TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Finnair rozpoczyna współpracę z restauracjami

Finnair rozpoczyna współpracę z trzema fińskimi restauracjami Nokka, G.W. Sundmans, Savoy i Fishmarket.


Ich szefowie - Matti Jämsén z G.W. Sundmans, Ari Ruoho z Nokki i Kari Aihinen z Savoya - stworzyli autorskie menu, które będą dostępne w klasie biznes na lotach długodystansowych z Helsinek od stycznia 2015.

W ramach tej współpracy Finnair zaoferuje swoim pasażerom świąteczne potrawy oraz uświetni specjalnym menu dołączenie w przyszłym roku Airbusów A350 do floty przewoźnika.

Autorskie menu są tworzone ze składników sezonowych, wykorzystują osobiste inspiracje kulinarne szefów kuchni i mieszanki smaków. Współpraca rozpocznie się pod koniec stycznia 2015 i będzie trwała do wiosny 2016. Menu będzie zmieniane rotacyjnie, co trzy miesiące.

"Kiedy poprzednio podjęliśmy współpracę z najlepszymi fińskimi szefami kuchni, otrzymywaliśmy wiele pozytywnych opinii od klientów na ten temat. Rozpoczynamy ponownie taką współpracę, ponieważ chcemy w dalszym ciągu zapewniać naszym klientom najlepsze, wykwintne posiłki" - mówi Maarit Keränen, szefowa działu obsługi Finnaira.

"Wszystkie restauracje współpracujące z Finnairem należą do grupy Royal Restaurants, obejmującej najlepsze restauracje w Finlandii. Każde z autorskich menu odzwierciedla unikalny i rozpoznawalny styl swojego autora" - wyjaśnia Mia Saari, restauratorka z Royal Restaurants.

Pierwsze z autorskich menu zostało stworzone przez Matti Jämséna, szefa kuchni w restauracji G.W. Sundmans. Wśród potraw zimowych znajdzie się sieja, glazurowane policzki wieprzowe i dorsz. Jämsén jest reprezentantem Finlandii w konkursie Bocuse d’Or, którego finał odbędzie się w Lyonie w dniach 27-28 stycznia 2015.

Autorskie menu Kari Aihinena, szefa kuchni i menedżera w restauracji Savoy, jest inspirowane letnim ogrodem i rojami pszczół. Będzie serwowane na wiosnę 2015 i opiera się na składnikach, takich jak szparagi, sałatki z młodych ziemniaków, miód, oraz piersi kurczaka kukurydzianego.

Menu jesienne zostało ułożone przez Ari Ruoho, szefa restauracji Nokka, który, tworząc je, czerpał inspirację z sezonu żniw. Znajdzie się w nim topinambur, kawior ze szczupaka północnego i zupa z dyni.

W zimie 2016 przyjdzie kolej na autorskie menu restauracji Fishmarket, które opierać się będzie głównie na potrawach z ryb.

Współpraca pomiędzy Finnairem i Royal Restaurants nie pozostanie bez wpływu na menu serwowane także podczas innych lotów Finnaira. W klasie ekonomicznej na trasach długodystansowych Finnair oferować będzie posiłki stworzone przez szefów kuchni, takie jak zapiekanka z makaronu i mielonego mięsa czy klopsiki z jagnięciny. Przystawki i dania główne w klasie biznes na lotach europejskich także zostaną zmienione przez szefów kuchni.

Uzupełnieniem autorskich menu będzie nowa karta win, dobieranych indywidualnie do poszczególnych potraw. Posiłki przygotowywać będzie catering Finnaira, LSG Sky Chefs.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
finnair restauracja menu Nokka G.W. Sundmans Savoy Fishmarket współpraca airbus a350




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję