Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista ds. turystyki - ITAKA Warszawa
- PRACOWNIK BIUROWY - OBSŁUGA KLIENTA
- ITAKA POZNAŃ PLAZA - STARSZY SPECJALISTA DS....
- wynajem zestaw sluchawkowy do oprowadzania...
- Praca w biurze podróży wakacje.pl w Pruszkowie
- Regionalny Manager Sieci Agencyjnej - region...
- Tłumaczenia języków europejskich w podróży
- Dołączę do przedsięwzięcia w branży turystycznej
- Praca na Wyspach Kanaryjskich
- Specjalista ds. Sprzedaży i Organizacji
Polacy wolą jadać w domu
Wyniki najnowszego raportu Ipsos "Trendy w zwyczajach żywieniowych Polaków" pokazują, że nieco ponad połowa z nas tj. 69% od czasu do czasu jada poza domem. Zdecydowana większość (94%) przyznała, że jeśli nie je w domu to najczęściej u rodziny lub znajomych, 81% odwiedza pizzerie. Spada popularność fast foodów - 74% osób zadeklarowało spożywanie tych produktów. Równie średnie zainteresowanie wzbudzają zapiekanki, czy popularne kebaby - 73%. Co czwarty respondent wybrał bary sushi jako miejsce, w którym żywi się poza domem.
Czas porównać wyniki w stosunku do 2010. Tutaj obserwujemy, że średnia wartość wydatków na jedzenie poza domem spadła - w 2010 roku osoby stołujące się poza domem wydawały średnio 87 zł na miesiąc, podczas gdy w roku bieżącym kwota ta wynosi 81 zł.
Brakuje nam także nawyku zamawiania gotowych posiłków z dostawą do domu. Połowa z nas nigdy nie zamawia takiego posiłku, a 25% deklaruje, że zamawia gotowe posiłki rzadziej niż raz w miesiącu. Co dwudziesta osoba korzysta regularnie (raz w tygodniu) z jedzenia "na wynos" spożywanego w domu.
Najchętniej zamawianym daniem na wynos jest pizza (89%), zdecydowanie rzadziej kebab (13%), czasem tzw. chińszczyznę, danie z kurczaka, pierogi, czy obiady domowe.
Badania objęły także nawyki żywieniowe w miejscu pracy. Okazuje się, że zdecydowana większość z nas decyduje się na zabranie posiłku z domu, w postaci kanapek lub sałatek. Zmalał odsetek osób korzystających z usług firm cateringowych, z 23% w 2010 do 19% w br. Dania na ciepło w pracy jada 13% z nas, w tym przypadku niezmiennie.
Raport Ipsos "Trendy w zwyczajach żywieniowych" to prowadzone od 2006 roku badanie dotyczące zmian w nawykach żywieniowych Polaków, ich stosunku do wagi, zdrowia oraz wagi i odżywiania dzieci.
Udział w badaniu bierze 825 osób. Ostatni pomiar został przeprowadzony w lipcu 2011 roku.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
S3 gotowa w całości. Pomorze Zachodnie czeka na czeskich
Cel: Innowacje, Technologie i Zrównoważony Rozwój w
Dział centra informacji i promocji:
Andaluzja chce więcej
Ruszyła kampania promująca turystykę w województwie
Konferencja TURYSTA 2025 za
Starsze aktualności:
Zrównoważony rozwój ważny dla
Nastroje wśród kwaterodawców nie
Miasta upominają się o opłatę
Rada UE przyjęła mandat negocjacyjny w sprawie nowelizacji dyrektywy
Etykieta emisja lotniczych przyjęta przez Komisję
Jakie trendy w europejskich
Skąd Polacy przylecą na
Wakacje.pl doceniają
Grecja spodziewa się rekordowych zysków z
First minute. Czym kuszą touroperatorzy?
Strajk na niemieckich kolejach. Pociągi do Polski opóźnione
Kierowcy nie zapłacą za przejazd nowymi autostradami
Turystyczny debiut na Narodowym
