TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Czym Amaro uwiódł Michelina?

System oceniania przyjęty przez Michelin w kulinarnym przewodniku nie jest w stanie odzwierciedlić prestiżu związanego z tym wyróżnieniem.


Jedna gwiazdka oznacza, że zdaniem inspektorów lokal jest godny uwagi. Dwie gwiazdki - restauracja, którą warto odwiedzić. Trzy gwiazdki są przyznawane lokalom do których, zdaniem inspektorów, warto przyjechać nawet z najbardziej odległego zakątka świata.

Za niepozornymi ocenami kryją się najlepsze restauracje na świecie. Przyznanie choćby jednej gwiazdki to marzenie większości właścicieli restauracji. W tym roku redakcja Michelin przyznała gwiazdkę stołecznej restauracji Atelier Amaro. Inspektorzy byli pod wrażeniem wykorzystywania lokalnych produktów, innowacyjnego stylu przygotowywania posiłków i oryginalnego łączenia smaków.

Formuła opracowana przez właściciela lokalu, Wojciecha Modesta Amaro bazuje na najlepszej jakości sezonowych produktach, podawanych w różnych formach i różnych, zaskakujących konfiguracjach.

Zgodnie z mottem restauracji Atelier to miejsce gdzie natura spotyka się z nauką.

Nagrodzony lokal nie posiada typowego menu, w zamian proponuje klientom do wyboru jeden z trzech zestawów degustacyjnych składających z trzech, pięciu lub ośmiu dań zwanych momentami. Opisy potraw są enigmatyczne i nie powiedzą wiele klientowi o tym jak będzie wyglądać jego danie. Zdradzają jedynie przewodnie motywy smakowe i podstawowe składniki danej pozycji.

Ceny w Atelier Amaro są dość wysokie. Za najskromniejszą, trzydaniową pozycję trzeba się liczyć z wydatkiem 145 złotych. 5 momentów to koszt rzędu 220 złotych, a najbogatszy zestaw złożony z 8 dań zuboży portfel o 280 złotych.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
nagroda gwiazdka Michelin Atelier Amaro Wojciech Modest Amaro restauracja lokal gastronomiczny moment sezonowe produkty przewodnik Michelin restaurator właściciel restauracji szef kuchni




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję