TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Slow food na Transatlantyku

W ramach festiwalu Transatlantyk 2013 odbędzie się projekcja filmu "Historia ruchu Slow Food". Po jego emisji obędzie się uroczysta kolacja, którą przygotują znakomici polscy kucharze, propagujący ideę Slow Food.


Co smakowitego przygotują? Na to pytanie odpowiada Executive Sous Chef Radisson Blu Hotel Kraków - Miłosz Kowalski.

Tegoroczny Festiwal Poznań zabierze widzów w podróż po światowym kinie i muzyce. Gośćmi festiwalu będą znani i doceniani legendarni reprezentanci najróżniejszych zawodów muzycznych i filmowych, ale też młodzi artyści. Podczas imprezy odbędą się setki pokazów i liczne koncerty. To już trzecia edycja Transatlantyk Festival w Polsce.

Atrakcją dla wszystkich uczestników będących fanami sztuki kulinarnej będzie wieczór, podczas którego zostanie wyświetlonych 5 filmów o tej tematyce. Kino kulinarne festiwalu zaprasza wszystkich uczestników, którzy chcieliby podzielić się swoją pasją do gotowania i celebrowania jedzenia.

Jedna z najciekawszych projekcji będzie "Historia ruchu Slow Food" w reżyserii Stefano Sardo, która odbędzie się 5 sierpnia o godzinie 18.30. Akcja filmu rozgrywa się w rejonie małych, włoskich ogrodów, przedstawiając opowieść o pasji do doskonałego jedzenia, która przezwycięża pasję do polityki lewitującego aktywisty i początkującego dziennikarza Carlo Petriniego. Najsmaczniejszym punktem programu, tuż po zakończeniu seansu, będzie kolacja przygotowana w idei Slow Food. Główna uwaga skoncentrowana będzie wokół kucharzy skupionych wokół portalu "WszystkoDlaKucharzy". Wśród ósemki znaleźli się Miłosz Kowalski - Executive Sous Chef w Radisson Blu Hotel Kraków w parze z Grzegorzem Olejarką, a także Stanisław Bobowski - Executive Chef Kuchni w Radisson Blu - w parze z Arturem Skotarczykiem.

"Cała kolacja została skrupulatnie zaplanowana, tak by mogła stanowić pewnego rodzaju gastronomiczną opowieść, która łączy w całość nietypowy klimat, regionalne produkty, różnorodność dań oraz pasję wszystkich ośmiu kucharzy. Wspólnie z Grzegorzem Olejarką naszym daniem przeniesiemy wszystkich gości prosto nad morze. Danie, które zaserwujemy cechuje wyrazisty smak, doskonale zbalansowany i połączony z intrygującymi teksturami. To również preludium do dania głównego" - opowiada Miłosz Kowalski, Executive Sous Chef w Radisson Blu Hotel w Krakowie.

"Naszym gościom podamy solonego dorsza z rzodkiewką, dziką pokrzywą oraz soliród. Zakończeniem kolacji będzie deser przygotowany przez kolejną znakomitą parę kucharzy - Stanisława Bobowskiego z Radisson Blu, wraz z Arturem Skotarczykiem." - zapowiada Miłosz Kowalski.

"Wraz z Arturem Skotarczykiem przygotujemy dla gości festiwalu deser, którym będzie mus z palonych migdałów z wiśnią, twaróg mrożony z mleka wiejskiego z miodem akacjowym i amarantusem. Deser będzie ukoronowaniem całej kolacji. Dobór i kompozycja składników doskonale eksponują nasze najlepsze podlaskie produkty - wiśnie, miód akacjowy, mleko wiejskie. Ciekawym dodatkiem jest Amarantus- to jedna z najstarszych roślin uprawnych, a obecnie częściej określany jest zbożem XXI wieku - mówi Stanisław Bobowski Szef Kuchni w Radisson Blu Hotel Kraków.

Kucharze w trakcie jednego wieczoru zabiorą gości w świat smakowitych, przygotowanych z pasją dań. Czas spędzony podczas tego wydarzenia, bez wątpienia odda swojski klimat, podsycany zapachami i smakami regionalnych kuchni. Wkrótce na facebookowym profilu Radisson Blu Hotel Kraków będzie można znaleźć przepisy potraw, które Szefowie Kuchni Radisson Blu będą przyrządzać w trakcie trwania festiwalu.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Transatlantyk Festival slow food Radisson Blu Hotel Kraków Miłosz Kowalski Historia ruchu Slow Food Stefano Sardo portal WszystkoDlaKucharzy




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję