TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Stubai - od narciarskich szaleństw do rozkoszy podniebienia

Udany, zimowy urlop to nie tylko przyjemność szusowania na świetnie przygotowanych trasach, ale też smaczne, regionalne jedzenie. I z tego między innymi znana jest Dolina Stubai. W przerwach i po zejściu ze stoku narciarze mogą korzystać z bogatej oferty gastronomicznej, w której są i tradycyjne potrawy i nowości kulinarne.


Każdy wie, że ruch i czyste, górskie powietrze zaostrzają apetyt. Dlatego na wszystkich wysokościach Doliny Stubai znajdują się liczne restauracje oraz punkty gastronomiczne, które serwują pyszne jedzenie i poprawiają samopoczucie.

Jednym z takich miejsc jest wykwintna i elegancka restauracja Schaufelspitz, która 4 lutego 2012 roku podczas Nocy Smakosza Dine & Wine na lodowcu Stubai (na wysokości niemal 3000 metrów) serwować będzie sześciodaniowe menu degustacyjne na bazie oryginalnych tyrolskich składników, a Paula Bosch, niemiecka ikona w dziedzinie winoznawstwa, dobierze do nich znakomite trunki z całej Austrii. Tego wieczoru pani sommelière wprowadzi gości w świat win, o którym potrafi opowiadać z pasją w profesjonalny i fascynujący sposób. Jej kompetencje w tej dziedzinie potwierdzają liczne sukcesy. W 1988 roku Paula Bosch jako pierwsza kobieta otrzymała z rąk renomowanego Gault Millau Guide tytuł "sommelière roku“. W następnych latach została uhonorowana wyróżnieniem przez Österreichische Wein Marketing GmbH (ÖWM), medalem Bacchus oraz dostała nagrodę wydawnictwa Meiniger "Excellence in Wine & Spirit“.

Schaufelspitz, restauracja o wysokim standardzie z piękną salą wyłożoną sosnowym drewnem, ciepłym kominkiem i bajecznym, zalanym słońcem tarasem stanowi centrum górskiej gastronomii na lodowcu Stubai. To właśnie tu, szef kuchni, David Kostner stworzył nową wersję tradycyjnych tyrolskich knedli z boczkiem, zwanych "Speckknödel", która cieszy się ogromną popularnością. To tylko jedna z wielu popisowych potraw znanego kucharza. Innych przysmaków można spróbować podczas Dine & Wine, gdzie Kostner prezentuje najlepszą stronę austriackiej kuchni w nowej interpretacji. Całości dopełniają wykwintne wina wybierane przez Paulę Bosch.

Natomiast 5 lutego 2012 w restauracji Schaufelspitz odbędzie się "Pasta-Party", której kulinarne hasło brzmi "Wszystko al dente“. W ten dzień dla miłośników gotowania przygotowano specjalne kursy. Pozostali uczestnicy eventu będą mogą obserwować proces powstawania potraw, ponieważ kuchnia jest otwarta. Do ich zadań będzie również należało smakowanie i ocenianie.

W znanej manufakturze praca wre przez cały czas. W dniach największego ruchu wytwarza się tu do 50 kilogramów makaronu na godzinę. Tutejszy specjał jest chętnie zamawiany przez narciarzy, ponieważ dostarcza nowych sił do wykonywania kolejnych wiraży na stokach
oraz stanowi lekką, kulinarną alternatywę w stosunku do tradycyjnych Germknödel.

Uczestnicy Nocy Smakosza Dine & Wine mogą także liczyć na wyjątkowe przyjęcie w hotelu. Zryczałtowana opłata za pobyt w hotelach partnerskich wraz ze stosownym pakietem dodatkowych świadczeń kosztuje już od 887 euro. Podczas "Gourmet-Gipfeltreffen“ w hotelu Milderer Hof na smakoszy czekać będzie wyborna galowa kolacja. Zryczałtowana oferta "Hauben an Eis“ w hotelu Sporthotel Neustift obejmuje ekskluzywną degustację win w restauracji "Weinseelig“, zaś "Gourmet-Spezial“ w hotelu Jagdhof zawiera specjalne menu połączone z degustacją najlepszych trunków. Taka ilość atrakcji zadowoli każdego miłośnika dobrej kuchni i wina.

Najważniejsze informacje na temat lodowca Stubai:

++ Największy austriacki ośrodek narciarski znajdujący się na lodowcu
++ 45 minut jazdy samochodem od Innsbrucka
++ Gwarancja śniegu od października do czerwca
++ 25 nowoczesnych kolejek i wyciągów
++ 110 kilometrów tras zjazdowych
++ 10-cio km zjazd w dolinie Wilde Grub’n, 1.500 m wysokości
++ BIG Family Ski Camp: Opieka nad dziećmi od 3 do 15 roku życia
++ Park śnieżny Moreboards Stubai Zoo, trasa z potrójnymi kickerami, railami
i boksami
++ Platforma na szczycie TOP OF TYROL 3.210 m
++ Narciarstwo biegowe na dwukilometrowej trasie
++ Centrum alpejskie przy Gamsgarten: lodowa ściana wspinaczkowa, teren
do testów lawinowych i Flying Fox
++ Kuchnia na najwyższym poziomie: duży wybór restauracji oraz potraw
++ 3x Intersport Stubaier-Gletscher - sklep, wypożyczalnia, serwis, przechowalnia zaraz przy stoku

Więcej informacji na: www.stubai.at




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Stubai lodowiec Alpy Schaufelspitz sommelier roku Dine & Wine noc smakosza narty na lodowcu Paula Bosh Dolina Stubai Top of Tyrol Gamsgarten lodowa ściana wspinaczkowa wypożyczalnia sprzętu narciarskiego snowboard pasta - party noc smakosza Gourmet-Gipfeltreffen Sporthotel Neustift nowości kulinarne wino trasy narciarskie wszystko al-dente




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję