TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Polskie jabłko nową ikoną świata kawy

Pracująca w coffeeheaven baristka Agnieszka Fleischer zdobyła wyróżnienie w Mistrzostwach Świata Barista of the Year 2012, które odbyły się 24 października w Londynie. Jej nawiązujący do polskich smaków drink kawowy został oceniony jako najlepszy na świecie!


Podczas światowego finału konkursu Barista of the Year 2012, który odbył się w Londynie 24 października, obok zapachu świeżo mielonej kawy unosił się także duch rywalizacji. 10 najlepszych baristów wyłonionych spośród tysięcy kandydatów z 27 krajów przyjechało, aby zademonstrować najwyższej próby kunszt w przyrządzaniu kawy i ozdabianiu jej niepowtarzalnym wzorem z mleka - latte art. Wśród nich była Agnieszka Fleischer - zwyciężczyni polskiej edycji konkursu. Uczestnicy finału musieli wykazać się umiejętnością przyrządzania spełniającego najwyższe standardy espresso, a także zaskoczyć jury autorskim dowolnym drinkiem kawowym przygotowanym specjalnie na światowy finał mistrzostw. W rywalizacji nie chodziło tylko o samą kawę i jej jak najlepszy smak. Od kandydatów do tytułu Mistrza Świata oczekiwano także trzech cech, które powinny wyróżniać doskonałego baristę: dumy z doskonale wykonywanej pracy, pasji do serwowania najlepszej kawy na świecie oraz wyjątkowej osobowości, która sprawia, że klient chętnie wraca do kawiarni.

W ocenie jury konkursu najlepsi w przyrządzaniu kaw na czas okazali się bariści pracujący w Costa Coffee w Wielkiej Brytanii. Zwyciężczynią, która zdobyła tytuł Barista of the Year 2012 została Victoria Stewart. Na drugim miejscu uplasowała się Laska Goldsack, która pobiła rekord wykonując prawidłowo 15 espresso w ciągu 2 minut. Trzecie miejsce zajął Urvish Mistry - jedyny mężczyzna w finałowej trójce. Jednak prawdziwą gwiazdą Światowych Mistrzostw Barista of the Year 2012 okazała się Agnieszka Fleischer. Jej kawowy drink dowolny zrobił wielkie wrażenie na jury i został okrzyknięty Najlepszym Kawowym Drinkiem Dowolnym na Świecie. Agnieszka zaprezentowała drinka składającego się z espresso przygotowanego z mieszanki Mocha Italia, słonego karmelu z bezą karmelizowaną palnikiem, przyrządzoną na bazie jabłek z polskiego sadu. Drink nosił nazwę Appleasure, a jabłka do jego stworzenia zostały przywiezione przez baristkę prosto z Polski. Wyróżnienie ze strony jury jest tym bardziej cenne z uwagi na trudność połączenia smaku owoców z kawą. Najlepszego Drinka Dowolnego na Świecie będzie można niebawem spróbować w polskich kawiarniach należących do CHI Polska.

Przykład Agnieszki dowodzi, że barista nie jest zawodem takim jak inne. To prawdziwa sztuka, której potrzeba pasji, talentu, wytrwałości i chęci do ciągłego doskonalenia się - mówi Dorota Szczerbicka, dyrektor marketingu CHI Polska opiekująca się markami coffeeheaven i COSTA COFFEE, która specjalnie pojechała do Londynu kibicować polskiej zawodniczce. Agnieszka pokazała całemu światu, gdzie tworzą się inspiracje. Teraz Świat Kawy ma nową ikonę - polskie jabłko!

Agnieszka na co dzień pracuje w kawiarni coffeeheaven na lotnisku Poznań - Ławica. Jak sama przyznaje, zdecydowała się na pracę w kawiarni przez przypadek, by po jakimś czasie przekonać się, że jest to wymarzona praca dla niej. Jako wybitna specjalistka prowadzi szkolenia dla baristów CHI Polska. Prywatnie Agnieszka interesuje się fotografią, prowadzi blog kulinarno-wnętrzarski i jest zafascynowana Skandynawią.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Mistrzostwa Świata Barista of the Year 2012 coffeeheaven baristka Agnieszka Fleischer Londyn latte art drink bar kandydat kawiarnia finał costa coffee Wielka Brytania CHI Polska Drink Dowolny Mocha Italia Appleasure espresso sad jabłko Dorota Szczerbicka dyrektor marketingu CHI Polska polskie jabłko Poznań Ławica blog fotografia Skandynawia




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję