TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Tajlandia w pięciu smakach

O kuchni tajskiej można długo i smakowicie opowiadać, a różnorodność potraw i oryginalność składników może przyprawić tu o zawrót głowy. W listopadzie, to co w tajskiej kuchni najlepsze zaprezentują w restauracji Milk&Co krakowskiego hotelu Radisson Blu szef kuchni Stanisław Bobowski oraz szef kuchni z Tajlandii - Pongthep Aroonsang.


W listopadzie szef kuchni krakowskiego hotelu Radisson Blu - Stanisław Bobowski oraz szef kuchni z Tajlandii - Pongthep Aroonsang zaprezentują gościom tutejszej restauracji Milk&Co sekrety tajskiej kuchni. "Potrawy tej zdaniem wielu - jednej z najlepszych kuchni świata serwujemy w ramach listopadowego bufetu Surf&Turf w czwartki, piątki i soboty, w godzinach od 18.00 do 23.00. Potrawom tajskim towarzyszy wybór ryb i owoców morza - przyrządzanych według życzenia gości, a także przystawki, dodatki, zupy, desery. Jak zawsze obowiązuje nielimitowana konsumpcja dań" - mówi Stanisław Bobowski. "Przygotowaliśmy wspólnie oryginalne menu, które mamy nadzieję, że znów pozytywnie zaskoczy naszych gości, a co więcej przybliży im nieco kuchnię i kulturę tego kraju" - dodaje.

Jak obaj kucharze przyznają - tajemnicą tajskiej kuchni jest wybór odpowiednich składników i kompozycja pięciu smaków: kwaśnego, słodkiego, słonego, gorzkiego i pikantnego. Smak kwaśny to zasługa przede wszystkim soku z limonki, oraz octu ryżowego, do uzyskania smaku słodkiego użyć można cukru palmowego, ananasa lub miodu. Słony - zamiast z soli uzyskuje się na przykład z sosu sojowego lub rybnego, a gorzki z ziół i warzyw. Trzeba pamiętać, że kuchnia tajska jest dość pikantna i nawet łagodniejsze dania dla wielu z nas mogą być nie lada wyzwaniem, a efekt ten to głównie zasługa papryczki chili w różnej postaci. Tajska kuchnia jako dziedzictwo kulturowe, jest również formą sztuki przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Tajskie jedzenie nie tylko dobrze smakuje ale również pięknie wygląda, popularnym sposobem delektowania się tajską kuchnią jest jadanie posiłków z grupą przyjaciół.

Choć kuchnię tajską charakteryzuje znaczna swoboda w sposobie przygotowywania potraw, a kucharza nie obowiązują tu ścisłe reguły dotyczące stosowania wymierzonych proporcji składników, Pongthep Aroonsang oraz Stanisław Bobowski przygotowali kilka ciekawych przepisów.

Prosto z Tajlandii - przepisy na wybrane dania serwowane w Milk&Co:

SOCZYSTE CIASTECZKA RYBNE

Składniki
500 g posiekanej makreli lub innej ryby (mogą być krewetki)
1 łyżka czerwonej pasty curry
1 jajko
1 łyżka drobno posiekanych liści limonki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

Przygotowanie
Wszystkie składniki umieść w misce, następnie bardzo dokładnie i staranie wymieszaj do momentu powstania jednolitej masy. Uformuj okrągłe ciasteczka o średnicy około 4-5 cm. Smaż na rozgrzanym oleju aż nabiorą złocistego koloru. Podawaj z kawałkami ananasa oraz cebulką dymką.

WOŁOWINA W ZIELONYM SOSIE CURRY

Składniki
400 g wołowiny (filet)
3 łyżki zielonej pasty curry
150 ml mleka kokosowego
5 małych bakłażanów
2-3 małe czerwone chili
1 łyżeczka drobno posiekanych liści limonki
pęczek liści bazylii
2 łyżki sosu rybnego
1.5 łyżki cukru palmowego
2 łyżki oleju

Przygotowanie
Pokrój wołowinę w cienkie paski. Podsmaż pastę curry na oleju, powoli dodając mleko kokosowe. Następnie dodaj pokrojoną wołowinę, liście limonki, cukier palmowy, sos rybny. Po zagotowaniu dodaj pokrojonego bakłażana i duś do momentu aż bakłażan będzie miękki. Udekoruj drobno pokrojonym chili oraz liśćmi limonki. Podawaj z jaśminowym ryżem.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
kuchnia tajska Tajlandia w pięciu smakach potrawy dania tajskie restauracja restauracji Milk&Co Kraków krakowskiego hotelu Radisson Blu szef kuchni Stanisław Bobowski z Tajlandii Pongthep Aroonsang przystawki dodatki zupy desery smaki kwaśny słodki smak




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję