WEEK Poland
Ukraińskie stowarzyszenie touroperatorów przyjęte do
Sofia: branża turystyczna mówi NIE zakazowi palenia
Baltic Ground Services - kierunek Włochy
Nowa oferta coffeeheaven na wiosnę
Touroperatorzy spotkali się w Sopocie
Chochołowy Dwór serwuje dania z tradycyjnego pieca opalanego drewnem
WOW - nowa linia lotnicza w Polsce
Mniej niż połowa Polaków wyjechała na urlop
Eurolines Germany: autokarem z Krakowa do Stuttgartu
Pomoc przy uzyskiwaniu wiz dla klientów biur podróży