Olej do gastronomii ze ścieków i resztek
Skandalicznego odkrycia dokonano w trakcie kontroli oleju do smażenia, wykorzystywanego w części restauracji w Chinach. Okazało się, że produkt powstaje ze składników, które zagrażają zdrowiu konsumentów.
Do sporządzenia mikstury wykorzystywano między innymi złogi tłuszczu wyciągnięte z kanalizacji, oraz szczątki zwierzęce. Wszystko następnie poddawano swoistemu recyklingowi i rafinacji. Wszystko działo się przy użyciu bardzo prymitywnych metod. Powstały produkt był stosunkowo tani, to też najwięcej klientów stanowiły małe uliczne stoiska gastronomiczne. Na zakupionym oleju przyrządzano potrawy, które serwowane były następnie niczego nieświadomym klientom.
Problem jest poważny, bowiem spożycie potrawy przygotowanej na tego rodzaju wyrobie, może nieść za sobą poważne konsekwencje zdrowotne. Tłuszcz zawiera ogromną ilość toksyn i substancji rakotwórczych. Szacuje się, że niebezpieczny produkt może docierać do nawet co dziesiątego punktu serwującego posiłki.
Wykorzystywanie groźnego dla zdrowia zamiennika zwykłego oleju, znane jest chińskim władzom nie od dziś. Trudno jednak walczyć z procederem, bowiem jest on na tyle dochodowy, że ludziom opłaca się podejmować ryzyko. O skali przestępstwa świadczyć mogą chociażby efekty działań policji, która tyko w czerwcu bieżącego roku zatrzymała 100 osób zajmujących się handlem tłuszczem. Grupa działała w 13 chińskich miastach, zaopatrując wielu ulicznych sprzedawców. W takcie akcji ich zatrzymania udało się skonfiskować aż 3200 ton produktu, który gotowy był już na sprzedaż.
Podobne informacje powinni mieć w pamięci wszyscy globtroterzy, którzy podróżując po Chinach korzystają z przekąsek oferowanych w ulicznych barach.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział dla turystów:
Udany pierwszy kwartał w Porcie Lotniczym
IGHP: Wielkanoc dobra, majówka będzie jeszcze
LOT zapowiada nowe połączenie z
Starsze aktualności:
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Wyspy Wolin i Uznam lepiej połączone z resztą
Kraków wprowadza ograniczenia sprzedaży
1/5 Polaków nie ubezpiecza się przy
POT podpisała deklarację w sprawie promocji
Więcej turystów nad polskim morzem
Rozmówki w kolejce do toalety dla obcokrajowców
Rainbow Tours daje rabaty na zimę
airberlin: w marcu wskaźnik wykorzystania miejsc wzrósł
Kto będzie nowym Krajowym Liderem Innowacji i Rozwoju w 2011?
Opolszczyzna chce przyciągnąć turystów
McDonalds ma sposób na złodziei
Sfinks Polska: nowe menu w sieci WOOK
LOT zawiesza połączenie z Warszawy do Bratysławy
Vienna International Hotelmanagement AG: nowy prezes
Pociąg na Okęcie - zdążą przed Euro 2012?
Czy tym razem ktoś kupi spółkę Centrum-Hotele w Łodzi?
Brussels Airlines: prawie 5-procentowy wzrost pasażerów
TravelReps nagradza touroperatorów
Zjazd Dyrektorów Hoteli Niezależnych już we wrześniu
Zamach na wolność restauratorów?
Turysta uszkodził zabytkową rzeźbę
Lotnisko w Radomiu szuka wsparcia
fajne trasy rowerowe niedaleko Jeleniej Góry.