TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Bydgoszcz: tutaj nie brakuje ciekawych restauracji

W Bydgoszczy nie brakuje ciekawych lokali gastronomicznych. Restauratorzy mają naprawdę niebanalne pomysły na biznes. Oto kilka z nich.


Przy ul. Gdańskiej znajduje się restauracja City Diner 52. Lokal powstał na wzór amerykańskich knajpek, gdzie można zjeść każdy rodzaj posiłku, od śniadania do kolacji. Znajdują się tutaj charakterystyczne boksy, zaś na każdym stoliku stoi obowiązkowo keczup i musztarda. Na ścianach wiszą między innymi kije i rękawice baseballowe, tablice rejestracyjne z różnych części Ameryki, zdjęcia Nowego Jorku. Menu składa się z typowych dań amerykańskich: hamburgerów, frytek, sałatki coleslaw, na deser można zmówić donuty i muffiny.

Wchodząc do Katarynki przy ul. Niedźwiedziej można przenieść się do stolicy Francji. Restaurację zdobią kolorowe sufity i dodatki w stylu art deco. Goście mają do swojej dyspozycji dwuosobowe stoliki. Z tyłu Katarynki mieści się patio z przeszklonym dachem.

Przy ul. Grudziądzkiej znajduje się restauracja Nuvo. Lokal urządzono w stylu industrialnym. Menu jest bardzo różnorodne, można tutaj zjeść zupę z owoców morza i z langustą, rybę z orzeszkami pini czy też smakowite czekoladowe języczki z owocami leśnymi. Klienci mają możliwość obserwowania kucharzy przy pracy - ściana kuchni jest przeszkolona.

Kuchnia Marcina Szukaja jako jedyna w Bydgoszczy nie podaje klientom menu. Kelnerzy podchodzą do gości i informują ich co można zjeść danego dnia. Codziennie kucharze gotują coś innego. W założeniu kuchnia ma być świeża, sezonowa i niepowtarzalna.

W restauracji Susharnia przy ul. Gdańskiej można jeść palcami lub pałeczkami, siedząc na poduszkach - czyli tak jak się to robi w Japonii. Nie brakuje jednak stolików i krzeseł dla tradycyjnych polskich klientów. Można tutaj zjeść sushi przyrządzane na oczach klientów. W menu znalazło się nawet sushi dla dzieci (z czekoladą lub żelkami w środku).

W Kukuryku przy ul. Jezuickiej można zjeść za niewielką cenę. Dania mają przypominać te domowe, jednak w ostrzejszej formie. W menu znajduje się na przykład wątróbka z malinami i gołąbki w sosie żurkowym.

Zaraz przy Wyspie Młyńskiej mieści się Warzelnia - jedyna restauracja w Bydgoszczy, gdzie można napić się piwa domowej roboty w kilku rodzajach. Lokal posiada przestronny taras. Goście mają widok na Młynówkę i samą Wyspę. Można tutaj spróbować kuchni indyjskiej.

W Restauracji 1921 w Hotelu pod Orłem można zjeść dania serwowane w dwudziestoleciu międzywojennym. W menu jest prawdziwy rosół, sznycel cielęcy, sandacz po parysku oraz puszysty omlet z jabłkami. Każdy stolik znajdujący się w restauracji ma swoją historię.

Czarny diament przy Hotelu Bohema serwuje kolacje, które klienci mogą zjeść w całkowitych ciemnościach. Kelnerzy są wyposażeni w noktowizory. Na talerzu znajdują się niespodzianki, a w ciemnościach zmysł smaku wyostrza się.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Bydgoszcz City Diner 52 Katarynka Nuvo Kuchnia Marcin Szukaj Kukuryku Susharnia Warzelnia Restauracja 1921 Hotel Bohema Czarny diament Młynówka Wyspa Młyńska Nowy Jork Ameryka art deco dania amerykańskie Japonia sushi menu styl industrialny kucharze Japonia kuchnia indyjska Hotel pod Orłem




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję