Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista ds. sprzedaży
- Specjalista ds. turystyki - TUI FR M1 Poznań
- ogólnopolski Touroperator na sprzedaż
- Pilot do Wiednia 02-04.05.2025 z Kozienic
- Praca w Biurze Podróży
- Specjalista ds. turystyki przyjazdowej (incoming)...
- Specjalista ds. Turystyki
- Przewodnik Mediolan 2.05.2025
- Pomoc kuchenna w ośrodku wczasowym
- Specjalistka ds. sprzedaży i marketingu


Kto zwyciężył konkurs kulinarny Primerba Cup 2012
Sebastian Kornacki oraz Michał Trukawka z hotelu The Westin Warsaw wygrali prestiżowy konkurs kulinarny Primerba Cup 2012. Zaproponowane przez nich małże św. Jakuba w trzech odsłonach oraz pierś z gęsi bezapelacyjnie zawładnęły podniebieniami jury.
8 patelni, 9 garnków, blaszki, miski, łyżki, cyrkulatory sous vide to tylko część sprzętu, który posłużył Sebastianowi Kornackiemu i Michałowi Trukawce do przygotowania zwycięskich dań w prestiżowym konkursie kulinarnym Primerba Cup 2012.
Menu, które dało prymat mistrzom kuchni z hotelu Westin Warsaw to m.in. trio przegrzebków serwowane na przystawkę oraz pierś z gęsi przygotowana metodą sous vide, podawana z puree z pietruszki i tymianku, smażone foie gras z brandy i solą lawendową, ravioli z soczewicy, młode warzywa, mus z moreli i żubrówki oraz sos z czerwonego wina.
Dania konkursowe zgodnie z zasadami musiały zostać przygotowane z wykorzystaniem: przegrzebków, grzybów portabello, szalotki, bok choy lub kalafiora oraz piersi z gęsi, suszonych moreli, foie gras i soczewicy. Jak wspomina Sebastian Kornacki: "Przy kreacji naszych dań musieliśmy skorzystać z zastanej bazy produktów jednak, aby stworzyć coś wyjątkowego, kierowaliśmy się nowatorskim podejściem, aby wykreować niepowtarzalną strukturę i ciekawy smak dań. Muszę przyznać, że nasze menu było naprawdę skomplikowane i wciąż nie wierzę, że udało nam się to wszystko przygotować w regulaminowym czasie 1 godz. i 45 min."
Rywalizacja w konkursie Primerba Cup jest ogromna. Do finału trafiło 9 profesjonalnych zespołów wyłonionych podczas wcześniejszych, wieloetapowych eliminacji.
Na co dzień kreacji Sebastiana i Michała można spróbować w restauracji Fusion w hotelu Westin Warsaw, gdzie zabierają swoich gości w nietypową podróż kulinarną dookoła świata.
Komentarze
Tagi:
Dział hotele, pensjonaty:
Turystyka budzi się nad
Uhonorowano nowych Ambasadorów Kongresów
Dział nagrody i wyróżnienia:
Skytrax wybrał najlepsze lotniska w 2025
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
Starsze aktualności:
McDonald`s przegrał przed Sądem
Czego boją się Polacy na
Jakich wakacji szukano w
Dofinansowania wycieczek dla szkół za 70 mln
Nowe kierunki w ofercie EXIM
Wenecja idzie dalej z
Prezes Polskiej Grupy Lotniczej
Grecja próbuje odzyskać marmury z
Duży touroperator
Światowe Forum Ekonomiczne o rozwoju sektora
TSUE: Włoskie regulacje dot. Airbnb, czy Expedii niezgodne z prawem
Znamy laureatów L`Art de la cuisine Martell
Restauracje tracą klientów przez smartfony
Okęcie: AirBaltic klientem Baltic Ground Services
Dokąd jeździli klienci empiktravel?
SnowShow: first minute dla studentów
Gdzie Polacy szukali noclegu podczas sezonu letniego?
Nielegalne lotnisko liczy na turystów
Sprawdź: piłkarze wybrali hotele na Euro 2012
Biuro Sunny Days z Oławy - zna ktoś?