TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Hotelowa restauracja wprowadza nowości w menu

Narodowe Święto Niepodległości to okazja do wypróbowania autorskich dań na bazie gęsiny.


W nawiązaniu do staropolskiej tradycji spożywania gęsi, Uroczysko Siedmiu Stawów przygotowało wyjątkowe menu oraz pakiet na długi weekend w SPA marki L'Occitane w Polsce.

W ramach ogólnopolskiej, slowfoodowej akcji "Gęsina na św. Marcina", która skupia najlepsze restauracje w kraju, Szef Kuchni Uroczyska Siedmiu Stawów - Tomasz Połom przygotował swoje propozycje dań na bazie tego niedocenianego wciąż produktu.

Smakosze gęsiny mogą spróbować m.in. udko gęsie duszone w bulionie z akcentem anyżu i kardamonu na babce z batatów z chutney'em winogronowym, a także pierożki z ciasta filo z gęsiną i sosem jarzębinowym oraz wątróbkę gęsią glazurowaną w miodzie gryczanym podawaną z grillowaną gruszką i sosem lazurowym.

Dodatkowo, w związku z dniem św. Marcina, który jest również patronem winiarzy, goście w trakcie kolacji będą degustować specjalne wino świętomarcińskie. Według tradycji, pierwsza degustacja trunku odbywała się właśnie 11 listopada, aby uczcić pamięć hojnego świętego. Wierzono bowiem, że wino św. Marcina pite we właściwym czasie ma wyjątkowe właściwości, a ponadto dodaje sił i urody. Nie obędzie się także bez tradycyjnie wypiekanych rogali marcińskich serwowanych z filiżanką herbaty lub kawy.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
restauracja spa Uroczysko Siedmiu Stawów Gęsina na św. Marcina rogale marcińskie slowfood




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję