Ogłoszenia
Ogłoszenia
- PRACA W BIURZE PODRÓZY
- Pilot wycieczek Chiny Hongkong
- Specjalista ds turystyki Konin - biuro podróży...
- ASYSTENT REZYDENTA / REZYDENT w Sun & Fun...
- Biuro Podróży
- PIOLOT DOJAZDOWY PLOCK -ZAGRZEB-WAŁBRZYCH
- Specjalista ds. turystyki TUI Wrocław
- Pilne! Doradca klienta w Katowicach/Chorzowie
- Specjalista ds. turystyki - ITAKA GALERIA ŁÓDZKA
- KRAKOW BIURO PODROZY KONTYNENT


Sukces polskiego barmana
22 lipca w Klagenfurcie odbył się prestiżowy konkurs International Wörthersee Cocktail Cup 2013. Zawody co roku organizowane są przez jednego z najbardziej utytułowanych i poważanych barmanów w świecie - Mario Hofferera.
W finale rywalizowało ze sobą 16 krajów wyłonionych we wcześniejszych eliminacjach i były to Niemcy, Meksyk, Wielka Brytania, Estonia, Włochy, Słowenia, Czechy, Szwajcaria, Chorwacja, Polska, Grecja, Luksemburg, Dania, Węgry, Austria i Chiny. Każdy kraj reprezentowało kilku zawodników. Przedstawicielem Polski był m.in. Rafał Nawrot, barman pracujący na co dzień w ekskluzywnym Sky Barze w Qubus Hotel Prestige Katowice.
Wszyscy uczestnicy zostali podzieleni na 4 grupy. Ja zakwalifikowałem się do zespołu Bacardi-Martini. Oznaczało to, że muszę przygotować koktajl bazujący na produktach tej właśnie firmy. Moja kreacja "Rise and Fall" zajęła wysokie 3 miejsce w tej grupie. Tworząc ten koktajl inspirowałem się uczuciami towarzyszącymi współzawodnictwu, porażką i zwycięstwem. Zgodnie z tym moja propozycja nawiązywała smakiem do tych uczuć. Słodkie zwycięstwo, to u mnie wanilia i rodzynki. Dodałem też brzoskwinię, bo podobno jest ona najbardziej akceptowalnym smakiem i aromatem na świecie, tak samo jak zwycięstwo jest akceptowane przez wszystkich ludzi. Uczucia związane z porażką idealnie oddaje moim zdaniem gorycz bittersa i wytrawność wermoutha, a smak rywalizacji idealnie odzwierciedla pikanteria "spicy mango" - mówi Rafał Nawrot, barman Qubus Hotel Prestige Katowice.
Podczas konkursu szkło i dekoracje były dowolne. Dozwolony był również tzw. food pairing, czyli propozycja podania jedzenia do danego koktajlu.
Rafał Nawrot już po raz kolejny zdobywa wysokie miejsce w konkursie barmańskim. Niedawno znalazł się w pierwszej 19 najlepszych barmanów świata w corocznych zawodach Bacardi Legacy Cocktail Competition. Na co dzień Pan Rafał pracuje w oryginalnym Sky Barze mieszczącym się w centrum Katowic na 27 piętrze budynku Altus.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Gault & Millau wraca do
Turystyka budzi się nad
Mazowsze przyciągnęło więcej
Dział nagrody i wyróżnienia:
Jeszcze można zgłaszać się do konkursu na Najlepsze Wsie
Skytrax wybrał najlepsze lotniska w 2025
Starsze aktualności:
Opinie o hotelach są dla Polaków
Wakacje.pl - ten rok będzie
Paweł Niewiadomski ponownie w zarządzie
Konkurs na Najlepszą Pracę
Wielkopolska promuje się
Sun & Snow rozszerza działania
Ile Polacy chcą wydać na
Rusza trzecia edycja konkursu Teraz Polska
Hotel Accor na portalu społecznościowym
Współpraca Polski i Tunezji - spotkanie ministrów turystyki
Interferie zmniejszają stratę netto
Pakiety Euro 2012: hotel + czarter
Nowa restauracja w warszawskim hotelu Sheraton
Turyści pojadą do Pekinu i Szanghaju bez wizy
Już wkrótce Dzień Kuchni Polskiej
W piątek rozpoczynają się targi Winter Travel
LOT wynajął dodatkowy samolot na rejsy atlantyckie
OLT Express sprzedany za 1 euro
Nowe połączenie z Krakowa do Balic
Ryanair: więcej płatnych miejsc
Opolskie na Targach ITB w Berlinie
Ryanair - więcej połączeń z Krakowa