Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista d/s turystyki biuro franchisingowe...
- Szkolenie "Dostępność usług...
- Biuro podróży zatrudni Specjalistkę do spraw...
- Pilot wycieczek na Zakynthos
- pilot/tłumacz j. francuskiego
- Poszukuję pilotów na wyjazdy krajowe/zagraniczne
- Specjalista ds Turystyki Jaworzno
- Specjalista ds. turystyki, GH Sarni Stok
- Specjalista ds turystyki
- poszukiwany przewodnik po Pradze 28.05
Pizza napoletana zostanie wpisana na listę UNESCO?
Pizza jest jedną z najpopularniejszych potraw w Europie. W związku z tym w wielu krajach dochodzi do plagi oszustw związanych z jej przygotowaniem. Kucharze często na prośbę właścicieli restauracji wykorzystują tańsze odpowiedniki oryginalnych produktów.
W związku z tym rolnicy ze związku Coldiretti zwraca uwagę na pizzę neapolitańską, która najczęściej jest podrabiana. Zdaniem neapolitańskich rolników ten rodzaj pizzy uznawany jest za tradycyjny przysmak spod Wezuwiusza. Zgodnie z tradycją składniki do przygotowania pizzy powinny pochodzić z okolic Neapolu. Niestety aktualnie restauratorzy sprowadzają składniki do pizzy neapolitańskiej z całego świata, kierując się wyłącznie ceną.
Związek rolników aktualnie prowadzi kampanię, która ma na celu wpisanie sztuki jej wytwarzania na listę niematerialnego dziedzictwa ludzkości, za którą odpowiada UNESCO. Pomysł popierają też piazzaioli, którzy zajmują się pieczeniem pizzy.
"Chodzi o to, aby zagwarantować że pizza była przygotowywana wyłącznie z produktów krajowego rolnictwa. Ich zdaniem trzeba stanowczo walczyć z międzynarodowym piractwem w produkcji żywności. Teraz celem jest zapewnienie jej międzynarodowego uznania w obliczu coraz powszechniejszego przywłaszczania sobie praw do tego przysmaku. Za plagę uważa się używanie do pizzy gotowych przemysłowych półproduktów mlecznych zamiast oryginalnej mozzarelli z Kampanii. Sprowadzane są one często z Europy Wschodniej. Do tego dochodzą chińskie pomidory, oliwa z północnej Afryki lub Hiszpanii, mąka z Francji, Niemiec i Ukrainy Pizza to symbol naszej tożsamości." - mówią zwolennicy całej akcji.
Członkowie Coldiretti zaznaczyli, że pizza z Neapolu została w 2010 roku uznana przez Unię Europejską za tradycyjny specjał chroniony jej gwarancjami.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
NIK: Działalność człowieka zagraża Półwyspowi
Zachodniopomorscy przedsiębiorcy zadowoleni z ferii
Starsze aktualności:
Nowe osoby w Polskich Hotelach
Itaka wdraża nową stronę i
Linie KLM będą walczyć z
Czesi chętniej przyjeżdżają do
Przewoźnicy: przepisy dotyczące slotów na lotniskach muszą być
Turystyka rośnie, ale nie
Nabór do konkursu na Najlepszy Produkt
Podsumowanie MEETINGS WEEK Poland
Ukraińskie stowarzyszenie touroperatorów przyjęte do
Ten kraj głównym celem podróży zagranicznych?
Protesty w Turcji nie wystraszyły turystów
Zabrze zareklamuje się w Dubaju
Bilet do kopalni soli Wieliczka kupisz w internecie
Kibice słono zapłacą za nocleg
Największe na świecie akwarium atrakcją hotelu
Cieszyńska Wenecja nie musi straszyć, może przyciągać turystów
Tajemnicze finanse biur podróży?