Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista ds.turystyki - biuro podróży w...
- Sprzedam pensjonat Rabka Zdrój
- B.P. ITAKA w C.H.M1 w Czeladzi zatrudni
- NEKERA - Specjalista Wsparcia Sprzedaży
- Młodszy Specjalista ds. obsługi klienta
- Doradca klienta Biuro Podróży Itaka Kraków M1
- RAINBOW Doradca Klienta
- NEKERA - Flight Specialist
- NEKERA - Product Manager (Warszawa)
- pilot Wiedeń : 31.05-01.06.2024
Finnair rozpoczyna współpracę z restauracjami
Finnair rozpoczyna współpracę z trzema fińskimi restauracjami Nokka, G.W. Sundmans, Savoy i Fishmarket.
Ich szefowie - Matti Jämsén z G.W. Sundmans, Ari Ruoho z Nokki i Kari Aihinen z Savoya - stworzyli autorskie menu, które będą dostępne w klasie biznes na lotach długodystansowych z Helsinek od stycznia 2015.
W ramach tej współpracy Finnair zaoferuje swoim pasażerom świąteczne potrawy oraz uświetni specjalnym menu dołączenie w przyszłym roku Airbusów A350 do floty przewoźnika.
Autorskie menu są tworzone ze składników sezonowych, wykorzystują osobiste inspiracje kulinarne szefów kuchni i mieszanki smaków. Współpraca rozpocznie się pod koniec stycznia 2015 i będzie trwała do wiosny 2016. Menu będzie zmieniane rotacyjnie, co trzy miesiące.
"Kiedy poprzednio podjęliśmy współpracę z najlepszymi fińskimi szefami kuchni, otrzymywaliśmy wiele pozytywnych opinii od klientów na ten temat. Rozpoczynamy ponownie taką współpracę, ponieważ chcemy w dalszym ciągu zapewniać naszym klientom najlepsze, wykwintne posiłki" - mówi Maarit Keränen, szefowa działu obsługi Finnaira.
"Wszystkie restauracje współpracujące z Finnairem należą do grupy Royal Restaurants, obejmującej najlepsze restauracje w Finlandii. Każde z autorskich menu odzwierciedla unikalny i rozpoznawalny styl swojego autora" - wyjaśnia Mia Saari, restauratorka z Royal Restaurants.
Pierwsze z autorskich menu zostało stworzone przez Matti Jämséna, szefa kuchni w restauracji G.W. Sundmans. Wśród potraw zimowych znajdzie się sieja, glazurowane policzki wieprzowe i dorsz. Jämsén jest reprezentantem Finlandii w konkursie Bocuse d’Or, którego finał odbędzie się w Lyonie w dniach 27-28 stycznia 2015.
Autorskie menu Kari Aihinena, szefa kuchni i menedżera w restauracji Savoy, jest inspirowane letnim ogrodem i rojami pszczół. Będzie serwowane na wiosnę 2015 i opiera się na składnikach, takich jak szparagi, sałatki z młodych ziemniaków, miód, oraz piersi kurczaka kukurydzianego.
Menu jesienne zostało ułożone przez Ari Ruoho, szefa restauracji Nokka, który, tworząc je, czerpał inspirację z sezonu żniw. Znajdzie się w nim topinambur, kawior ze szczupaka północnego i zupa z dyni.
W zimie 2016 przyjdzie kolej na autorskie menu restauracji Fishmarket, które opierać się będzie głównie na potrawach z ryb.
Współpraca pomiędzy Finnairem i Royal Restaurants nie pozostanie bez wpływu na menu serwowane także podczas innych lotów Finnaira. W klasie ekonomicznej na trasach długodystansowych Finnair oferować będzie posiłki stworzone przez szefów kuchni, takie jak zapiekanka z makaronu i mielonego mięsa czy klopsiki z jagnięciny. Przystawki i dania główne w klasie biznes na lotach europejskich także zostaną zmienione przez szefów kuchni.
Uzupełnieniem autorskich menu będzie nowa karta win, dobieranych indywidualnie do poszczególnych potraw. Posiłki przygotowywać będzie catering Finnaira, LSG Sky Chefs.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Przewodnik Michelin - więcej lokali z
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział dla turystów:
Udany pierwszy kwartał w Porcie Lotniczym
IGHP: Wielkanoc dobra, majówka będzie jeszcze
Starsze aktualności:
Sezon nad morzem nie jest
Jak sprzedawać w trudnych
eSky chwali system NDC
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Hotel wita gości złotymi iPadami
Eurolot zaskakuje nowymi technologiami
Rainbow Tours - sukces przedsprzedaży
Ptaki zagrożeniem dla samolotów
Europejczycy coraz więcej latają
PIT: Ceny wycieczek pójdą w górę
Śladem Pianisty. Nowy szlak turystyczny w Warszawie
Padł rekord - 400 milionów noclegów
Trend na lato 2011: turystyka językowa
Turyści ranni w wyniku wybuchu na Giblartarze
Leo Express nieprędko zagrozi PKP Intercity
Nowa atrakcja turystyczna Wrocławia