TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Franczyza u Sfinksa dużo taniej

Sfinks obniżył koszty otwarcia nowej restauracji sieci na zasadzie franczyzy. Obecnie franczyzobiorca chcący prowadzić restauracje typu casual dining musi liczyć się z kosztami oscylującymi w granicach 500-650 tys. złotych. Jeszcze do niedawna obowiązywał wkład własny w wysokości miliona złotych.


Sieć inwestuje w projekt pełnowymiarowych restauracji, bo jak mówi ten model najbardziej się opłaca. Obniżenie pułapu wkładu kosztów własnych było możliwe tylko dzięki eliminacji zbędnych wydatków jak niższe koszty budowlane i wykończeniowe oraz korzystniejsze ceny sprzętu i wyposażenia.

Już pod koniec 2011 zainteresowanie osób chętnych na współpracę franczyzową wzrosło o 67%. W ciągu pierwszego półrocza 2012 sieć otworzy 7 nowych restauracji działających na zasadzie franczyzy.

Obecnie ponad połowę (54%) lokali sieci stanowią właśnie obiekty franczyzowe, 30% restauracji działa w modelu operatorskim, a tylko 16% stanowią własne lokale Sfinksa. Reasumując pod koniec ubiegłego roku na zasadzie franczyzy działały 62 restaurację, a 35 jako lokale operatorskie.

Spośród wszystkich marek należących do Sfinks Polska największy przychód wygenerowała sieć WOOK - dynamika sprzedaży wyniosła 17,5%. Sieć restauracji Sphinx odnotowała zaledwie 6,3%.

Znacznej poprawie uległ również wynik na działalności operacyjnej grupy - o 21,1 mln zł. Na koniec 2011 r. wyniósł on - 6,9 mln zł w porównaniu do -28 mln zł odnotowanych w 2010 r. Poprawę o podobnej skali, o 21,2 mln zł, osiągnięto także na poziomie wyniku netto grupy. Po 12 miesiącach ubiegłego roku wyniósł on bowiem -15,7 mln zł, podczas gdy rok wcześniej było to -36,9 mln zł.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Sfinks Polska Sphinx restauracje lokale obiekty WOOK nowe restauracje franczyza franczyzobiorca koszty otwarcia model franczyzowy pełnowymiarowy projekt projekt




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję