TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Jakie dania są symbolem polskiej kuchni?

Kaczka, tatar, zupa grzybowa, a może pierogi albo sernik? Jakie dania polskiej kuchni cieszą się największą popularnością? Na to pytanie znalazła odpowiedź warszawska Folk Gospoda, lokal specjalizujący się w polskiej kuchni oraz restauracja Czerwone Korale, która serwuje dania lokalnej kuchni.


Restauracja Folk Gospoda do największych kulinarnych hitów zaliczyła m.in. pieczoną golonkę, tatar z polędwicy wołowej i schab z dzika, tuż za nimi uplasowały się kaczka z pieca , sum mazurski, placek zbójnicki i zupa z leśnych grzybów, a następnie takie klasyki jak polędwica z rusztu, żurek na zakwasie, pierogi i schabowy z mizerią. Wśród deserów najwięcej zwolenników zyskały sernik z białą czekoladą i tradycyjna szarlotka.

Natomiast Małgorzata Jachimek, manager restauracji Czerwone Korale zwróciła uwagę na potrawy, które najchętniej wybierają turyści. "Włosi zamawiają wszystkie odmiany pierogów, oraz wołowinę. Klientów zagranicznych najbardziej zaskakuje żurek w czarce chlebowej i bigos , gdyż można zjeść danie razem z naczyniem." - powiedziała. Zaś wśród Polaków największa popularnością cieszy się tradycyjny kotlet schabowy oraz pierogi ruskie oraz z mięsem.

Czerwone Korale przybliżają swoim klientom polską kulturę nie tylko przez serwowane tradycyjne potrawy, ale też przez wygląd lokalu. Wystrój nawiązuje do polskich tradycji ludowych. Dzięki temu goście restauracji mogą poznać folklor z różnych części kraju.

Piotr Popiński, twórca konceptów wielu restauracyjnych marek oraz pomysłodawca Folk Gospody zauważył, że klienci często wracają do kuchni polskiej, pomimo innych sezonowych trendów. " Kiedy w 2004 roku zakładaliśmy Folk Gospodę takich restauracji było w stolicy naprawdę niewiele - dominowały pizzerie, kebaby i fastfoodowe sieciówki. Potem przyszły mody na kuchnię chińską, włoską czy japońską. My postawiliśmy na kuchnię polską i konsekwentnie trzymamy się przyjętych na samym początku zasad - nie uznajemy konserwantów, chemii, półproduktów, tanich zamienników. Sami pieczemy chleb i ciasta, wyrabiamy domowe masło, pierogi, pasztety i wędliny. Od lat korzystamy z tych samych, sprawdzonych dostawców, np. sery sprowadzamy z Wiżajn na Suwalszczyźnie, polędwicę sezonowaną od hodowcy spod Szczecina, a ogórki kupujemy w niewielkim gospodarstwie pod Jarosławiem. Pilnujemy jakości, która jest dla nas największym priorytetem, ale także cen. Chcemy, by mógł przyjść do nas każdy, kto ceni dobre jedzenie, ale nie zamierza wydać fortuny." - wyjaśnił.

W Folk Gospodzie od pierwszego dnia pracuje ten sam szef kuchni, który czuwa, by do menu bazującego na tradycyjnych polskich przepisach, wprowadzać autorskie, oryginalne rozwiązania. Dania z niepowtarzalną mieszanką różnych tradycji kulturowych i kulinarnych z całej Polski doprawione nutą nowoczesności sprawiają, że restaurację odwiedzają nie tylko Warszawiacy, ale i liczni goście z zagranicy, w tym gwiazdy takie jak Garou, Joe Cocker czy Boney M.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)



Tagi:
Folk Gospoda Czerwone Korale sala goście kuchnia polska tradycje


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję