Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Asystent ds. turystyki i egzotycznych wakacji
- Specjalista ds turystyki - Mokotów
- pracownik biurowy - Wytwórnia Wypraw - Bałkany
- TUI M1 Poznań - specjalista ds turystyki
- Specjalista d/s sprzedaży Denar Travel (Gliwice,...
- ITAKA JASTRZĘBIE ZDRÓJ- SPECJALISTA DS. TURYSTYKI
- Specjalista ds turystyki - Warszawa
- Zatrudnię do Biura Podróży na Sardynii
- Ciekawa praca szuka człowieka!
- Specjalista ds. turystyki


Sukces polskiego barmana
22 lipca w Klagenfurcie odbył się prestiżowy konkurs International Wörthersee Cocktail Cup 2013. Zawody co roku organizowane są przez jednego z najbardziej utytułowanych i poważanych barmanów w świecie - Mario Hofferera.
W finale rywalizowało ze sobą 16 krajów wyłonionych we wcześniejszych eliminacjach i były to Niemcy, Meksyk, Wielka Brytania, Estonia, Włochy, Słowenia, Czechy, Szwajcaria, Chorwacja, Polska, Grecja, Luksemburg, Dania, Węgry, Austria i Chiny. Każdy kraj reprezentowało kilku zawodników. Przedstawicielem Polski był m.in. Rafał Nawrot, barman pracujący na co dzień w ekskluzywnym Sky Barze w Qubus Hotel Prestige Katowice.
Wszyscy uczestnicy zostali podzieleni na 4 grupy. Ja zakwalifikowałem się do zespołu Bacardi-Martini. Oznaczało to, że muszę przygotować koktajl bazujący na produktach tej właśnie firmy. Moja kreacja "Rise and Fall" zajęła wysokie 3 miejsce w tej grupie. Tworząc ten koktajl inspirowałem się uczuciami towarzyszącymi współzawodnictwu, porażką i zwycięstwem. Zgodnie z tym moja propozycja nawiązywała smakiem do tych uczuć. Słodkie zwycięstwo, to u mnie wanilia i rodzynki. Dodałem też brzoskwinię, bo podobno jest ona najbardziej akceptowalnym smakiem i aromatem na świecie, tak samo jak zwycięstwo jest akceptowane przez wszystkich ludzi. Uczucia związane z porażką idealnie oddaje moim zdaniem gorycz bittersa i wytrawność wermoutha, a smak rywalizacji idealnie odzwierciedla pikanteria "spicy mango" - mówi Rafał Nawrot, barman Qubus Hotel Prestige Katowice.
Podczas konkursu szkło i dekoracje były dowolne. Dozwolony był również tzw. food pairing, czyli propozycja podania jedzenia do danego koktajlu.
Rafał Nawrot już po raz kolejny zdobywa wysokie miejsce w konkursie barmańskim. Niedawno znalazł się w pierwszej 19 najlepszych barmanów świata w corocznych zawodach Bacardi Legacy Cocktail Competition. Na co dzień Pan Rafał pracuje w oryginalnym Sky Barze mieszczącym się w centrum Katowic na 27 piętrze budynku Altus.
Komentarze
Greckie władze ogłosiły zniesienie restrykcji dotyczących kwarantanny dla podróżnych z Unii Europejskiej i pięciu innych krajów. Dotyczy to przyjeżdżających, którzy zostali pełną dawkę szczepionki lub mają negatywne wyniki badań na obecność...
Przedstawiciele prezydencji i Parlamentu Europejskiego osiągnęli wstępne porozumienie w sprawie przepisów o połączeniu systemu centralnego ETIAS z odpowiednimi unijnymi bazami danych. Teraz uzgodnione teksty zostaną przedłożone do politycznego...
Tagi:
Dział gastronomia:
Wicepremier Gowin o luzowaniu
Niedzielski: szczegółowy plan odmrażania w przyszłym
Restauratorka zwraca się o pomoc do Rzecznika Praw
IGGP: Nie widzimy podstaw do zakazywania działalności w ogródkach
Pożyczki dla przedsiębiorców turystycznych z wschodniej
Dział nagrody i wyróżnienia:
UNWTO ogłasza konkurs dla startupów działających w turystyce
Nagrody za współpracę z rynkiem
Starsze aktualności:
Niesycone miody pitne otrzymały status
Wejdą w życie nowe zasady nazewnictwa alkoholi w
Od środy nowy zakaz lotów - mniej krajów na
Ośrodki narciarskie mogą działać. Są
Gut-Mostowy: jest nadzieja na otwarcie hoteli z końcem
Coraz bliżej przywrócenia Boeingów 737 MAX do
Szef IATA ustąpi ze
Portale noclegowe apelują do rządu ws. obostrzeń dotykających branżę
Włochy starają się ratować sezon, Polska zdemoluje turystykę
Szansa na otwarcie stoków narciarskich. Bez otwarcia obiektów noclegowych to jednak
Wyjazdy do Bułgarii nieco
Rządy muszą uwzględniać również pozazdrowotne aspekty walki z
Ferie zimowe (właściwie)
Odwołanie ferii powoduje poważne
IGHP: prawie 40 proc. osób zatrudnionych w hotelarstwie straciło
Hotel Accor na portalu społecznościowym
Współpraca Polski i Tunezji - spotkanie ministrów turystyki
Interferie zmniejszają stratę netto
Pakiety Euro 2012: hotel + czarter
Nowa restauracja w warszawskim hotelu Sheraton
Turyści pojadą do Pekinu i Szanghaju bez wizy
Już wkrótce Dzień Kuchni Polskiej
SPRZEDAM KONTENER(PRZYCZEPA) GASTRONOMICZNA
W piątek rozpoczynają się targi Winter Travel
LOT wynajął dodatkowy samolot na rejsy atlantyckie
OLT Express sprzedany za 1 euro
Nowe połączenie z Krakowa do Balic
Ryanair: więcej płatnych miejsc
Opolskie na Targach ITB w Berlinie
Ryanair - więcej połączeń z Krakowa
