TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Kto zwyciężył konkurs kulinarny Primerba Cup 2012

Sebastian Kornacki oraz Michał Trukawka z hotelu The Westin Warsaw wygrali prestiżowy konkurs kulinarny Primerba Cup 2012. Zaproponowane przez nich małże św. Jakuba w trzech odsłonach oraz pierś z gęsi bezapelacyjnie zawładnęły podniebieniami jury.


8 patelni, 9 garnków, blaszki, miski, łyżki, cyrkulatory sous vide to tylko część sprzętu, który posłużył Sebastianowi Kornackiemu i Michałowi Trukawce do przygotowania zwycięskich dań w prestiżowym konkursie kulinarnym Primerba Cup 2012.

Menu, które dało prymat mistrzom kuchni z hotelu Westin Warsaw to m.in. trio przegrzebków serwowane na przystawkę oraz pierś z gęsi przygotowana metodą sous vide, podawana z puree z pietruszki i tymianku, smażone foie gras z brandy i solą lawendową, ravioli z soczewicy, młode warzywa, mus z moreli i żubrówki oraz sos z czerwonego wina.

Dania konkursowe zgodnie z zasadami musiały zostać przygotowane z wykorzystaniem: przegrzebków, grzybów portabello, szalotki, bok choy lub kalafiora oraz piersi z gęsi, suszonych moreli, foie gras i soczewicy. Jak wspomina Sebastian Kornacki: "Przy kreacji naszych dań musieliśmy skorzystać z zastanej bazy produktów jednak, aby stworzyć coś wyjątkowego, kierowaliśmy się nowatorskim podejściem, aby wykreować niepowtarzalną strukturę i ciekawy smak dań. Muszę przyznać, że nasze menu było naprawdę skomplikowane i wciąż nie wierzę, że udało nam się to wszystko przygotować w regulaminowym czasie 1 godz. i 45 min."

Rywalizacja w konkursie Primerba Cup jest ogromna. Do finału trafiło 9 profesjonalnych zespołów wyłonionych podczas wcześniejszych, wieloetapowych eliminacji.

Na co dzień kreacji Sebastiana i Michała można spróbować w restauracji Fusion w hotelu Westin Warsaw, gdzie zabierają swoich gości w nietypową podróż kulinarną dookoła świata.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)



Tagi:
hotel The Westin Warsaw Warszawa kucharze konkurs kulinarny dla kucharzy konkurs nagroda wyróżnienie zwycięzca Primerba Cup 2012 małże menu restauracja Sebastian Kornacki Michał Trukawka małże pierś z gęsi jury finał kto zwyciężył




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję