Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Młodszy Specjalista ds. obsługi klienta
- Doradca klienta Biuro Podróży Itaka Kraków M1
- RAINBOW Doradca Klienta
- NEKERA - Flight Specialist
- NEKERA - Product Manager (Warszawa)
- pilot Wiedeń : 31.05-01.06.2024
- Poszukiwany pilot 05.06-07.06
- Przewodnik Kulinarny w Warszawie
- Specjalista ds. Turystyki Jaworzno
- Specjalista ds turystyki
Małe browary prawdziwym hitem
Brewers Association, stowarzyszenie właścicieli browarów w USA ogłosiło, że liczba ich w kraju jest największa w historii i jest ich więcej niż w jakimkolwiek innym kraju.
Znaczna większość, bo ponad 2300 stanowią małe, niezależne browary. Kolejne 1559 jest na etapie planowania, z czego większość to również małe browary. Tendencja ta nie powinna nikogo dziwić, bowiem udział w amerykańskim rynku piwa wartym 99 miliardów dolarów wzrósł do 10,2 miliardów dolarów z 8,7 miliardów w 2011 roku.
Oznacza to, że piwo europejskie niegdyś uznawane za najlepsze powoli odchodzi w niełaskę, na rzecz lepszego zdaniem konsumentów, krajowego trunku. Wiedza, a co za tym idzie świadomość smakoszy piwa wzrasta. Konieczna jest więc konkurencja.
W rozwoju branży znaczenie miały cztery ważne kroki milowe. Po pierwsze w 1965 roku Fritz Maytag przejął Anchor Brewing Co. i rozpoczął produkcję własnego, ulepszonego piwa. Dokonując tego ustalił wzorce dla przyszłych małych browarów. Po drugie, browar miał pozostać firmą niezależną bez względu na to, ile straciłby pieniędzy (a tracił wiele aż do późnych lat 1970.). Kluczem do sukcesu okazały się naturalne składniki, które stanowiły podstawę trunku Maytaga.
Wreszcie w 1966 roku Jack McAuliffe kupił zestaw do domowej produkcji piwa. Kiedy już znalazł się znów w swoim kamiennym domu w pobliżu Dunoon wyprodukował jasne piwo korzystając z piecyka na węgiel. Stało się ono przebojem wśród kolegów ze służby i wśród miejscowej szkockiej społeczności. Dziesięć lat później założył browar New Albion. Mimo, iż firma zakończyła działalność siedem lat później w 1983 roku, jej powstanie zainspirowało całe pokolenie domowych producentów piwa do rozpoczęcia działalności komercyjnej.
Lata 1996-2000 to seria upadków małych browarów. Wówczas działalność zakończyła jedna trzecia wszystkich małych wytwórni. Przyczyn takiego stanu rzeczy należy szukać w zbyt dużej, masowej produkcji piwa wątpliwej jakości.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Przewodnik Michelin - więcej lokali z
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Starsze aktualności:
Jak sprzedawać w trudnych
eSky chwali system NDC
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Ryanair sprzedaje milion biletów
Bingo! Nowe linie lotnicze w Polsce
Sanepid kontra lokale gastronomiczne
Kawa we Włoszech stanie się luksusem?
Śladem Pianisty. Nowy szlak turystyczny w Warszawie
Padł rekord - 400 milionów noclegów
Trend na lato 2011: turystyka językowa
Turysta pod wpływem to turysta nieubezpieczony
Family&Novotel zaprasza na ferie
Wielkopolska na V Ogólnopolskim Festiwalu Dobrego Smaku
Finnair rozpoczyna współpracę z restauracjami
Biura delikatnie podnoszą ceny
Wirus na pokładzie Quenn Mary 2