TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Młodzi kucharze zgotują sobie sukces

Już w połowie listopada młodzi kucharze z całej Polski będą walczyli o główną nagrodę w prestiżowym konkursie kulinarnym "Zgotuj sobie sukces" organizowanym po raz czwarty przez MAKRO Cash & Carry.


W półfinałach zmierzą się ze sobą 24 dwuosobowe zespoły, z których 12 powalczy w finale o 10 tys. złotych, staż w zagranicznym hotelu i nagrody dla szkoły.

W wiosennych eliminacjach do IV edycji konkursu kulinarnego "Zgotuj sobie sukces" udział wzięło 56 zespołów ze szkół o profilu gastronomiczno-hotelarskim z całej Polski. Do półfinału zakwalifikowały się 24 dwuosobowe ekipy. O sukcesie decydował autorski przepis młodych kucharzy uwzględniający obowiązkowe składniki - w tym roku były to polędwica wieprzowa i borowik mrożony. Podczas półfinału, który odbędzie się 15 listopada w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości w Warszawie, międzynarodowe jury wyłoni 12 finalistów. Dzień później (16 listopada) powalczą oni o nagrodę główną - 10 tys. zł i staż w ekskluzywnej kuchni w zagranicznym hotelu oraz nagrody dla szkoły.

Uczniowie i uczennice, którym udało się przejść eliminacje, w półfinale i finale konkursu będą walczyli wg zasad sprawdzonych w poprzednich edycjach. Prace konkursowe składać się będą z II dania głównego i deseru (po 6 porcji), a uczestnicy będą musieli przygotować je
w ciągu 1 godziny na podstawie przepisu według własnego pomysłu przy użyciu produktów z tzw. "black box", które poznają tuż przed rozpoczęciem pracy. Propozycje konkursowe oceniać będzie międzynarodowe jury, które pod uwagę weźmie oryginalność, wygląd i smak dań oraz technikę ich przygotowania. W finale prace poddane będą dodatkowej ocenie przez jury komplementarne, do którego zaproszeni zostaną znani dziennikarze i krytycy kulinarni.

Konkurs kulinarny to giełda talentów i możliwość zaprezentowania swoich możliwości - mówi Grzegorz Kazubski - szef Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości przy Makro, organizator i inicjator konkursu. Często już na tym etapie otwierają się pierwsze drzwi do kariery zawodowej - dodaje.

Jeden z najbardziej znanych polskich kucharzy - celebrytów, Robert Sowa, podkreśla, że "Zgotuj sobie sukces" jest wyjątkowym konkursem. - Jestem zdania, że młodych adeptów kulinarnych należy szkolić, stawiać im wyzwania organizując konkursy, pokazy… Trzeba ich mobilizować i aktywizować - dodaje. Sam po raz kolejny przyjął zaproszenie do przewodzenia pracom jury komplementarnego, które wesprze jurorów konkursu podczas finału. Poza Robertem Sową zasiądą w nim dziennikarze i krytycy kulinarni: Maria Burska, Piotr Adamczewski, Michał Oksiński, Edyta Czerwińska, Monika Kucia Sadecka, Monika Głuska-Bagan oraz Malka Kafka. Ciekawostką tegorocznej edycji jest udział ostatniej członkini jury komplementarnego, która jako przedstawicielka kuchni żydowskiej i osoba trzymająca koszer, nie będzie próbować popisowych dań, a na jej ocenę złożą się estetyka, kreatywność i mądrość zawarta w przepisie. Jury komplementarne wybierze zespół, który wykaże się największą pasją i kreatywnością. Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród będzie miało miejsce podczas uroczystej gali, która odbędzie się w dniu finału IV edycji konkursu "Zgotuj sobie sukces".

Konkurs "Zgotuj sobie sukces" organizowany jest pod patronatem Polskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, jedynej polskiej organizacji, która należy do Światowego Stowarzyszenia Kucharzy. Konkurs ma już swoją renomę - mówi Grzegorz Kazubski. Z roku na rok coraz więcej młodych adeptów sztuki kulinarnej pragnie zweryfikować swoje umiejętności i wizję tego zawodu. Okazja ku temu jest niepowtarzalna, ponieważ nasz konkurs wyróżnia się między innymi tym, że w jury zasiadają międzynarodowi eksperci. To daje pełną gwarancję obiektywności i bardzo wysokiego poziomu konkursu. Wszystko odbywa się zgodnie ze standardami WACS (World Association of Chefs Societies - Światowe Stowarzyszenie Kucharzy) - dodaje.

O tym, że warto uczestniczyć w podobnych konkursach świadczy sukces ekipy młodzieżowej reprezentującej Polskę w międzynarodowej olimpiadzie kulinarnej, która odbyła się w dniach 6 - 7 października w Erfurcie. Polska ekipa, wśród której byli również laureaci poprzednich edycji konkursu "Zgotuj sobie sukces" przywiozła z Niemiec brązowy medal.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
konkurs kulinarny Zgotuj sobie sukces MAKRO Cash & Carry eliminacje półfinał uczniowie danie deser Grzegorz Kazubski młodzi kucharze kucharz Maria Burska Piotr Adamczewski Michał Oksiński Edyta Czerwińska Monika Kucia Sadecka Monika Głuska-Bagan Malka Kafka jury Polskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni WACS olimpiada kulinarna w Erfurcie




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję