Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Główny rezydent biura podróży/ Head Rep
- Pilot wycieczek - Polska i Europa
- Specjalista ds. rezerwacji rejsów - Gdańsk
- Specjalista ds. podróży służbowych (praca zdalna)
- Specjalista ds Sprzedaży Usług Turystycznych
- Obsługa klienta w biurze podróży
- Warszawa - project manager - incentive & event
- specjalista ds turystyki
- REZYDENT HOTELOWY - TUNEZJA
- Anex - Pracownik Działu Obsługi Agencyjnej
Polacy wolą jadać w domu
Wyniki najnowszego raportu Ipsos "Trendy w zwyczajach żywieniowych Polaków" pokazują, że nieco ponad połowa z nas tj. 69% od czasu do czasu jada poza domem. Zdecydowana większość (94%) przyznała, że jeśli nie je w domu to najczęściej u rodziny lub znajomych, 81% odwiedza pizzerie. Spada popularność fast foodów - 74% osób zadeklarowało spożywanie tych produktów. Równie średnie zainteresowanie wzbudzają zapiekanki, czy popularne kebaby - 73%. Co czwarty respondent wybrał bary sushi jako miejsce, w którym żywi się poza domem.
Czas porównać wyniki w stosunku do 2010. Tutaj obserwujemy, że średnia wartość wydatków na jedzenie poza domem spadła - w 2010 roku osoby stołujące się poza domem wydawały średnio 87 zł na miesiąc, podczas gdy w roku bieżącym kwota ta wynosi 81 zł.
Brakuje nam także nawyku zamawiania gotowych posiłków z dostawą do domu. Połowa z nas nigdy nie zamawia takiego posiłku, a 25% deklaruje, że zamawia gotowe posiłki rzadziej niż raz w miesiącu. Co dwudziesta osoba korzysta regularnie (raz w tygodniu) z jedzenia "na wynos" spożywanego w domu.
Najchętniej zamawianym daniem na wynos jest pizza (89%), zdecydowanie rzadziej kebab (13%), czasem tzw. chińszczyznę, danie z kurczaka, pierogi, czy obiady domowe.
Badania objęły także nawyki żywieniowe w miejscu pracy. Okazuje się, że zdecydowana większość z nas decyduje się na zabranie posiłku z domu, w postaci kanapek lub sałatek. Zmalał odsetek osób korzystających z usług firm cateringowych, z 23% w 2010 do 19% w br. Dania na ciepło w pracy jada 13% z nas, w tym przypadku niezmiennie.
Raport Ipsos "Trendy w zwyczajach żywieniowych" to prowadzone od 2006 roku badanie dotyczące zmian w nawykach żywieniowych Polaków, ich stosunku do wagi, zdrowia oraz wagi i odżywiania dzieci.
Udział w badaniu bierze 825 osób. Ostatni pomiar został przeprowadzony w lipcu 2011 roku.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Na Pomorzu Zachodnim hotelarze nie
Dział centra informacji i promocji:
ECTAA ogłosiła Preferowany Kierunek Podroży na rok
Kraków wśród wybranych przez
Starsze aktualności:
Piotr Borys odpowiedzialny za turystykę w
64% Polaków planuje zwiększyć budżet na
GITD podsumowuje akcję Bezpieczny autokar-ferie
Wstępne porozumienie w sprawie rozporządzeń dot. danych pasażerów linii
Parlament Europejski przyjął nowe przepisy dotyczące wynajmu
eSky chwali się tanimi pakietami na
Kto dołączył do Polskich Marek
Flixbus: 55 mln podróżnych w
Wakacje.pl rozszerzają
Turyści szukają
Zachodniopomorscy przedsiębiorcy zadowoleni z ferii
First minute. Czym kuszą touroperatorzy?
Strajk na niemieckich kolejach. Pociągi do Polski opóźnione
Kierowcy nie zapłacą za przejazd nowymi autostradami
Turystyczny debiut na Narodowym
Kraje azjatyckie - duży potencjał turystyczny
KURSY WYCHOWAWCÓW I KIEROWNIKÓW KOLONIJNYCH ! 14-15 MAJ 2011
Świadomość turystów w oczach biur podróży
Klienci wracają do biur podróży
Euro2012: szkolenia dla sektora turystycznego
Liderzy rynku turystyki wyjazdowej
Kolejny touroperator podwyższa gwarancję