Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Poszukuję pilotów na wyjazdy krajowe/zagraniczne
- Specjalista ds Turystyki Jaworzno
- Specjalista ds. turystyki, GH Sarni Stok
- Specjalista ds turystyki
- poszukiwany przewodnik po Pradze 28.05
- pilot Rumunia oraz Włochy-Francja-Monako
- Specjalista ds. Turystyki Itaka Galeria Łódzka
- Animator dla dzieci - TUNEZJA
- Pilot wycieczek
- Koordynator rejsów czarterowych
Młodzi kucharze zgotują sobie sukces
Już w połowie listopada młodzi kucharze z całej Polski będą walczyli o główną nagrodę w prestiżowym konkursie kulinarnym "Zgotuj sobie sukces" organizowanym po raz czwarty przez MAKRO Cash & Carry.
W półfinałach zmierzą się ze sobą 24 dwuosobowe zespoły, z których 12 powalczy w finale o 10 tys. złotych, staż w zagranicznym hotelu i nagrody dla szkoły.
W wiosennych eliminacjach do IV edycji konkursu kulinarnego "Zgotuj sobie sukces" udział wzięło 56 zespołów ze szkół o profilu gastronomiczno-hotelarskim z całej Polski. Do półfinału zakwalifikowały się 24 dwuosobowe ekipy. O sukcesie decydował autorski przepis młodych kucharzy uwzględniający obowiązkowe składniki - w tym roku były to polędwica wieprzowa i borowik mrożony. Podczas półfinału, który odbędzie się 15 listopada w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości w Warszawie, międzynarodowe jury wyłoni 12 finalistów. Dzień później (16 listopada) powalczą oni o nagrodę główną - 10 tys. zł i staż w ekskluzywnej kuchni w zagranicznym hotelu oraz nagrody dla szkoły.
Uczniowie i uczennice, którym udało się przejść eliminacje, w półfinale i finale konkursu będą walczyli wg zasad sprawdzonych w poprzednich edycjach. Prace konkursowe składać się będą z II dania głównego i deseru (po 6 porcji), a uczestnicy będą musieli przygotować je
w ciągu 1 godziny na podstawie przepisu według własnego pomysłu przy użyciu produktów z tzw. "black box", które poznają tuż przed rozpoczęciem pracy. Propozycje konkursowe oceniać będzie międzynarodowe jury, które pod uwagę weźmie oryginalność, wygląd i smak dań oraz technikę ich przygotowania. W finale prace poddane będą dodatkowej ocenie przez jury komplementarne, do którego zaproszeni zostaną znani dziennikarze i krytycy kulinarni.
Konkurs kulinarny to giełda talentów i możliwość zaprezentowania swoich możliwości - mówi Grzegorz Kazubski - szef Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości przy Makro, organizator i inicjator konkursu. Często już na tym etapie otwierają się pierwsze drzwi do kariery zawodowej - dodaje.
Jeden z najbardziej znanych polskich kucharzy - celebrytów, Robert Sowa, podkreśla, że "Zgotuj sobie sukces" jest wyjątkowym konkursem. - Jestem zdania, że młodych adeptów kulinarnych należy szkolić, stawiać im wyzwania organizując konkursy, pokazy… Trzeba ich mobilizować i aktywizować - dodaje. Sam po raz kolejny przyjął zaproszenie do przewodzenia pracom jury komplementarnego, które wesprze jurorów konkursu podczas finału. Poza Robertem Sową zasiądą w nim dziennikarze i krytycy kulinarni: Maria Burska, Piotr Adamczewski, Michał Oksiński, Edyta Czerwińska, Monika Kucia Sadecka, Monika Głuska-Bagan oraz Malka Kafka. Ciekawostką tegorocznej edycji jest udział ostatniej członkini jury komplementarnego, która jako przedstawicielka kuchni żydowskiej i osoba trzymająca koszer, nie będzie próbować popisowych dań, a na jej ocenę złożą się estetyka, kreatywność i mądrość zawarta w przepisie. Jury komplementarne wybierze zespół, który wykaże się największą pasją i kreatywnością. Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród będzie miało miejsce podczas uroczystej gali, która odbędzie się w dniu finału IV edycji konkursu "Zgotuj sobie sukces".
Konkurs "Zgotuj sobie sukces" organizowany jest pod patronatem Polskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, jedynej polskiej organizacji, która należy do Światowego Stowarzyszenia Kucharzy. Konkurs ma już swoją renomę - mówi Grzegorz Kazubski. Z roku na rok coraz więcej młodych adeptów sztuki kulinarnej pragnie zweryfikować swoje umiejętności i wizję tego zawodu. Okazja ku temu jest niepowtarzalna, ponieważ nasz konkurs wyróżnia się między innymi tym, że w jury zasiadają międzynarodowi eksperci. To daje pełną gwarancję obiektywności i bardzo wysokiego poziomu konkursu. Wszystko odbywa się zgodnie ze standardami WACS (World Association of Chefs Societies - Światowe Stowarzyszenie Kucharzy) - dodaje.
O tym, że warto uczestniczyć w podobnych konkursach świadczy sukces ekipy młodzieżowej reprezentującej Polskę w międzynarodowej olimpiadzie kulinarnej, która odbyła się w dniach 6 - 7 października w Erfurcie. Polska ekipa, wśród której byli również laureaci poprzednich edycji konkursu "Zgotuj sobie sukces" przywiozła z Niemiec brązowy medal.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
NIK: Działalność człowieka zagraża Półwyspowi
Zachodniopomorscy przedsiębiorcy zadowoleni z ferii
Dział nagrody i wyróżnienia:
Można składać oferty w Programie wsparcia
Kto dołączył do Polskich Marek
Chorwacja doceniona za osiągnięcia w rozwoju zrównoważonej
Wszystkie hotele należące do Clustra IHG Hotels and Resorts z certyfikatem Green
Polak najlepszym szefem kuchni w hotelach Select Services sieci
Starsze aktualności:
Nowe osoby w Polskich Hotelach
Itaka wdraża nową stronę i
Linie KLM będą walczyć z
Czesi chętniej przyjeżdżają do
Przewoźnicy: przepisy dotyczące slotów na lotniskach muszą być
Turystyka rośnie, ale nie
Nabór do konkursu na Najlepszy Produkt
Podsumowanie MEETINGS WEEK Poland
Ukraińskie stowarzyszenie touroperatorów przyjęte do
Rosja ostrzega zachodnie linie lotnicze
Hotel partnerem zlotu zabytkowych samochodów
Gdynia: wypadek autokaru linii Eurolines
Airberlin ma chrapkę na połączenia LOT-u
Ty też możesz zarobić na pokoju hotelowym
Touroperator nie podołał. Zapłacimy 800 tys. zł
Już w tę sobotę skorzystaj z darmowych porad prawnych w Miasteczku Europejskim
Turystyka: niepokojący brak przepisów
Aerofłot w europejskiej czołówce
Modlin: przewoźnik poszukiwany
Emirates otwierają połączenie do St. Petersburga
Wakacyjne wędrowanie podsumowane
Od dziś z Berlina do Nowego Jorku dotrzemy z airbelin
Połączenia lotnicze bez limitu
Zaprezentuj swoją ofertę zagranicznym partnerom
PKP Intercity promuje się na majówkę
Konferencja Inwestycji Hotelowych w Europie Środkowej