TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Kebab zmienia nazwy dań. Baranina okazała się wołowiną

Warszawski Kebab Amrit ogłosił, że zmienione zostały nazwy sprzedawanych dań. Problem polega na tym, że dotychczasowe kebaby z baraniny zostały przemianowane na wołowe. Dlaczego? Bo tego wymagają unijne przepisy.


Komunikat wydany przez sieć głosi: "Szanowni Klienci, od dnia 6.12.2013 ruszyło w sieci Amrit nowe menu. Zachęcamy do zapoznania się z nowościami oraz z nowym nazewnictwem potraw. Informujemy, że zamiast słowa baranina pojawiło się słowo wołowina. Mięso jest to samo, co było, jednakże według dostosowania do norm i wymogów UE musi zostać podana w nazwie przeważająca ilość danego mięsa".

Okazuje się zatem, że kebaby, które sprzedawano jako wykonywane z mięsa baraniego, w rzeczywistości były w dominującej części wołowe. Jak przyznają sami przedstawiciele sieci, rodzaj wydawanego mięsa się nie zmieni. Dlaczego zatem do tej pory wprowadzano klientów w błąd? Jak do tej pory przedstawiciele Kebaba Amrit nie udzielili odpowiedzi na to pytanie.

Zabieg który stosował wspomniany kebab nie jest niczym wyjątkowym. Wiele punktów gastronomicznych miesza różne rodzaje mięsa, aby wkupić się w gusta większości klientów. Kebaby z przeważającą ilością mięsa wołowego nad baraniną pojawiają się więc w sprzedaży.

Nowe zapisy wprawie UE wejdą w życie w przyszłym roku. Nowe rozporządzenie nakazuje precyzyjne informowanie o składzie mięsa, wędlin i artykułów rybnych, jakie trafiają do klientów.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
kebab wołowina baranina zmiana nazwa prawo Unia Europejska rozporządzenie informacja Amrit Warszawa




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję