Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista ds.turystyki - biuro podróży w...
- Sprzedam pensjonat Rabka Zdrój
- B.P. ITAKA w C.H.M1 w Czeladzi zatrudni
- NEKERA - Specjalista Wsparcia Sprzedaży
- Młodszy Specjalista ds. obsługi klienta
- Doradca klienta Biuro Podróży Itaka Kraków M1
- RAINBOW Doradca Klienta
- NEKERA - Flight Specialist
- NEKERA - Product Manager (Warszawa)
- pilot Wiedeń : 31.05-01.06.2024
Amrest: Ekspansja silnej marki trwa
W ciągu dwóch dekad Amrest urósł na miarę jednej z największych firm restauracyjnych w naszej części Europy. W Polsce, Czechach, na Węgrzech, Rosji i innych krajach Amrest ma ponad 600 lokali KFC, Pizza Hut, Burger King i Starbucks.
Ekspansja sieci trwa nadal. W ostatnich miesiącach pod skrzydła Amrestu trafiła hiszpańska sieć pizzerii La Tagiatella. Wspólnie z chińską spółką Blue Horizon koncern rusza na podbój Państwa Środka.
W 2012 Amrest zarobił prawie 100 mln złotych. Podczas gdy początek 2013 wcale nie należał do najlepszych. Ku zaskoczeniu pierwszy kwartał b.r. przyniósł rozczarowanie - zamiast spodziewanych zysków pojawiła prawie 10-mln strata. Jak się jednak okazuje powodów do zmartwienia jak na razie nie ma. Ujemne wartości to wynik nowych inwestycji w zamorskie lokale firmy.
Strata mogła być większa gdyby plany ekspansji w Indiach, Niemczech i Francji zostały zrealizowane. Wielu uważa, że amerykański koncern narzucił sobie zbyt duże tempo. Mniejsi akcjonariusze woleliby, aby firma rozwijała się metodą mniejszych, ale za to bezpiecznych kroków.
Jest w tym wiele prawdy. Bowiem przy obecnych stratach, firma potrzebuje czasu na spokojne wypracowanie zysków. Są też tacy, którzy zgdonie potwierdzają, że gdyby nie ryzykanctwo założyciela, to koncern nie byłby dziś regionalnym potentatem.
Większość licencji franczyzowych, które Henry McGovern, założyciel Amrestu rozwinął w Polsce, pochodzi od firm powiązanych z PepsiCo.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Przewodnik Michelin - więcej lokali z
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Starsze aktualności:
Sezon nad morzem nie jest
Jak sprzedawać w trudnych
eSky chwali system NDC
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Jak odnieść sukces w gastronomii - poradnik restauratora
Bankructwo Holidays 4U. Turyści utknęli w Turcji
Kto zwyciężył konkurs kulinarny Primerba Cup 2012
PizzaPortal.pl zaczyna przygotowania do kampanii
Cena wyjazdu to nie wszystko (nawet jeśli umiesz liczyć)
Warszawa: gości hotelowych będzie coraz więcej
Konkurs dla właścicieli obiektów turystycznych
MSZ odpowiada na problemy wizowe na Białorusi
Znamy laureatów L`Art de la cuisine Martell
Restauracje tracą klientów przez smartfony
Okęcie: AirBaltic klientem Baltic Ground Services