TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Rywalizacja na garnki, patelnie i kunszt kulinarny

Dwa krakowskie hotele - Radisson Blu oraz Park Inn zorganizowały w lutym konkurs kucharski, czyli wielką rywalizację na garnki, patelnie i kunszt kulinarny. Co ciekawe to prawdopodobnie pierwszy taki łączony konkurs w rodzimym hotelarstwie.


Młodzi kucharze z krakowskich hoteli - Park Inn by Radisson i Radisson Blu musieli wykazać się nie tylko talentem kulinarnym ale ponad wszystko kreatywnością w łączeniu smaków i podstawami zarządzania. Zgodnie z zasadami konkursu typu "black box" żaden z ośmiu uczestników nie znał wcześniej tematu i dopiero tuż przed rozpoczęciem gotowania młodzi kucharze dowiedzieli się jakie produkty są do dyspozycji. Wybrali te, które chcieliby wykorzystać i przystąpili do dzieła. Każdy miał za zadanie przygotowanie dania, określenie kosztu zużytych produktów oraz zaproponowanie ceny potrawy w menu. Czteroosobowe jury oceniło również dobór składników, smak potrawy i estetykę podania.

- Wiemy, że mamy doskonały zespół. Jednak naszym zdaniem nic nie mobilizuje młodych ludzi tak bardzo jak zdrowa rywalizacja oraz chęć zaimponowania kolegom i przełożonym. To dla nich możliwość zaprezentowania swoich umiejętności w samodzielnej pracy - od koncepcji dania, aż po etap jego zaprezentowania w menu - mówi Miłosz Kowalski, Zastępca Szefa Kuchni w Radisson Blu Hotel Kraków.

Konkurs dodatkowo prezentował kreatywność zawodników, wyczucie w łączeniu różnych smaków i ich samodzielność w kuchni. Obydwa hotele zgodnie zapowiadają organizację kolejnych, podobnych zawodów.

W konkursie wzięli udział:
Krzysztof Paos - I miejsce
Artur Garga - II miejsce
Marcin Nemś - III miejsce
oraz równie wspaniali: Dorota Cagiel, Grzegorz Dziobek, Krzysztof Żak, Kamil Koczwara, Edwin Ruciński.

Ich kunszt kulinarny oceniali:
Arkadiusz Ślusarenko - Szef Kuchni hotelu Park Inn by Radisson
Stanisław Bobowski - Szef Kuchni hotelu Radisson Blu Kraków
Miłosz Kowalski - Zastępca Szefa Kuchni hotelu Radisson Blu Kraków
Nino D. Rosenlund - Dyrektor Generalny hotelu Radisson Blu Kraków




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
konkurs kucharski Radisson Blu Park Inn hotele hotel w Krakowie Kraków kucharze z krakowskich hoteli rywalizacja kucharska black box jury Miłosz Kowalski zawody Krzysztof Paos Artur Garga Marcin Nemś Dorota Cagiel Grzegorz Dziobek Krzysztof Żak Kamil Koczwara Edwin Ruciński szef kuchni




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję