Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista ds. turystyki - biuro w Poznaniu
- Specjalista ds. turystyki Wakacje.pl Zabrze
- specjalista ds. obsługi klienta
- Specjalista d/s turystyki biuro franchisingowe...
- Szkolenie "Dostępność usług...
- Biuro podróży zatrudni Specjalistkę do spraw...
- Pilot wycieczek na Zakynthos
- pilot/tłumacz j. francuskiego
- Poszukuję pilotów na wyjazdy krajowe/zagraniczne
- Specjalista ds Turystyki Jaworzno
Młodzi kucharze planują swoje kariery
W Polsce tysiące młodych ludzi podejmują kształcenie w zawodzie kucharza. Ukończenie szkoły to jednak nie wszystko. Coraz częściej młodzi ludzie świadomie planują swoją przyszłość i podejmują działania które zwiększą ich atrakcyjność na rynku pracy.
Młodzi ludzie mają do wyboru ponad 1300 szkół, w których prowadzony jest profil gastronomiczny. Uczęszczanie do dobrej placówki to jedynie pierwszy krok do sukcesu. W połączeniu z zaangażowaniem i prezentowaniem swoich umiejętności w rożnego rodzaju konkursach, można znacząco podnosić swoje kwalifikacje.
Co roku zawodowi kucharze mają możliwość startu w przynajmniej kilku konkursach gastronomicznych. Młodzi ludzie mają znacznie mniej szans do zaprezentowana swoich umiejętności i konfrontacji z najlepszymi. Taką okazję dla adeptów sztuki kulinarnej chce stworzyć MAKRO Cash&Carry, angażując Międzynarodowe jury z udziałem członków Światowego Stowarzyszenia Kucharzy. Młodzi kucharze mieli już możliwość zaprezentowania swoich umiejętności i wywalczenia udziału w kolejnym etapie konkursu.
Do półfinału konkursu kulinarnego zakwalifikowały się 24 dwuosobowe zespoły ze szkół o profilu gastronomicznym z całej Polski. Podczas kolejnego etapu konkursu, który odbędzie się 14 listopada w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości w Warszawie, międzynarodowe jury wyłoni finalistów. 12 dwuosobowych zespołów będzie następnie walczyć o nagrodę główną - 10 tys. złotych oraz wartościowe nagrody dla szkół.
O tym, że warto próbować swoich sił w podobnych inicjatywach zapewniają laureatki ubiegłorocznej edycji konkursu - Natalia Ostrowska i Emilia Zgutka z Zespołu Szkół Gastronomicznych przy ul. Majdańskiej w Warszawie. "To konkurs dla osób, które lubią myśleć" zapewnia Natalia. I dodaje: "Tu nie można przyjść z gotową recepturą. Ostatecznie finał zawsze zaskakuje i wymusza kreatywność".
Udział w konkursach kulinarnych to etap dla najzdolniejszych. Poprzedzają go intensywne przygotowania w szkole i ćwiczenia pod okiem opiekunów. Wyniki ankiety, która w październiku 2013 r. została przeprowadzona wśród półfinalistów konkursu "Zgotuj sobie sukces", potwierdzają, że uczniowie są zadowoleni z poziomu nauczania i możliwości, jakie dają im sprofilowane szkoły. Profesjonalna kadra nauczycielska, liczne projekty kulinarne, kursy, praktyki i możliwość startowania w konkursach kulinarnych to powody, dla których młodzi kucharze najbardziej cenią swoje szkoły gastronomiczne.
Wiedza wyniesiona z dobrej szkoły to ważny element w karierze szefa kuchni. Jeśli kucharz ma dobre zaplecze i zna zasady, to później w kuchni może stać się prawdziwym mistrzem. Szef Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości podkreśla, że wielu uczniów polskich szkół o profilu gastronomicznym może śmiało konkurować z młodzieżą z innych krajów. Potwierdziła to zeszłoroczna olimpiada kulinarna w Erfurcie w Niemczech, z której polska ekipa, składająca się między innymi z laureatów konkursu "Zgotuj sobie sukces", przywiozła brązowy medal.
Zawód kucharza młodym ludziom kojarzy się z pewną pracą w niepewnych czasach. Wielu z nich, zapytanych o motywację przy wyborze drogi zawodowej podkreślało jednocześnie, że za wyborem stoi towarzysząca im od dziecka miłość do gotowania. Młodzi kucharze swoją pasją chcą w przyszłości uszczęśliwiać ludzi, chcą robić to, co sprawia im przyjemność, odrywa od codzienności i przenosi do magicznego świata smaków i kolorów. "Kuchnia to też smakowanie życia, poznawanie innych kultur, przestrzeni geograficznych, ludzi." - zapewnia Natalia Ostrowska.
Prawie każdy z młodych, zdolnych kucharzy marzy o tym, by w przyszłości prowadzić własną restaurację lub kawiarnię. "Sukces opiera się na ogromnym zaangażowaniu w całość interesu tłumaczy Malka Kafka, właścicielka Marrakesh Cafe. "Oczywiście do wszystkiego można znaleźć ludzi, ale nikt nie będzie kochał gości bardziej niż ty. A goście to skarb każdego lokalu, większym są tylko twoi pracownicy. Kiedy to zrozumiesz, stworzysz zespół, który pokona z tobą wszelkie pojawiające się trudności, a tych w gastronomii jest sporo. Za to nagroda w postaci gości, którzy dzwonią i dziękują za to, że jesteś, warta jest każdej nieprzespanej nocy" - radzi młodszym kolegom Kafka.
W czasach, w których niemal każda stacja telewizyjna ma swój program kulinarny, a Internet wypełniony jest blogami i wideoblogami prowadzonymi przez znanych i mniej znanych pasjonatów gotowania, zdawać by się mogło, że gotować może każdy. Grzegorz Kazubski zauważa, że kucharze są dziś postrzegani jako ciekawa grupa społeczna, która ma coś do zaoferowania. "Znacząco wzrósł prestiż naszego zawodu" - twierdzi Kazubski - "zawdzięczamy to między innymi mediom i kucharzom - celebrytom" . Potwierdza to przeprowadzone w ubiegłym roku badanie opinii publicznej, w którym aż 83% respondentów uznało profesję kucharza jako cieszącą się uznaniem, a 73 % określiło ją jako atrakcyjną.
Ankiety przeprowadzone w szkołach gastronomicznych dowiodły, że młodzi ludzie uważają, iż wybrany przez nich zawód budzi podziw i szacunek. Jedna z uczennic napisała w ankiecie:"Myślę, że czasy, gdy kucharz był uważany za tzw. "garkotłuka", minęły. Zawód kucharza urósł do rangi zawodu modnego i szanowanego".
Według Grzegorza Kazubskiego wiele znanych postaci medialnych i amatorów gotowania zaskoczyłoby niejednego szefa kuchni swoimi talentami. "Konkursy kulinarne takie jak "Zgotuj sobie sukces" to przede wszystkim giełda talentów i możliwość zaprezentowania swoich kompetencji". - zauważa szef Centrum HoReCa w MAKRO.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
NIK: Działalność człowieka zagraża Półwyspowi
Zachodniopomorscy przedsiębiorcy zadowoleni z ferii
Dział nagrody i wyróżnienia:
Można składać oferty w Programie wsparcia
Kto dołączył do Polskich Marek
Chorwacja doceniona za osiągnięcia w rozwoju zrównoważonej
Wszystkie hotele należące do Clustra IHG Hotels and Resorts z certyfikatem Green
Polak najlepszym szefem kuchni w hotelach Select Services sieci
Dział badania rynku i analizy:
Turystyka z gorszą obsługą
Nocowanie.pl: Zimowy wypoczynek w Polsce przyciąga węgierskich
Starsze aktualności:
Plażowanie nad Bałtykiem, a polskie
Dwie gwiazdki Michelin w
Nowe osoby w Polskich Hotelach
Itaka wdraża nową stronę i
Linie KLM będą walczyć z
Czesi chętniej przyjeżdżają do
Przewoźnicy: przepisy dotyczące slotów na lotniskach muszą być
Turystyka rośnie, ale nie
Nabór do konkursu na Najlepszy Produkt
Podsumowanie MEETINGS WEEK Poland
Nowa akcja Kompanii Piwowarskiej
Pierwszy wirtualny sklep na lotnisku
Wiz Air z Katowic do Tel Awiwu
WTT PODRÓŻE czyli w trzy dni dookoła świata
Adam Gessler wraca do restauracji
Przewoźnicy miejcie się na baczności! - dwa razy więcej kont
HappyDay.pl stawia na turystykę
British Airways wróci do Krakowa
Suwalszczyzna zaprasza rodziny z dziećmi
Klienci upadłego biura już w kraju