Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista ds. turystyki - biuro w Poznaniu
- Specjalista ds. turystyki Wakacje.pl Zabrze
- specjalista ds. obsługi klienta
- Specjalista d/s turystyki biuro franchisingowe...
- Szkolenie "Dostępność usług...
- Biuro podróży zatrudni Specjalistkę do spraw...
- Pilot wycieczek na Zakynthos
- pilot/tłumacz j. francuskiego
- Poszukuję pilotów na wyjazdy krajowe/zagraniczne
- Specjalista ds Turystyki Jaworzno
Olsztyn: Starówka może jeszcze wrócić do życia
W ostatnim czasie na Starym Mieście w Olsztynie zamknięto kilka znanych restauracji, kawiarni oraz pubów. Miasto zdominowały banki i biura doradców finansowych.
Z mapy Olsztyna zniknęły między innymi Winiarnia i restauracja Weranda przy ul. Kołłątaja. Lemon i Szparka przy Targu Rybnym nie mają się dobrze. Przedsiębiorcy narzekają na horrendalne stawki czynszu, które dobijają interes.
Po tym, jak kilka miejsc zastąpiły banki, pojawiły się obawy, że Starówka stanie się królestwem finansów. Pojawiło się jednak światełko w tunelu. W lokalu, w którym niegdyś działała Winiarnia, otworzy działalność smażalnia ryb W sieci. Otwarcie restauracji zaplanowano na przełom listopada i grudnia.
Remont przechodzi również Weranda, w której otworzy działalność przedsiębiorca posiadający już lokal Shanghai-bistro przy ulicy Dąbroszczaków, który serwuje kuchnię chińską i polską. Restauracja na starówce zaproponuje gościom kuchnię włoską. Lokal nadal będzie się nazywał Weranda.
Niepewną przyszłość ma przed sobą restauracja Peperoni przy ulicy Prostej. Działający przez ponad 11 lat lokal jest obecnie zamknięty. Podobnie jest w przypadku lodziarni Venezia przy ulicy Kołłątaja, którą prowadziła spółka Jerzego Lewandowskiego. Przedsiębiorca przyznaje, że rezygnuje z prowadzenia interesów w Starym Mieście. Lewandowski zainwestował natomiast w duży obiekt restauracyjno-hotelowy nad Jeziorem Krzywym. Nieznana jest na razie data jego otwarcia. W Peperoni trwa obecnie remont. Otwarcie już niedługo.
Być może otwarcie nowych lokali na olsztyńskiej starówce to zapowiedź lepszych czasów zarówno dla restauratorów jak i turystów, którzy z pewnością chętniej zjedzą coś smacznego, niż odwiedzą podczas wyjazdu bank.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
NIK: Działalność człowieka zagraża Półwyspowi
Zachodniopomorscy przedsiębiorcy zadowoleni z ferii
Dział dostawcy/usługodawcy branży:
SITE Poland podsumowuje 3 edycję programu Young
Państwo może nakładać obowiązki na dostawców usług internetowych z siedzibą w innym kraju
Ceny wrześniowych wyjazdów rosną trochę
Niemiecki Dzień Turystyki bez
Najlepsze praktyki dotyczące spotkań medycznych. Raport ICCA i AC
Starsze aktualności:
Plażowanie nad Bałtykiem, a polskie
Dwie gwiazdki Michelin w
Nowe osoby w Polskich Hotelach
Itaka wdraża nową stronę i
Linie KLM będą walczyć z
Czesi chętniej przyjeżdżają do
Przewoźnicy: przepisy dotyczące slotów na lotniskach muszą być
Turystyka rośnie, ale nie
Nabór do konkursu na Najlepszy Produkt
Podsumowanie MEETINGS WEEK Poland
Śląskie: z rozkładu jazdy Przewozów Regionalnych wypadnie ok. 110 połączeń
Jaki system hotelowy w czterogwiazdkowcu?
Użytkownicy eholiday.pl stworzą przewodnik po Polsce
WARS testuje w pociągach aplikację
PKP Intercity walczy ze stereotypami
Podsumowanie sezonu letniego z TSS Polska
Kupie Ropę ON .Nowe Miasto nad Pilicą
Virgin Atlantic: strata operacyjna
Skandal w jednej z krakowskich restauracji
Stadion Narodowy w dalszym ciągu nie ma restauracji
Modlin instaluje defibrylatory
Polacy jedzą mało owoców morza
Infolinia kością niezgody w PKP