Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Poszukiwany pilot 05.06-07.06
- Przewodnik Kulinarny w Warszawie
- Specjalista ds. Turystyki Jaworzno
- Specjalista ds turystyki
- Wychowawca kolonijny + ratownik
- Specjalista ds. rezerwacji hotelowych
- Pilot - Wiedeń 03-05.2024r.
- pilotaż Wiedeń - Kras Morawski
- Kraków- specjalista d/s turystyki 1/2 etatu
- Specjalista ds. Turystyki - Warszawa
Slow Food w regionalnym wydaniu
W tym roku blisko 50 najlepszych polskich restauracji rozsianych w całej Polsce będzie od 9 do 25 listopada serwować gęsinę w wydaniu autorskim. Slowfoodowa akcja "Gęsina na św. Marcina" opiera się na współpracy z najlepszymi restauratorami.
W każdej z wybranych przez Slow Food restauracji będą w tym okresie serwowane przynajmniej 3 dania na bazie gęsiny. Do tego dołączy specjalnie sprowadzone z Węgier dla tych lokali wino St.Martin z Benedyktyńskiego Opactwa w Pannonhalmie.
Trzy lata temu o gęsinie nikt nie mówił, nie była obecna w polskich restauracjach. Zniknęła też z wiejskich zagród, a tradycję rodzinnego pieczenia gęsi pokryła gruba warstwa kurzu zapomnienia. Dzisiaj sytuacja wygląda zupełnie inaczej. Co prawda, ciągle gęsinę w ponad 90% eksportujemy do Niemiec, jednak nikt już sobie nie wyobraża Święta Niepodległości bez pieczenia gęsi. Spożycie tego mięsa wzrosło ponad dwukrotnie i dzisiaj około 1500 ton gęsiny zjadają sami Polacy. Cóż, nie jest to imponująca ilość wobec 20 000 ton eksportu do Niemiec, ale tendencja jest pozytywna. Do tego dochodzi ogromne zainteresowanie gęsiną wśród najlepszych szefów kuchni w Polsce.
Niestety, w tym miejscu należy podkreślić, że po 3 latach akcji "Gęsiny na św. Marcina", cena tego mięsa podrożała aż o 300%, a małe gąsięta kupowane przez hodowców i rolników aż czterokrotnie. Szklarek przypomina, że "3 lata temu małe gąsięta kosztowały 3 złote, a 5 kilogramowa gęś 36 złotych. Dzisiaj odpowiednio gąsięta kosztują 12-14 złotych, zaś dorodna gęś 110-120 złotych. W moim przekonaniu, to spora przesada, która ostro hamuje dynamikę sprzedaży gęsiny w Polsce i pokazuje zachłanność zakładów drobiarskich".
Wykaz wszystkich restauracji oraz ponad 100 autorskich przepisów na gęsinę można znaleźć na stronie akcji gesina.pl
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział centra informacji i promocji:
Rozpoczyna się kolejna edycja Turystycznych Mistrzostw
Dziwny konkurs na dyrektorów
Polacy na pierwszym miejscu wśród
Starsze aktualności:
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Tragedia na wycieczkowcu: 5 osób nie żyje
Bielsko-Biała: otwarto 14. Qubus Hotel
Sanepid zapowiada wzmożone kontrole
Dostęp do sieci w hotelach - Polska w trzeciej dziesiątce
Polska i Słowacja w jednym paszporcie
Swieta Bozego narodzenia i Sywester w cieplych krajach
Gliwice: w Forum otwarto restaurację McDonalds
Były prezes lotniska chce pół miliona
Dzień, w którym zajdzie słońce
Ryanair: rezerwujcie natychmiast
Paraliż wrocławskiego lotniska
Co stanie się z dworcami zmodernizowanymi na Euro 2012?