Lublin Prowansją Wschodu
Już za tydzień Lublin stanie się kulturalną stolicą Polski i kulinarnym epicentrum Wschodniej Europy. W przyszły piątek, 7 września w Lublinie rozpocznie się bowiem czwarta edycja Europejskiego Festiwalu Smaku. Tegoroczna impreza będzie odbywać się pod hasłem "Prowansja Wschodu".
Podczas Festiwalu Lubelszczyzna zaprezentuje swoje bogactwo kulturowe oraz smaczną regionalną kuchnię. - Przy opracowywaniu idei tegorocznej edycji inspirowaliśmy się słowami Pawła Potoroczyna z Instytutu Adama Mickiewicza, który stwierdził, że w ciągu kilku najbliższych lat Lubelszczyzna ma szansę stać się dla turystów z Europy i świata właśnie Prowansją Wschodu - tłumaczy Waldemar Sulisz, dyrektor artystyczny festiwalu.
Główne atrakcje Festiwalu:
Nieodłączną częścią imprezy jest Jarmark św. Jacka na Starym Mieście. Na Alejach Smaku znajdziemy zagrodowe sery z Lubelszczyzny i Polski, największy wybór wędzonych ryb, oliw i olejów oraz ekologicznych soków, ziołowych przypraw, witamin eremitów. Będą też degustacje i pokazy. Na stoiskach pojawi się także duży wybór win z małych, lokalnych winnic. Nowością będzie prezentacja Szlaku Lubelskich Winnic i degustacja win z Opola Lubelskiego, Starych Kaliszan czy Rzeczycy.
Lubelszczyzna jest stolicą polskich nalewek - tu za sprawą Kresowej Akademii Smaku narodziły się Ogólnopolskie Turnieje Nalewek w Lublinie i Kazimierzu Dolnym. Podczas festiwalu odbędzie się IV edycja Turnieju Nalewek Sąsiedzkich, I Turniej Destylatów (nowość) warsztaty mistrzowskie oraz Noc Nalewek, impreza integracyjna dla pasjonatów nalewek z całej Polski, podczas której będziemy świętować wręczenie tytułu Mistrza Polskich Nalewek.
Nowością w programie festiwalu 2012 jest noc restauracji. Siedem staromiejskich restauracji przygotuje kilka potraw po prowansalsku, które będzie można kupić za pół ceny.
Kolejną atrakcją imprezy będzie konkurs "Smaki Lubelszczyzny". Tak, jak przed rokiem będą trzy kategorie: uczniowie szkół gastronomicznych, restauratorzy i Vipy. Nawiązując do idei "Lublin Prowansją Wschodu" zadaniem ekip szkolnych będzie przygotowanie ekologicznych dań dla turystów z Europy na bazie warzyw, ziół, drobiu, wołowiny i ryb. Zadanie dla zawodowców to potrawy z dziczyzny i jagnięciny, zadanie dla Vipów to ugotowanie prowansalskiego gulaszu warzywnego Ratatouille.
Odbędą się także liczne koncerty. Wystąpi ukraińska kapela Haydamaky reprezentująca gatunek muzyczny określany przez nich samych jako "kozak rock". Na scenie zobaczymy też cygańską orkiestrę Fanfary Transylwanii. Na zakończenie festiwalu zagra Czesław Mozil.
Organizatorami festiwalu 2012 są: Departament Promocji i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie, Miasto Lublin oraz Stowarzyszenie Kresowa Akademia Smaku.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział centra informacji i promocji:
Rozpoczyna się kolejna edycja Turystycznych Mistrzostw
Dziwny konkurs na dyrektorów
Polacy na pierwszym miejscu wśród
Wsparcie także turystyki w północno-wschodniej
Starsze aktualności:
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Wyspy Wolin i Uznam lepiej połączone z resztą
Kraków wprowadza ograniczenia sprzedaży
1/5 Polaków nie ubezpiecza się przy
POT podpisała deklarację w sprawie promocji
Święto piwa nie tylko w Bawarii
Komu potrzebne nowe rozporządzenie?
Rainbow Tours podsumowuje sierpniową sprzedaż
Express Rent a Car na aplikacjach mobilnych
Poland Exclusive: zachęćmy turystów do przyjazdu do Polski
Air Astana wprowadza nową usługę dla pasażerów
Polskie lotniska nie mają dobrych dróg startowych?
Gdzie się wybrać w długi majowy weekend?
Dokąd wybrać się na tani wyjazd narciarski?
Najlepszy kucharz w Polsce to...
Zmiany w rozkładzie jazdy pociągów weszły już w życie