TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Katowice Airport zapłaci 4 mln zł za przeniesienie roślin

Lotnisko w Pyrzowicach będzie musiało wyłożyć ponad 4 mln złotych na przeniesienie chronionych roślin zajmujących dwa hektary. To jedna z konsekwencji wybudowania nowej drogi startowej. Czy przeprowadzka przybierze taki rozmiar i odniesie sukces?


Według botaników, rośliny chronione z pewnością należy zachować, jednak pojawiają się wątpliwości co do ceny tego przedsięwzięcia.

Biorąc pod uwagę, że wybudowanie pasa startowego kosztuje 121 mln zł, cena 4-5 mln zł za przeniesienie roślin dla Bartłomieja Bednarczyka, szefa inwestycji portu, nie jest zawrotna. Lotnisko wydało już sporo pieniędzy na wykonanie przez firmę Invest-eko z Katowic inwentaryzacji roślin oraz przygotowanie przez Ogród Botaniczny w Mikołowie procesu "przeprowadzki".

Niektórzy botanicy zachodzą jednak w głowę, dlaczego trzeba przenieść 2 ha roślin, a nie na przykład nieco mniej - pół hektara. Może wystarczyłoby przesadzić je bliżej wody. Mikołów wskazał jednak Radzionków. Tam powstaje 9 basenów, trwa zakładanie drenów, którymi zostanie doprowadzona woda. Nie może również zabraknąć specjalnej drogi i parkingu dla wyładunku roślin. Prace te pochłoną 2,4 mln zł.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Katowice Airport Invest-eko Ogród Botaniczny w Mikołowie lotnisko w Katowicach droga startowa pas startowy przeniesienie roślin w Pyrzowicach Pyrzowice Radzionków Mikołów inwentaryzacja roślin inwestycje w Pyrzowicach rozbudowa Pyrzowic Bartłomiej Bednarczyk parking


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję