Ogłoszenia
Ogłoszenia
- pilotaż Dania - Szwecja
- KRAKOW BIURO PODROZY KONTYNENT
- działki nad morzem i jeziorem
- Praca w KSIĘGOWOŚCI
- Specjaliści ds turystyki przyjazdowej Warszawa
- Praca dla pilota - Biuro MisjaGo!
- Pilot Wiedeń
- PILOT CITO CITO CHORWACJA GR SZKOLNA
- Specjalista ds. Turystyki - Żyrardów
- Pilot Włochy-Monako-Francja 23.09-29.09.2024
Bilety na Prague Food Festival 2012 już w sprzedaży
Gastronomiczne wydarzenie roku Prague Food Festival odbędzie się w dniach 25 - 27 maja 2012 w Ogrodzie Królewskim Zamku Praskiego.
Tegoroczne motto: "Myśl globalnie, jedz lokalnie" brzmi obiecująco. Rzeczywiście, na uczestników tej wyjątkowej imprezy czekają unikatowe degustacje. Patronat nad wydarzeniem objęli: Livia Klausová, małżonka prezydenta Republiki Czeskiej i Bohuslav Svoboda, prezydent miasta Pragi.
W przygotowania aktywnie włączyła się także agencja CzechTourism z projektem Czech Specials czyli Posmakuj Republiki Czeskiej, którego celem jest promowanie tradycyjnej gastronomii czeskiej. Odwiedzający będą mogli nie tylko spróbować czeskich specjałów, ale także uczestniczyć w przedstawieniach artystycznych pod nazwą "Czeska sztuka kulinarna".
Prague Food Festival oferuje w tym roku mnóstwo nowości: 50 stoisk gastronomicznych, 3 wielkie namioty, w których będą odbywać się degustacje i ponad 500 miejsc siedzących. W czasie trzech dni festiwalu spróbujemy przysmaków oferowanych przez dziesiątki najlepszych restauracji, które otrzymały wysokie oceny w tzw. Rankingu Maurera Grand Restaurant 2012. Tegoroczna VI edycja zaproponuje także ciekawostki gastronomiczne: chrząszcze i inne owady na słono i słodko, laboratorium eksperymentalne, szlachetne trufle francuskie, marylandzkie kotleciki krabowe z USA, lody z gruszkówką, mascarpone z truskawkami, balsamiczne lody parmezanowe z figami, nadziewane żołądki kacze, żabie udka.
Po raz pierwszy w historii prowadzona będzie bezpośrednia sprzedaż czeskich i międzynarodowych przysmaków różnych firm: Fair Trade, Spar Premium, Country Life, Biopekárna Zemanka, La Bottega di Aromi/Finestra, Sýrárna Salaš Rýžovna. Co godzinę, w Pawilonie do gry w piłkę na Zamku Praskim, odbywać się będą workshopy gastronomiczne i bezpłatne degustacje. Ciekawy workshop z konkursem o vouchery do certyfikowanych restauracji Czech Specials odbędzie się w sobotę o godz. 13:30, pod nazwą Czech Specials czyli kuchnia czeska tradycyjna czy nietradycyjna? Uczestnicy będą dyskutować między innymi o tym, czy w dzisiejszych czasach atrakcyjniejsza jest klasyczna czy nowoczesna gastronomia czeska.
Podczas imprez odbywających się pod hasłem "Czeska sztuka kulinarna", smakołyki kuchni czeskiej będzie można próbować, a nawet je malować. Każdego dnia artyści z Artystycznego Atelier Malarstwo i grafika, we współpracy z agencją CzechTourism, odkryją inne oblicze kuchni czeskiej.
Oprócz specjałów gastronomii czeskiej, które zaoferują na przykład certyfikowane restauracje hotelu zamkowego Chateau Mcely i Chateau St. Havel, będzie można spróbować i zakupić także włoskie produkty marki Mammá, pochodzące od małych producentów włoskich. Najbardziej luksusowe przysmaki i show z Andaluzji zaproponuje tradycyjnie agencja Extenda. Na gości czeka także workshop Wariacje Oliwne, w wykonaniu Enrique Sáncheza, należącego do najsłynniejszych hiszpańskich szefów kuchni.
Degustacje wina poprowadzi jedenastokrotny zwycięzca konkursów sommelierskich w Czechach, zwycięzca mistrzostwa świata Habanosommelier 2004 Ivo Dvořák. O zasadach łączenia piwa z jedzeniem opowie Václav Berka, starszy piwowar Pilzneńskiego Prazdroja.
Każdy będzie mógł wypróbować swych umiejętności w nalewaniu piwa, pod okiem mistrza świata w nalewaniu piwa z roku 2010 Lukáša Svobody. Najzdolniejsi otrzymają tytuł ucznia Pilsner Urquell PFF 2012 na stoisku PU Master Bartender.
W tym roku po raz pierwszy na festiwalu zagości "Strefa zdrowia". Odbędą się degustacje i spotkania ze specjalistami żywienia. Będzie można dokonać pomiaru tkanki tłuszczowej, ilości wody, cukru, ciśnienia krwi. Interspar Fresh Bar zaoferuje soki warzywne i owocowe. Spróbujemy między innymi królewskiego napoju z zielonego jęczmienia.
Komentarze
Tagi:
Dział dla turystów:
Rekordowe wyniki lotniska z
Nowa dyrektor IGHP na
ETC: Turystyka potrzebuje systemu zarządzania
Starsze aktualności:
Preferencje Polaków na samodzielne zimowe
Nowa trasa z Poznania i nie
POT rozdał nagrody dwudziesty
Rośnie liczba Turystów odwiedzających
Gotowe dania w sklepach zagrożeniem dla
Rozpoczęły się targi TT
TSUE rozpatrywał skargi
Polacy rzadziej jadają posiłki poza
Hilton uznany za najlepsze miejsce do
Turystyka może stać się głównym źródłem przychodów dla
W Skierniewicach otwarto McDonaldsa
Rezerwacje telefoniczne, czyli jak nie jechać na wakacje
Pracownicy lotniska źle potraktowali umierającą kobietę
Najlepsze restauracje w Bielsku
Rynek turystyczny w Niemczech wciąż wzrasta
Uwaga podróżni wybierający się do Peru!
Nowe lotnisko w Berlinie: zmiany
Jak zostać przewodnikiem górskim?
Pięciu najchętniej wybieranych touroperatorów i nie tylko
Wyjątkowa w całych Niemczech impreza
Wizz Air przywraca loty z Katowic do Tel Awiwu
SriLankan Airlines dołączą do oneworld
Ranking skandalicznie tanich miejsc...
Branża mniej zarabia - rok szkolny powinien być krótszy?
Nowe rozwiązania płatnicze dla branży turystycznej