TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Finał konkursu Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska

Już w najbliższą sobotę, 10 marca, odbędzie się finał konkursu "Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska". Szkoły z pięciu województw powalczą o nagrodę główną - możliwość przygotowania posiłku dla Pierwszej Damy. Podczas wydarzenia organizatorzy przewidzieli również szereg atrakcji dla mieszkańców Warszawy, w tym pokaz kulinarny Artura Moroza.


Z myślą o kulinarnych smakoszach organizatorzy zorganizowali kiermasz, na którym każdy będzie mógł kupić smaczne, wytwarzane w tradycyjny sposób produkty regionalne. Dla tych, którzy traktują gotowanie na równi ze sztuką, odbędzie się pokaz kulinarny Artura Moroza - znanego kucharza i właściciela nadmorskiej restauracji w Sopocie.

W konkursie, którego celem jest promocja tradycyjnych produktów regionalnych, wezmą udział uczniowie szkół gastronomicznych z województwa dolnośląskiego, małopolskiego, mazowieckiego, pomorskiego i wielkopolskiego. W najbliższą sobotę, 10 marca br., w warszawskiej Fortecy przy ulicy Zakroczymskiej 12, finaliści będą walczyć o zwycięstwo i nagrodę główną, którą jest przygotowanie posiłku dla Pierwszej Damy.

W finale zadaniem kucharzy będzie stworzenie nowoczesnych dań: przystawki, dania głównego i deseru, przy użyciu tradycyjnych produktów regionalnych. Zmagania finalistów będą komentowane przez znanego krytyka kulinarnego, Macieja Nowaka. Oceniać ich będzie jury w składzie: Marek Zagórski - prezes EFRWP, oraz kulinarni eksperci pod przewodnictwem Piotra Adamczewskiego - Dariusz Barański, Przemysław Formela, Agnieszka Kręglicka, Piotr Michalski, Gieno Mientkiewicz, Artur Moroz i Krzysztof Żurek.

Przy wyborze zwycięzcy jury będzie kierowało się jakością przepisów i przede wszystkim regionalnością składników. Oprócz nagrody głównej, przewidzianej dla zwycięzcy, laureaci pierwszych trzech miejsc będą mieli możliwość odbycia miesięcznych praktyk pod okiem znanego i doświadczonego szefa kuchni.

Finał konkursu uświetnią atrakcje przygotowane z myślą o mieszkańcach Warszawy. Jedną z nich będzie koncert Jagny Knittel z zespołem - wokalistki prezentującej muzykę tradycyjną i zajmującej się tematyką kultury ludowej.


Plan imprezy:
11:00 - 16:00 Kiermasz Produktów Regionalnych

11:00 - 15:00 Finał konkursu kulinarnego

13:00 - 14:30 Kulinarna Akcja Bezpośrednia
Spotkanie edukacyjne warszawskiego Convivium Slow Food poświęcone unikalnym, polskim rasom zwierząt hodowlanych. Spotkanie połączone jest z degustacją

15:00 Pokaz kulinarny Artura Moroza

15:30 Koncert Jagny Knittel z zespołem

16:00 Ogłoszenie wyników konkursu

O projekcie:
Projekt "Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska" realizowany jest w ramach promocji wspólnej polityki rolnej. Skierowany do uczniów i nauczycieli szkół gastronomicznych, ma za zadanie nawiązanie relacji pomiędzy lokalnymi producentami a przyszłymi kucharzami. Wykorzystywanie tradycyjnych produktów regionalnych ma na celu rozwój nowoczesnej kuchni polskiej, podkreślając jej lokalną odrębność i tożsamość kulinarną.

Konkurs organizowany jest przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej oraz Slow Food Polska. Projekt jest współfinansowany przez UE.
Patronami honorowymi projektu są: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwo Edukacji Narodowej, Ministerstwo Środowiska, Marszałek Województwa Dolnośląskiego, Marszałek Województwa Małopolskiego, Marszałek Województwa Mazowieckiego, Marszałek Województwa Pomorskiego, Marszałek Województwa Wielkopolskiego. Patronat medialny objęła Gazeta Wyborcza. Sponsorami projektu są firmy: MPM agd S.A. i Stalgast.

O EFRWP:
Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej rozpoczął działalność w 1990 roku, na mocy umowy między rządem polskim a Europejską Wspólnotą Gospodarczą. Fundacja od ponad dwóch dekad pomaga zmieniać wizerunek polskiej wsi, dostosowując się do zmieniających się potrzeb lokalnej społeczności. Obecnie nie tylko wspiera rozwój infrastruktury technicznej, ale także - poprzez różne narzędzia finansowe - pomaga przedsiębiorcom i organizacjom pozarządowym. Fundacja duży nacisk kładzie także na rozwój infrastruktury społecznej, co czyni poprzez program grantowy wspierający aktywność i samoorganizację lokalnych społeczności czy wyrównywanie szans edukacyjnych młodzieży z terenów wiejskich. Więcej informacji na stronie: Efrwp.pl




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
konkurs kulinarny gastronomia tradycyjne produkty nowoczesna kuchnia polska polityka rolna Slow Food Polska Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Ministerstwo Edukacji Narodowej Ministerstwo Środowiska Marszałek Województwa Dolnośląskiego Marszałek Województwa Małopolskiego Marszałek Województwa Mazowieckiego Marszałek Województwa Pomorskiego Marszałek Województwa Wielkopolskiego patronat medialny Gazeta Wyborcza




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję