TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Najlepszy kucharz w Polsce to...

W minioną środę, 10 października odbył się finał najważniejszego konkursu kulinarnego w Polsce. Zwycięzcami Kulinarnego Pucharu zostali: Marek Rybacki i Zbigniew Łęgowski z Hotelu Sulbin w Garwolinie.


Kulinarny Puchar Polski jako jedyny konkurs w kraju należy do elitarnego grona wydarzeń rekomendowanych przez WACS - międzynarodową organizację skupiającą stowarzyszenia kulinarne z całego świata i tym samym reprezentującą ponad 10 milionów kucharzy.

- Z każdą kolejną edycją dbamy o wysoki poziom konkursu, a tym samym jego uczestników. Gwarancją rangi KPP jest międzynarodowe jury gwarantujące bezstronność werdyktu, w skład którego wchodzą wybitne osobistości świata kulinarnego - mówi Donata Paszkiewicz, dyrektor targów Polagra Gastro, w ramach których odbywa się konkurs.

Uczestnicy konkursu mieli przygotować w półfinale przystawkę z grasicy cielęcej z dodatkiem maliny i gruszki. Jury do finału wybrało osiem dwuosobowych zespołów kucharskich. Tegorocznym finałowym daniem konkursowym była potrawa z halibuta.

Główną nagrodą w konkursie jest uzyskanie tytułu "Najlepszego z najlepszych", 15 tys. zł oraz szkolenie w renomowanym instytucie kulinarnym. Dwunastą edycję konkursu wygrał Marek Rybacki na co dzień pracujący w hotelu Sulbin w Garwolinie jako kierownik gastronomii. W ubiegłym roku również zwyciężał w konkursach kulinarnych: Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś (I miejsce), Mistrzostwa Europy w Przyrządzaniu Potraw z Karpia (I miejsce), Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny (II miejsce) oraz Festiwal Smaku w Grucznie (III miejsce). W tym roku wspólnie z pomocnikiem Zbigniewem Łęgowskim wygrał najpierw Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny, a następnie zawalczył o Kulinarny Puchar Polski 2012.

Drugie miejsce w konkursie zajął Krzysztof Nawrocki i Jakub Kasprzak z restauracji Concordia Taste w Poznaniu. Na trzeciej pozycji znaleźli się Przemysław Morgut i Krzysztof Paprocki z hotelu Słoneczny Młyn w Bydgoszczy.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Marek Rybacki Zbigniew Łęgowski Kulinarny Puchar Polski konkurs kulinarny Hotel Sulbin w Garwolinie WACS rekomendacja Donata Paszkiewicz targi Polagra Gastro potrawa z halibuta danie halibut najlepszy kucharz w Polsce konkursy nagrody wyróżnienia Krzysztof Nawrocki Jakub Kasprzak z restauracji Concordia Taste w Poznaniu Przemysław Morgut Krzysztof Paprocki z hotelu Słoneczny Młyn w Bydgoszczy




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję