TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Najlepsze drinki na bazie tequili

15 barmanów z całego świata wytypowanych w trakcie krajowych eliminacji zmierzyło się ze sobą w ubiegłym tygodniu podczas konkursu organizowanego już po raz czwarty przez Tahona Society.


Ich zadaniem było przygotowanie najlepszego koktajlu na bazie tequili Olmeca. Konkurs odbywał się w zaiste międzynarodowym towarzystwie. Wśród przedstawicieli 11 krajów, w tym: Wielkiej Brytanii, Rosji czy RPA znalazło się również miejsce dla Polaka - Karola Bobińskiego z Warszawy. Zwycięzcą został Meksykanin - Jose Luis Leon.

Konkurs odbywający się w Meksyku, był finałem globalnego programu edukacyjnego dla barmanów Tahona Society. To przedsięwzięcie, sponsorowane przez Olmecę, którego celem jest zarażenie jak największej liczby barmanów miłością do tequili. W tym roku, program odwiedził po raz pierwszy Polskę, co zapewniło naszemu krajowi miejsce w finale.

Uczestnicy mieli cały tydzień na odkrycie wszystkich sekretów tequili pod okiem najlepszych specjalistów. Zwiedzili też tequila Valley i los Altos w regionie Jalisco, które jest najważniejszym spośród 5 regionów, w których wytwarza się tequilę. Konkurs po raz pierwszy odbył się bez Henry’ego Besanta, jednego z założycieli Tahona Society oraz współtwórcy tequili Olmeca Altos.

W tym roku przebieg konkursu nadzorował pilnie Jesus Hernandez, jeden z najbardziej respektowanych i szanowanych maestros tequileros w Meksyku, mistrz destylacji Olmeca, który brał udział w procesie tworzenia Olmeca Altos.

W konkursowym jury znaleźli się Julio Bermejo, twórca Tommy’s Margarity, jednej z najpopularniejszej współczesnej wariacji tego klasycznego koktajlu, Heinz Kaiser, zwycięzca ubiegłorocznego konkursu i doświadczony barman z Austrii, Charles Joly, reprezentant baru Aviary w Chicago i laureat konkursu w 2011 roku oraz Jane Ryan, redaktor działu barów portalu diffordsguide.com.

Nagrodą dla tegorocznego zwycięzcy - Meksykanina Jose Luisa Leona, reprezentującego bar Limantour w Mexico City, będzie wyjazd do Nowego Jorku i Chicago, gdzie spotka się z najlepszymi barmanami ze USA i odbędzie szkolenie pod ich okiem.

"To najważniejsza chwila w mojej karierze zawodowej. Wciąż nie mogę uwierzyć, że zwyciężyłem" - skomentował swoje zwycięstwo Jose Luis.

"Kompetencje Jose Luisa są niezwykłe. Obserwując jego znajomość sztuki barmańskiej trudno uwierzyć, że nigdy nie pracował za granicą. To samouk, który kształcił się czytając o zagranicznych barmanach i oglądając filmy z ich udziałem. To naprawdę niesamowite" - podsumował Steffin Oghene, Globalny Konsultant Olmeca ds. Marki.

Kolejna edycja przedsięwzięcia została zakończona, a barmani ruszą w świat pokazać umiejętności, które zdobyli w Meksyku. Kto wykazał się największą pomysłowością i jakie drinki zasłużyły zdaniem jury na wyróżnienie?

1 NAGRODA - JOSE LUIS LEON, LIMANTOUR, MEKSYK

ZUPA MAMY

Kieliszek: szklana miska do zupy
Dekoracja: kwiatki i listki kolendry
Składniki:


  • 40ml Olmeca Altos Blanco
  • 30ml Noilly Prat
  • 60ml soku z selera
  • 20ml soku z cytryny
  • 10ml syropu z agawy
  • Plastry mango
  • Plastry kaktusa


Sposób przygotowania:

Wrzucamy wszystkie składniki do shakera, dodajemy lód i przelewamy z jednego shakera do drugiego, bez lodu. Następnie odcedzamy lód i nalewamy drink do szklanych misek. 

2 NAGRODA - EMMA TANNER, WAHACA, LONDYN, WIELKA BRYTANIA

LATAILLE

Dekoracja: laska wanilii i kwiat bazylii
Składniki:

  • 35ml tequili Olmeca Altos Blanco
  • 25ml syropu waniliowego
  • ciemny syrop Muscovado
  • 10ml soku z limonki
  • 5ml syropu z agawy
  • 8 listków bazylii


Sposób przygotowania:

Łączymy składniki i mieszamy z lodem. Odcedzamy, przelewając do niskich kieliszków, podajemy z kostkami lodu. 

3 NAGRODA - CHRIS MOSEY, HULA, MANCHESTER, WIELKA BRYTANIA

OLMECA, TY I MARTINI

Kieliszek: do Martini
Dekoracja: róża
Składniki:

  • 60ml tequili Olmeca Altos Reposado
  • 40ml muscatu Domaine de Coyeux 2006
  • 10ml Strega
  • 2 krople gorzkiej nalewki cytrynowej


Sposób przygotowania:

Łączymy składniki i mieszamy z lodem. Odcedzamy do kieliszka do martini i doprawiamy cytryną (należy ją wyjąć z koktajlu przed podaniem). 

KAROL BOBIŃSKI, BAR STUDIO, WARSZAWA, POLSKA

ORO AZTECA

Składniki:

  • 5ml Olmeca Altos Reposado
  • 1,5ml świeżego soku z cytryny
  • 1ml domowej roboty syropu Three-honey
  • 3 krople domowej roboty gorzkiej nalewki kakaowej


Sposób przygotowania:

Podajemy w tradycyjnych szklankach z kawałkami czekolady ukrytymi w dwudziestoczterokaratowym złocie w drinku. Karol podał swój koktajl na srebrnej tacy z kawałkiem gorzkiej czekolady i wędzoną solą morską obok kieliszka.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Tahona Society tequila Olmeca Jose Luis Leon Karol Bobiński




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję