TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Gotuj z najlepszymi kucharzami

Od 24 maja do 27 maja trwać będzie w Łodzi Festiwalu Dobrego Smaku. Oprócz konkursów na dania, desery i kawy, zaplanowano Szkołę Dobrego Smaku, gdzie można gotować pod okiem znanych i lubianych kucharzy.


Szkoła Dobrego Smaku jest uzupełnieniem programu Festiwalu Dobrego Smaku. Dotychczas organizowano ją w formie kilkugodzinnych warsztatów kulinarnych, które prowadzili kucharze ze znanych łódzkich restauracji oraz gwiazdy telewizyjnych kuchni. W tym roku uczestnicy szkoły będą gotować z Grzegorzem Łapanowskim, znanym z anteny TVN i Kuchni+ propagatorem regionalnych i sezonowych produktów. Przekona nas, że nasza tradycja kulinarna jest niezwykle bogata, że warto sięgnąć po polskie zdrowe produkty sezonowe, jak bób, groszek, truskawka.

Dodatkowo, w niedzielę gotować będą Kamil Srok i Robert Kaszycki - zeszłoroczni laureaci FDS z restauracji Cammino. Na przygotowane przez nich danie głosowało jury oraz publiczność. To będzie dobra okazja, aby poznać tajemnicę "Wspomnienia z Lazurowego Wybrzeża".

Ale nie samym gotowaniem człowiek żyje, zwłaszcza, że jedzenie dobrze jest popić czymś dobrym, np... winem. O dobieraniu win do posiłków oraz coraz popularniejszej kulturze picia tego szlachetnego trunku opowie sommalier Grzegorz Wrona, posiadacz certyfikatu Wine&Spirit Education Trust z Londynu. Uczestnicy będą próbować win nowej marki Celebro i poznawać sposoby serwowania tego trunku do różnych potraw.

W sobotę rano, i w niedzielę po degustacjach Laura Osęka, właścicielka księgarni Books for Cooks, opowie o historii książki kulinarnej (tej europejskiej i amerykańskiej) na przestrzeni czasu. Zostaną przedstawione zmiany jakie zaszły w samej formie książki i przepisach kulinarnych (ich formie i treści).

I jeszcze jedna nowość: warsztaty food design. Poprowadzi je Gosia Rygalik, uznana projektantka, na co dzień pracująca w Studio Rygalik. Uczestnicy będą uczyć się łączenia różnych kolorów, kształtów i konsystencji. Uczestnicy po raz pierwszy gotować będą w City Residence, odnowionej kamienicy, w której mieszczą się apartamenty hotelowe.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Festiwal Dobrego Smaku Gotuj z najlepszymi kucharzami w Łodzi Łódź konkurs potrawy dania Szkoła warsztaty kulinarne Grzegorz Łapanowski Kamil Srok Robert Kaszycki sommalier Grzegorz Wrona wino wina do posiłków dobór win food design




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję