Zobacz także
IGHP: Wielkanoc dobra, majówka będzie jeszcze lepsza
Rozpoczyna się kolejna edycja Turystycznych Mistrzostw Blogerów
Dziwny konkurs na dyrektorów ZOPOT
Wszystkie hotele należące do Clustra IHG Hotels and Resorts z certyfikatem Green Key
ACI EUROPE publikuje wytyczne dot. obsługi pasażerów z niewidocznymi niepełnosprawnościami
Sukces polskiego barmana
22 lipca w Klagenfurcie odbył się prestiżowy konkurs International Wörthersee Cocktail Cup 2013. Zawody co roku organizowane są przez jednego z najbardziej utytułowanych i poważanych barmanów w świecie - Mario Hofferera.
W finale rywalizowało ze sobą 16 krajów wyłonionych we wcześniejszych eliminacjach i były to Niemcy, Meksyk, Wielka Brytania, Estonia, Włochy, Słowenia, Czechy, Szwajcaria, Chorwacja, Polska, Grecja, Luksemburg, Dania, Węgry, Austria i Chiny. Każdy kraj reprezentowało kilku zawodników. Przedstawicielem Polski był m.in. Rafał Nawrot, barman pracujący na co dzień w ekskluzywnym Sky Barze w Qubus Hotel Prestige Katowice.
Wszyscy uczestnicy zostali podzieleni na 4 grupy. Ja zakwalifikowałem się do zespołu Bacardi-Martini. Oznaczało to, że muszę przygotować koktajl bazujący na produktach tej właśnie firmy. Moja kreacja "Rise and Fall" zajęła wysokie 3 miejsce w tej grupie. Tworząc ten koktajl inspirowałem się uczuciami towarzyszącymi współzawodnictwu, porażką i zwycięstwem. Zgodnie z tym moja propozycja nawiązywała smakiem do tych uczuć. Słodkie zwycięstwo, to u mnie wanilia i rodzynki. Dodałem też brzoskwinię, bo podobno jest ona najbardziej akceptowalnym smakiem i aromatem na świecie, tak samo jak zwycięstwo jest akceptowane przez wszystkich ludzi. Uczucia związane z porażką idealnie oddaje moim zdaniem gorycz bittersa i wytrawność wermoutha, a smak rywalizacji idealnie odzwierciedla pikanteria "spicy mango" - mówi Rafał Nawrot, barman Qubus Hotel Prestige Katowice.
Podczas konkursu szkło i dekoracje były dowolne. Dozwolony był również tzw. food pairing, czyli propozycja podania jedzenia do danego koktajlu.
Rafał Nawrot już po raz kolejny zdobywa wysokie miejsce w konkursie barmańskim. Niedawno znalazł się w pierwszej 19 najlepszych barmanów świata w corocznych zawodach Bacardi Legacy Cocktail Competition. Na co dzień Pan Rafał pracuje w oryginalnym Sky Barze mieszczącym się w centrum Katowic na 27 piętrze budynku Altus.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział nagrody i wyróżnienia:
Rozpoczyna się kolejna edycja Turystycznych Mistrzostw
Można składać oferty w Programie wsparcia
Kto dołączył do Polskich Marek
Chorwacja doceniona za osiągnięcia w rozwoju zrównoważonej
Starsze aktualności:
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Wyspy Wolin i Uznam lepiej połączone z resztą
Kraków wprowadza ograniczenia sprzedaży
1/5 Polaków nie ubezpiecza się przy
Hotel Accor na portalu społecznościowym
Współpraca Polski i Tunezji - spotkanie ministrów turystyki
Interferie zmniejszają stratę netto
Pakiety Euro 2012: hotel + czarter
Nowa restauracja w warszawskim hotelu Sheraton
Turyści pojadą do Pekinu i Szanghaju bez wizy
Już wkrótce Dzień Kuchni Polskiej
W piątek rozpoczynają się targi Winter Travel
LOT wynajął dodatkowy samolot na rejsy atlantyckie
OLT Express sprzedany za 1 euro
Nowe połączenie z Krakowa do Balic
Ryanair: więcej płatnych miejsc
Opolskie na Targach ITB w Berlinie