TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Podrabiane trufle trafiły na stół

Trufla należy do najdroższych i najbardziej poszukiwanych grzybów. Kluczem do ogromnego zainteresowania truflą jest właśnie trudność w jej znalezieniu. Okazuje się, że aby przyrządzić na pozór oryginalne danie z trufli wcale nie potrzebujemy głowić się nad pozyskaniem tego rzadkiego okazu grzyba. Trzeba jednak posiadać sporo gotówki, bo firmy specjalizujące się w podrabianiu trufli każą sobie słono płacić.


Na ślad przestępców wpadł włoski oddział karabinierów do spraw walki z oszustami w handlu żywnością. W laboratoriach firm zajmujących się podrabianiem trufli znaleziono ponad 300 kilogramów tego rarytasu. Grzyby były zafoliowane i gotowe do wysyłki, niektóre miały polecieć aż do Ameryki Południowej.

Przepis na podrabianą truflę nie jest trudny, ale wymaga zaangażowania. W pierwszej kolejności potrzebna nam będzie baza, najlepiej jakiś egzotyczny grzyb, który jeśli nie wyglądem to nadrobi egzotycznym pochodzeniem. Najlepiej w tym względzie sprawdzają się ponoć grzyby z Afryki. W laboratorium wystarczy nadać naszym produktom charakterystycznego aromatu, delikatnie skropić olejkiem. Jeśli trud się opłaci, jesteśmy w stanie zgarnąć od 180 do nawet 700 euro za kilogram.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
trufle podrabiane trufle włoscy karabinierzy aromat gotówka firma grzyb handel żywnością Afryka Ameryka Południowa wysyłka przemyt laboratorium aromat olejek egzotyczne pochodzenie




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję