TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Jak uwarzyć doskonałe piwo

Zgodność z celem, zero braków, zespół cech, które są w stanie zaspokoić daną potrzebę - bez względu na to, jak zdefiniujemy jakość, chcielibyśmy, aby była ona jak najwyższa. Z okazji Światowego Dnia Jakości Kompania Piwowarska przypomina, że zapewnienie stałej, wysokiej jakości piwa jest dla niej priorytetem.


Światowy Dzień Jakości (ang. World Quality Day), obchodzony w tym roku 8 listopada, to stosunkowo nowe święto. Zainicjowały je w 1989 r. trzy międzynarodowe organizacje do spraw jakości wywodzące się z Europy, Stanów Zjednoczonych i Japonii. Celem obchodów jest m.in. promowanie wiedzy na temat jakości, podkreślanie jej znaczenia i potrzeby nieustannej kontroli. Bycie liderem branży piwowarskiej w Polsce zobowiązuje do tego, by oferować konsumentom produkty najwyższej jakości. Dlatego Kompania Piwowarska postanowiła przypomnieć o swoich kompetencjach w tej dziedzinie.

Uwarzenie doskonałego piwa nie jest możliwe bez pierwszorzędnych składników: wody, słodu i chmielu. Woda wykorzystywana do produkcji złocistego trunku musi odpowiadać wysokim wymaganiom, co najmniej takim jak woda do picia, a na niektórych etapach - nawet wyższym. Kompania Piwowarska używa wody, która jest sterylna, wolna od obcych zapachów i smaków oraz pozbawiona tlenu. Nad jakością wody w KP czuwają laboratoria badające jej najważniejsze parametry. W każdym browarze zainstalowane są specjalne filtry i lampy UV, które monitorują skład wody i jej czystość mikrobiologiczną.

Kolejnym surowcem niezbędnym do produkcji piwa jest słód, czyli skiełkowane i wysuszone ziarno jęczmienia, które decyduje o barwie i pienistości chmielowego napoju. Browary KP nie dysponują własnymi słodowniami, lecz kupują gotowy towar - ale tylko od tych dostawców, których surowiec spełnia rygorystyczne wymagania firmy. Zanim słód trafi do warzelni, musi przejść wiele testów, za które odpowiada dział zarządzania jakością dostawcy w Pionie Technicznym.

I wreszcie chmiel, który nadaje piwu charakterystyczną goryczkę i aromat, ponadto z powodu właściwości antyseptycznych wpływa pozytywnie na jego trwałość. Kompania Piwowarska sukcesywnie zwiększa ilości chmielu nabywanego od polskich producentów. W ciągu kilku kolejnych lat ponad 90% całkowitego zapotrzebowania polskiej branży piwowarskiej będzie zaspokajane wyłącznie przez polski chmiel, który uważany jest za jeden z najlepszych na świecie - mówi Paweł Kwiatkowski, dyrektor ds. korporacyjnych w Kompanii Piwowarskiej. - Oprócz tego do produkcji specyficznych marek piwa, których receptura wymaga stosowania ściśle określonych odmian chmielu, wykorzystywane będą niewielkie ilości surowca od zagranicznych plantatorów.




Produkcja piwa to proces czasochłonny i złożony, dlatego nawet znakomite surowce nie wystarczą, by zapewnić doskonałą jakość produktu. Równie ważna jest technologia i odpowiednie standardy, których spełnienie gwarantuje identyczne parametry każdej partii piwa. Dzięki temu nasze ulubione piwo zawsze będzie miało taki sam smak, aromat, barwę i stopień nagazowania - nieważne, czy sięgniemy po nie dzisiaj czy za rok, w Krakowie czy w Gdańsku. Właśnie to świadczy o wysokiej jakości i wyróżnia duże browary, które są w stanie zapewnić powtarzalność w produkcji piwa.

Kompania Piwowarska niezmienne parametry swoich piw zawdzięcza m.in. Systemowi Zarządzania Jakością QMS wg normy ISO 9001:2008 oraz Systemowi Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności FSMS wg normy ISO 22000:2005, które wchodzą w skład Zintegrowanego Systemu Zarządzania Ryzykiem (IRMS). Wspomniane systemy mają ogromne znaczenie dla końcowego produktu. Pierwszy z nich kojarzony jest głównie z kontrolą procesu produkcji i rozlewu oraz jakości piwa, wykonywaną przez laboratoria w browarach KP. Jednak w rzeczywistości jego celem jest ciągłe dążenie do doskonałości w każdym obszarze działalności. W ramach drugiego z systemów Kompania Piwowarska stosuje Dobrą Praktykę Wytwarzania (GMP), Dobrą Praktykę Higieniczną (GHP) i Dobrą Praktykę Dystrybucji (GDP).

Każdy browar Kompanii Piwowarskiej dysponuje laboratorium produkcji, rozlewu i sensorycznym. Bada się w nich m.in. zawartość alkoholu, ekstraktu i dwutlenku węgla w piwie, ponadto barwę napoju, jego klarowność i lepkość, jednostki goryczy i trwałość piany. W laboratorium produkcji poddaje się analizie sam proces, półprodukt i produkt. Badanie produktu gotowego - zarówno piwa, jak i jego opakowania - odbywa się w laboratorium rozlewu.




Laboratorium sensoryczne jako jedyne nie bazuje na skomplikowanej aparaturze - polega bowiem na zmyśle wzroku, smaku, a przede wszystkim węchu wyszkolonych sensoryków - mówi Maja Drab, specjalistka ds. sensoryki w browarze w Poznaniu. - Codziennie w ramach panelu degustacyjnego wąchamy, smakujemy i oceniamy piwo, dostarczając cennych informacji o jego jakości.

Eksperci z Kompanii Piwowarskiej są wysoko cenieni za swoje umiejętności. Wystarczy wspomnieć, że Joanna Wasilewska, specjalistka ds. sensoryki w browarze w Białymstoku, dwa razy pod rząd (2008 i 2009 r.) zwyciężyła w konkursie Degustator Roku, organizowanym przez SABMiller dla browarów wchodzących w skład Grupy.

Na koniec warto podkreślić, że jakość piwa kupowanego w sklepie lub zamawianego w lokalu gastronomicznym zależy nie tylko od tego, w jaki sposób zostało ono wyprodukowane, ale także od warunków magazynowania, transportu, a nawet umiejętności barmana serwującego chmielowy napój. Kompania Piwowarska pragnie oferować konsumentom produkt najwyższej jakości, dlatego troszczy się o wszystkie etapy "życia" piwa.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
piwo produkcja Kompania Piwowarska chmiel panel degustacyjny degustacja w lokalu gastronomicznym w sklepie Joanna Wasilewska sensoryka specjalista ds. sensoryki degustator Maja Drab ocena jakość barwa piwa smak piwa gorycz dobre praktyki światowy dzień jakości




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję