Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Poszukiwany pilot 05.06-07.06
- Przewodnik Kulinarny w Warszawie
- Specjalista ds. Turystyki Jaworzno
- Specjalista ds turystyki
- Wychowawca kolonijny + ratownik
- Specjalista ds. rezerwacji hotelowych
- Pilot - Wiedeń 03-05.2024r.
- pilotaż Wiedeń - Kras Morawski
- Kraków- specjalista d/s turystyki 1/2 etatu
- Specjalista ds. Turystyki - Warszawa
Najdroższa kawa na świecie dostępna w katowickim hotelu
Od 4 września w restauracji Qubus Hotel Prestige Katowice oraz w zlokalizowanym na 27 piętrze wieżowca - Sky Barze, goście mogą skosztować najbardziej unikalnej kawy na świecie.
Jest to jedno z nielicznych miejsc w Polsce, w którym miłośnicy kawy mogą spróbować tego niezwykłego naparu. Kopi Luwak, bo tak nazywany jest ten gatunek kawy, pochodzi z górskich prowincji Wietnamu, który jest drugim producentem tego gatunku kawy na świecie. Przy produkcji napoju istotną rolę odgrywa niewielkie zwierzątko zwane Łaskunem muzang, popularnie określane również nazwą cyweta.
Drapieżnik ten wybiera wyłącznie najlepsze owoce kawowca, które są dla niego istotnym składnikiem pokarmowym. Podczas trawienia ziarna pozbawiane są charakterystycznej goryczy. Dzięki temu kawa zyskuje jedyny w swoim rodzaju aromat ciemnej czekolady, słodkiego karmelu, orzecha oraz ziemistości, szczególnie docenianej przez koneserów tego napoju. Bukiet słodkich i delikatnych smaków jest jej największym atutem. Przetworzone przez łaskuny ziarna są ręcznie zbierane, osuszane, dokładnie czyszczone, a następnie wypalane w tradycyjny sposób.
"Chcemy, aby nasi goście mogli spróbować u nas czegoś wyjątkowego i niespotykanego nigdzie indziej, dlatego od początku września ta oryginalna kawa będzie dostępna w naszym hotelu. Ze względu na jej charakter, co roku zbiera się tylko kilkaset kilogramów Kopi Luwaka. Jest to też najdroższa kawa na świecie. Zawsze oferujemy naszym gościom najwyższą jakość i najlepsze produkty, dlatego wprowadziliśmy jedną z najlepszych i najbardziej ekskluzywnych kaw. Miłośnicy kawy, którzy zdecydują się na jej zakup, będą uczestniczyć również w oryginalnym rytuale jej parzenia, który będzie przygotowany na oczach Gości. Polega on na tym, że świeżo mieloną kawę ubija się specjalną prasą, na którą powoli wlewa się gorącą wodę w temperaturze ok. 94°C. Aromat jaki unosi się po pomieszczeniu podczas parzenia kawy jest naprawdę niesamowity." - mówi Natalia Niekowal Specjalistka ds. Restauracji w sieci Qubus Hotel.
Kawa dostępna będzie w dwóch miejscach w hotelu: w restauracji oraz w najwyżej zlokalizowanym na Śląsku Sky Barze. Koszt jednej filiżanki to około 50 do 60PLN. Ziarna kawy dostarcza firma Weasel Coffee, która od 2 lat jest jej dystrybutorem na Europę Środkową.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział hotele, pensjonaty:
Taylor Swift da zarobić
Nowe centrum konferencyjne w
Starsze aktualności:
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Z włoskiego targu rybnego wprost do gdańskiej restauracji
Rok więzienia za nielegalną TV w hotelu
Fuzja LAN Airlines i TAM dojdzie do skutku
Aplikacja TripGate poszerza ofertę
EasyJest wybrała dostawcę silników do nowych samolotów
Litwa zaprasza turystów na Wielkanoc
Obiad w najmniejszej restauracji świata
Exodus oszust kryminalista z Kołobrzegu Paweł Marek
Przygotowania do Meet Poland 2011 już trwają
Koniec z bezkarnością linii lotniczych w USA
Eurolot poleci z Katowic na Pomorze
Projekt SPOCS - usługi turystyczne za granicą
Kampania "Czyste Plaże" ruszyła
Eurolot - 11 bezpośrednich połączeń do Chorwacji