TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Polacy zgarnęli kucharskie trofeum

Daniel Olas i Paweł Wróblewski - kucharze Baltic Plaza Hotel SPA w Kołobrzegu, zostali zwycięzcami kulinarnego Sapore Chef Grand Prix, odbywającego się w Rimini. Powodów do dumy jest więcej - konkurs odbył się po raz pierwszy i od razu główna nagroda trafiła do kucharzy z Polski.


Inicjatorem Sapore Chef Grand Prix jest słynny mistrz gotowania i autor kulinarnych bestsellerów Roberto Carcangiu.

Wśród laureatów najwyżej oceniane były takie umiejętności jak wiedza kulinarna no i oczywiście ta z zakresu technik przygotowywania potraw. Ten konkurs to idealne połączenie tradycyjnych smaków i współczesnych trendów w gastronomii.

Nasi wywalczyli sobie kwalifikację do konkursu wygrywając Festiwal Kulinarny Borów Dolnośląskich "Ale pasztet". W Finale Sapore Chef przyszło im zmierzyć się z szesnastoma drużynami włoskimi i jedną koreańską.

Zabawa polegała na tym, że uczestnicy losowali produkty, z których za zadanie mieli przyrządzić potrawy, w ciągu zaledwie półtorej godziny. Polscy kucharze popisali się daniami z ryb - okonia morskiego, dorsza i łososia; a także specjałami z dyni, ziemniaków, pomidorów, szpinaku i borowików. Uwieńczeniem ich dzieła było przygotowanie włoskiej pasty domowej roboty. Sędziowie byli praktycznie jednomyślni, dania drużyny p. Daniela i p. Pawła zdobyły największą liczbę punktów, w nagrodę puchar Sapore Chef Grand Prix.

Sapore Chef Grand Prix odbywał się w ramach targów gastronomicznych w Rimini - jednych z większych w Europie. Stanowiska blisko 1000 firm związanych z branżą gastronomiczną odwiedziło niemal 80 tysięcy osób.

Organizatorami wyjazdu polskiej ekipy na konkurs do Italii byli Joanna Ochniak i Michał Szlecht, odpowiedzialni m.in. za przygotowanie Festiwalu Smaków Włoskich w Poznaniu.

Serdecznie gratulujemy zwycięzcom!




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Sapore Chef Grand Prix targi gastronomiczne Rimini Daniel Olas Paweł Wróblewski techniki przygotowywania potraw potrawa mistrz gotowania kulinarny bestseller tradycyjny smak umiejętności Festiwal Kulinarny Borów Dolnośląskich Ale pasztet




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję