TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Serwisy internetowe biją się o rynek zamówień online

Popularność serwisów internetowych oferujących możliwość złożenia zamówienia restauracyjnego online w ostatni czasie wzrosła. Rynek tego typu usług osiągnął imponującą wartość kilkuset mln złotych. Nic więc dziwnego, że serwisy internetowe walczą o miejsce w tym prężnie rozwijającym się biznesie ostatnich kilku lat.


Jak informuje DGP obecna wartość rynku zamówień restauracyjnych składanych online wynosi kilkaset mln złotych, a w ciągu kilku lat powinna urosnąć do 3,6 mld złotych.

Tego typu serwisy żyją z prowizji, a ta wcale do najniższych nie należy. bonus od każdej rezerwacji wynosi od 10 do 19 procent, co daje w perspektywie od 360 do blisko 700 mln złotych do podziału - podaje DPG.

Do liderów biznesu należy PizzPortal.pl, serwis współpracuje z 2,6 tys. restauracji. W długofalowych planach spółki jest podpisanie umów z kolejnymi 400 palcówkami. Docelowo portal chce oferować dostęp do 5 tys. restauracji.

Serwis Foodpanda, obecny na rynku od lutego 2013 skupia ofertę 400 restauracji. Końcem grudnia firma zamierza nawiązać współpracę z 1,2 tys. restauracji, a w przyszłym roku z 2 tysiącami lokali.

Na rynku obecny jest też Skubacz.pl, który umożliwia zamawianie jedzenia w 1,6 tys. restauracji oraz Pyszne.pl, w którym znajdziemy dostęp do 1 tys. placówek gastronomicznych.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
jedzenie online rynek usług usługi gastronomiczne DGP PizzaPortal.pl bonus rezerwacja prowizja Foodpanda Skubacz.pl koncern firma placówka gastronomiczna rezerwacja




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję