Ogłoszenia
Ogłoszenia
- INCENTIVE MANAGER oraz NEW BUSINESS MANAGER
- wyciag narciarski
- Specjalista ds turystyki- umowa na czas...
- Praca w biurze podróży z pasją. KIRIBATI CLUB.
- TUI Gdańsk Przywidzka - specjalista ds turystyki
- Biuro Podróży Kleopatra Piaseczno specjalista ds....
- Specjalista ds. Szkoleń i Rozwoju
- Fostertravel.pl salon Warszawa - Specjalista ds...
- Specjalista ds. rezerwacji rejsów
- Specjalista ds. rezerwacji hotelowych


Najlepsze drinki na bazie tequili
15 barmanów z całego świata wytypowanych w trakcie krajowych eliminacji zmierzyło się ze sobą w ubiegłym tygodniu podczas konkursu organizowanego już po raz czwarty przez Tahona Society.
Ich zadaniem było przygotowanie najlepszego koktajlu na bazie tequili Olmeca. Konkurs odbywał się w zaiste międzynarodowym towarzystwie. Wśród przedstawicieli 11 krajów, w tym: Wielkiej Brytanii, Rosji czy RPA znalazło się również miejsce dla Polaka - Karola Bobińskiego z Warszawy. Zwycięzcą został Meksykanin - Jose Luis Leon.
Konkurs odbywający się w Meksyku, był finałem globalnego programu edukacyjnego dla barmanów Tahona Society. To przedsięwzięcie, sponsorowane przez Olmecę, którego celem jest zarażenie jak największej liczby barmanów miłością do tequili. W tym roku, program odwiedził po raz pierwszy Polskę, co zapewniło naszemu krajowi miejsce w finale.
Uczestnicy mieli cały tydzień na odkrycie wszystkich sekretów tequili pod okiem najlepszych specjalistów. Zwiedzili też tequila Valley i los Altos w regionie Jalisco, które jest najważniejszym spośród 5 regionów, w których wytwarza się tequilę. Konkurs po raz pierwszy odbył się bez Henry’ego Besanta, jednego z założycieli Tahona Society oraz współtwórcy tequili Olmeca Altos.
W tym roku przebieg konkursu nadzorował pilnie Jesus Hernandez, jeden z najbardziej respektowanych i szanowanych maestros tequileros w Meksyku, mistrz destylacji Olmeca, który brał udział w procesie tworzenia Olmeca Altos.
W konkursowym jury znaleźli się Julio Bermejo, twórca Tommy’s Margarity, jednej z najpopularniejszej współczesnej wariacji tego klasycznego koktajlu, Heinz Kaiser, zwycięzca ubiegłorocznego konkursu i doświadczony barman z Austrii, Charles Joly, reprezentant baru Aviary w Chicago i laureat konkursu w 2011 roku oraz Jane Ryan, redaktor działu barów portalu diffordsguide.com.
Nagrodą dla tegorocznego zwycięzcy - Meksykanina Jose Luisa Leona, reprezentującego bar Limantour w Mexico City, będzie wyjazd do Nowego Jorku i Chicago, gdzie spotka się z najlepszymi barmanami ze USA i odbędzie szkolenie pod ich okiem.
"To najważniejsza chwila w mojej karierze zawodowej. Wciąż nie mogę uwierzyć, że zwyciężyłem" - skomentował swoje zwycięstwo Jose Luis.
"Kompetencje Jose Luisa są niezwykłe. Obserwując jego znajomość sztuki barmańskiej trudno uwierzyć, że nigdy nie pracował za granicą. To samouk, który kształcił się czytając o zagranicznych barmanach i oglądając filmy z ich udziałem. To naprawdę niesamowite" - podsumował Steffin Oghene, Globalny Konsultant Olmeca ds. Marki.
Kolejna edycja przedsięwzięcia została zakończona, a barmani ruszą w świat pokazać umiejętności, które zdobyli w Meksyku. Kto wykazał się największą pomysłowością i jakie drinki zasłużyły zdaniem jury na wyróżnienie?
1 NAGRODA - JOSE LUIS LEON, LIMANTOUR, MEKSYK
ZUPA MAMY
Kieliszek: szklana miska do zupy
Dekoracja: kwiatki i listki kolendry
Składniki:
- 40ml Olmeca Altos Blanco
- 30ml Noilly Prat
- 60ml soku z selera
- 20ml soku z cytryny
- 10ml syropu z agawy
- Plastry mango
Sposób przygotowania:
Wrzucamy wszystkie składniki do shakera, dodajemy lód i przelewamy z jednego shakera do drugiego, bez lodu. Następnie odcedzamy lód i nalewamy drink do szklanych misek.
2 NAGRODA - EMMA TANNER, WAHACA, LONDYN, WIELKA BRYTANIA
LATAILLE
Dekoracja: laska wanilii i kwiat bazylii
Składniki:
- 35ml tequili Olmeca Altos Blanco
- 25ml syropu waniliowego
- ciemny syrop Muscovado
- 10ml soku z limonki
- 5ml syropu z agawy
- 8 listków bazylii
Sposób przygotowania:
Łączymy składniki i mieszamy z lodem. Odcedzamy, przelewając do niskich kieliszków, podajemy z kostkami lodu.
3 NAGRODA - CHRIS MOSEY, HULA, MANCHESTER, WIELKA BRYTANIA
OLMECA, TY I MARTINI
Kieliszek: do Martini
Dekoracja: róża
Składniki:
- 60ml tequili Olmeca Altos Reposado
- 40ml muscatu Domaine de Coyeux 2006
- 10ml Strega
- 2 krople gorzkiej nalewki cytrynowej
Sposób przygotowania:
Łączymy składniki i mieszamy z lodem. Odcedzamy do kieliszka do martini i doprawiamy cytryną (należy ją wyjąć z koktajlu przed podaniem).
KAROL BOBIŃSKI, BAR STUDIO, WARSZAWA, POLSKA
ORO AZTECA
Składniki:
- 5ml Olmeca Altos Reposado
- 1,5ml świeżego soku z cytryny
- 1ml domowej roboty syropu Three-honey
- 3 krople domowej roboty gorzkiej nalewki kakaowej
Sposób przygotowania:
Podajemy w tradycyjnych szklankach z kawałkami czekolady ukrytymi w dwudziestoczterokaratowym złocie w drinku. Karol podał swój koktajl na srebrnej tacy z kawałkiem gorzkiej czekolady i wędzoną solą morską obok kieliszka.
Komentarze
Rainbow notuje wzrosty sprzedaży oferty zimowej - poinformowała spółka w komunikacie giełdowym. Wielkość zrealizowanej przez spółkę przedsprzedaży imprez turystycznych z oferty sezonu "Zima 2022/2023" (wycieczki realizowane w miesiącach:...
W związku z sytuacją epidemiczną, turyści zrezygnowali z wyjazdu. Początkowo zaakceptowali potrącenie w wysokości 80 proc. kosztów wyjazdu, następnie, uchylili się od tego powołując się na działanie pod wpływem błędu. Sprawa trafiła do Sądu...
Tagi:
Dział gastronomia:
Północna Izba Gospodarcza: Turystyka na Odrą
Ruszyła kolejna edycja konkursu Turystyczne Skarby
Poznań po raz 16 gospodarzem Festiwalu Dobrego
Gdzie szukać ofert pracy w Łodzi bez
Północna Izba Gospodarcza: jesienią wiele firm gastronomicznych może
Dział nagrody i wyróżnienia:
Ruszyła kolejna edycja konkursu Turystyczne Skarby
Barmanka z Krakowa wygrała polską edycję World
Kampania promocyjna województwa małopolskiego
Najlepsi barmani zjadą do
Atrakcje turystyczne powiatu poznańskiego mogą wziąć udział w programie
Dział dla turystów:
Festiwal koktajli w 6
Obłożenie hoteli w lipcu na dobrym
Nekera rozpoczyna sprzedaż oferty Lato
Cypr hitem sprzedażowym w Ecco
Travelist: sierpniowy długi weekend mniej popularny niż
Starsze aktualności:
Linie Emirates wesprą tajlandzką
Wspólne stanowisko UNWTO i WHO w sprawie ograniczeń
TUgether: sytuacja branży spotkań przypomina pełzający
Turcja uruchamia platformę szkoleniową dla branży
Premier zapowiedział zniesienie części
Pięć rzeczy, których stowarzyszenia nauczyły się w 2021
Światowa Organizacja Turystyki rozpoczyna współpracę z
Nowe zalecenie Rady UE w sprawie
PIT apeluje o zniesienie testów dla zaszczepionych, przylatujących spoza
Wyjazdy do Portugalii i na Maltę droższe niż przed
Izrael złagodzi restrykcje
Klienci Revolut dostaną zwrot w
Chiny: Boeingowi rośnie konkurencja
Wakacje 2012: więcej wyjazdów za pośrednictwem zakupów grupowych
Sprzedaż oferty zimowej przerosła letnią
Sylwester Cacek dokupił akcje Sfinksa
Najlepsze restauracje i hotele w twoim GPS
LOT na razie nie wystąpi o pomoc
Internetowe biura podróży na topie
Alstom złożył wniosek o homologację dla Pendolino
Koniec z pomocą dla regionalnych lotnisk?
Hotelarzu: Zbuduj wizerunek swojej firmy
Linie lotnicze szykują nowe połączenia do Chin
Podsumowanie katastrofy Costa Condordia
