TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Znamy laureatów L`Art de la cuisine Martell

Znamy już zwycięzców XI edycji prestiżowego konkursu kulinarnego L`Art de la cuisine Martell, który odbył się w dniach 1-3 marca 2013 roku w Hotelu Zamek Ryn. Zostali nimi kucharze Hotelu Anders w Starych Jabłonkach - Paulina Sawicka i Łukasz Kawaller.


L`Art de la cuisine Martell zaliczany jest do jednego z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce. W konkursie udział biorą dwuosobowe drużyny składające się z młodych adeptów sztuki kulinarnej - najstarsi uczestnicy nie mogą mieć więcej, niż 30 lat.

Zadaniem każdej z drużyn było przygotowanie dań, które najlepiej komponowały się ze smakiem koniaku (sam trunek nie mógł się jednak pojawić w potrawach). W konkursie zaprezentowało się 16 drużyn z najlepszych restauracji w Polsce.

Dania prezentowane były w 4 odsłonach, a na przygotowanie każdego z nich uczestnicy mieli tylko godzinę. Tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu był kurczak Bjafagel Premium, francuska rasa pochodząca z hodowli ekologicznej Martmar Food and Pleasure w Szwecji.

W skład Jury Konkursowego, które oceniało potrawy, weszli najwybitniejsi szefowie kuchni w Polsce: Jarosław Uściński, Adam Chrząstowski, Paweł Oszczyk, Jarosław Walczyk, Grzegorz Labuda, Andrzej Bałdyga oraz Kurt Scheller.

Potrawy oceniało także Jury Koneserów Smaku i Cognacu, w składzie którego znalazły się znane osobowości, gwiazdy ekranu i estrady: Jean-Jacques Regnault, Andrzej Szumowski, Andrzej Grabarczyk, Tomasz Kozłowicz, Rafał Królikowski, Bogdan Kalus, Jarosław Kowalski i Andrzej Supron. Nagrodę tego jury zdobyli Dominik Ulko i Mateusz Jarosławski, reprezentujący Haston City Hotel z Wrocławia.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
L Art de la cuisine Martell konkurs kulinarny gastronomia Stare Jabłonki Hotel Anders Paulina Sawicka Łukasz Kawaller koniak konkurs drużyna uczestnicy najlepsze restauracje w Polsce Bjafagel Premium francuska rasa hodowla ekologiczna Martmar Food and Pleasure w Szwecji Jarosław Uściński Adam Chrząstowski Paweł Oszczyk Jarosław Walczyk Grzegorz Labuda Andrzej Bałdyga




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję