TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Slow Food w regionalnym wydaniu

W tym roku blisko 50 najlepszych polskich restauracji rozsianych w całej Polsce będzie od 9 do 25 listopada serwować gęsinę w wydaniu autorskim. Slowfoodowa akcja "Gęsina na św. Marcina" opiera się na współpracy z najlepszymi restauratorami.


W każdej z wybranych przez Slow Food restauracji będą w tym okresie serwowane przynajmniej 3 dania na bazie gęsiny. Do tego dołączy specjalnie sprowadzone z Węgier dla tych lokali wino St.Martin z Benedyktyńskiego Opactwa w Pannonhalmie.

Trzy lata temu o gęsinie nikt nie mówił, nie była obecna w polskich restauracjach. Zniknęła też z wiejskich zagród, a tradycję rodzinnego pieczenia gęsi pokryła gruba warstwa kurzu zapomnienia. Dzisiaj sytuacja wygląda zupełnie inaczej. Co prawda, ciągle gęsinę w ponad 90% eksportujemy do Niemiec, jednak nikt już sobie nie wyobraża Święta Niepodległości bez pieczenia gęsi. Spożycie tego mięsa wzrosło ponad dwukrotnie i dzisiaj około 1500 ton gęsiny zjadają sami Polacy. Cóż, nie jest to imponująca ilość wobec 20 000 ton eksportu do Niemiec, ale tendencja jest pozytywna. Do tego dochodzi ogromne zainteresowanie gęsiną wśród najlepszych szefów kuchni w Polsce.

Niestety, w tym miejscu należy podkreślić, że po 3 latach akcji "Gęsiny na św. Marcina", cena tego mięsa podrożała aż o 300%, a małe gąsięta kupowane przez hodowców i rolników aż czterokrotnie. Szklarek przypomina, że "3 lata temu małe gąsięta kosztowały 3 złote, a 5 kilogramowa gęś 36 złotych. Dzisiaj odpowiednio gąsięta kosztują 12-14 złotych, zaś dorodna gęś 110-120 złotych. W moim przekonaniu, to spora przesada, która ostro hamuje dynamikę sprzedaży gęsiny w Polsce i pokazuje zachłanność zakładów drobiarskich".

Wykaz wszystkich restauracji oraz ponad 100 autorskich przepisów na gęsinę można znaleźć na stronie akcji gesina.pl




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Slow Food restauracja gęsina Św. Marcin Święto Niepodległości Niemcy eksport Benedyktyńskie Opactwo w Pannonhalmie restauracja pieczenie gęsi kuchnia polska




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję