TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Turyści pieką ciasta, kiszą ogórki

Mrągowski Klaster turystyczny przystąpił do Centrum Rozwoju Klastrów Rejonu Morza Bałtyckiego skupiającego organizatorów turystycznych. Dzięki temu na Mazurach ma wzrosnąć liczba turystów z Estonii i Danii.


Do bałtyckiego stowarzyszenia należą 22 organizacje z branży: turystycznej, morskiej, odnawialnych źródeł energii, IT oraz spożywczej. Są to firmy z Finlandii, Rosji, Estonii, Grenlandii i Danii.

"To nam daje ogromne możliwości promowania się w krajach należących do klastra bałtyckiego. Wiążemy ogromne nadzieje zwłaszcza z Danią i Estonią, ponieważ w tych krajach obserwowana jest moda na powrót do natury i stylu eko, a tego rodzaju turystykę mamy na naszym terenie" - powiedział szef mrągowskiego klastra Robert Wróbel.

Warmińsko-mazurskie oferuje turystom m.in. muzea oraz wioski tematyczne. Tam można nauczyć się pieczenia ciast, kiszenia ogórków czy lepienia glinianych naczyń.

Uczestnictwo w bałtyckim klastrze jest również dla mrągowskich touroperatorów szansą na unijne środki finansowe. Mrągowski klaster chce tworzyć transgraniczne projekty, np. z Litwą.

Mrągowski klaster turystyczny, który funkcjonuje od lutego, zrzesza ponad 20 podmiotów z branży turystycznej. Celem działalności jest pozyskiwanie coraz większej liczby turystów.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Mrągowski Klaster turystyczny Centrum Rozwoju Klastrów Rejonu Morza Bałtyckiego bałtycki Robert Wróbel turyści Estonii Danii na mazurach mazury turystyka biura podróży styl eko ekologia ekologiczna turystyka organizatorzy turystyki




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję