TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Co kraj to obyczaj, czyli jak wyleczyć kaca?

Każdy z nas ma za sobą choć jedno bardzo bolesne wspomnienie minionej nocy. Ból głowy nie do zniesienia, mdłości, trudności w zmianie pozycji i problemy z koncentracją - te objawy sprawiają, że nie tylko żałujemy swoich czynów, ale także szukamy ratunku na uciążliwe dolegliwości. Wówczas z pomocą przychodzą tradycyjne receptury z różnych zakątków świata. Jak radzą sobie inni mieszkańcy globu z syndromem dnia poprzedniego.


O tym, że Amerykanie lubią jeść tłusto i słono wiadomo nie od dzisiaj. Według mieszkańców nowego kontynentu najlepszym lekarstwem na kaca jest kaloryczne i mocno wysmażone śniadanie, czyli jajka i bekon. Dlaczego? Odpowiedź brzmi cysteina - enzym, który zwalcza działanie aldehydu octowego (produktu przetworzenia etanolu), głównego prowokatora naszych porannych poalkoholowych nudności.

Jeśli zdarzyło Ci się kiedyś wypić za dużo będąc na wakacjach w Turcji, na pewno spotkałeś się z pojęciem kokorec, bowiem zdaniem mieszkańców to najlepszy lek na kaca. Kokorec to nic innego jak tradycyjny przysmak z baranich jelit, grillowany z przyrządzany z warzywami. O ile dla przeciętnego europejczyka brzmi mało przyjaźnie, o tyle ponoć skutecznie leczy objawy przedawkowania alkoholu.

Mdłości, ból głowy czy ktoś wtedy marzy o filiżance kawy? Tak. Włosi. Ich zdaniem mocne espresso dostarcza tak dużej ilości kofeiny, że od razu stawia na nogi. Wybredni mogą zastąpić kawę dawką soku z owoców albo pikantnym posiłkiem.

Japończycy radzą sobie z nudnościami w bardzo prosty sposób. Poleca się spożywanie na słono marynowanych moreli i popijanie ich zieloną herbatę. Objawy natrętnego kaca zwalczają także dużymi porcjami zup np. shijimi lub miso z owocami morza.

Idąc dalej tropem zup trafiamy na Tajlandię. Tutaj, w kraju, w którym z łatwością można nadużyć alkoholu, bowiem drinki są dużo tańsze niż w rodzimych krajach europejskich na kaca jada się mocno przyprawione zupy z ryżem, kawałkami wieprzowiny i kolendrą.

Popularne także w Polsce rolmopsy, to także dobra przekąska na kaca naszych zachodnich sąsiadów. Kwaśny smak uleczy twoje podniebienie. Popularne są także kiszone ogórki, sok z kiszonej kapusty oraz marynowana papryka.

Z kolei Rosjanie wychodzą z założenia, że najlepiej wszystko wypocić. Dlatego po alkoholowej nocy chętnie udają się do sauny. Chłostanie się witkami brzozowymi dodatkowe poprawia krążenie krwi w organizmie i ułatwia pozbycie się szkodliwych toksyn. W wydaleniu nadmiaru toksyn pomagają też soki z marynowanych owoców lub warzyw i dobrze znany także w Polsce kefir.

Gwatemalczycy są zdania, że gomo - w ich języku kaca trzeba zwyczajnie wypocić. Stąd w jadłospisie królują pikantne potrawy, szczególnie zupy na bazie kurczaka i warzyw, koniecznie z dużą ilości ostrej papryki.

Tradycyjny kuchnia boliwijska jest bardzo pikantna "podniesie umarłego" - mawiają mieszkańcy. Taki też powinien być posiłek na kaca, czyli gulasz wieprzowy z kminkiem, ostrą żółtą papryką i pomidorami.

W Polsce po upojnej nocy, w zasadzie każde sposoby na kaca są dobre. O ile w ogóle możemy jeść, wachlarz potraw jest ogromny od kiszonych ogórków poprzez kefir, rosół po tłustą jajecznicę popijaną sokiem pomidorowym.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
kac jak leczyć kaca co kac to obyczaj Amerykanie kokorec grill warzywa wieprzowina kiszone ogórki morele herbata etanol produkt aldehyd octowy kontynent lekarstwo nudności poranne nudności Polska Niemcy Ameryka Gwatemala Boliwia shijimi marynowane morele




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję