Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Pilot - Szlak Piastowski 05-07.06.2024
- Kraków- specjalista d/s turystyki 1/2 etatu
- Specjalista ds. Turystyki - Warszawa
- Specjalista ds. Turystyki - Krasnystaw
- wychowawca-lektor języka angielskiego
- SPECJALISTA DS.TURYSTYKI
- PRODUCT MANAGER
- Specjalista ds. turystyki wyjazdowej z...
- Specjalista ds. Turystyki Jaworzno
- Specjalista ds. turystki Siemianowice Śląskie
Polacy zgarnęli kucharskie trofeum
Daniel Olas i Paweł Wróblewski - kucharze Baltic Plaza Hotel SPA w Kołobrzegu, zostali zwycięzcami kulinarnego Sapore Chef Grand Prix, odbywającego się w Rimini. Powodów do dumy jest więcej - konkurs odbył się po raz pierwszy i od razu główna nagroda trafiła do kucharzy z Polski.
Inicjatorem Sapore Chef Grand Prix jest słynny mistrz gotowania i autor kulinarnych bestsellerów Roberto Carcangiu.
Wśród laureatów najwyżej oceniane były takie umiejętności jak wiedza kulinarna no i oczywiście ta z zakresu technik przygotowywania potraw. Ten konkurs to idealne połączenie tradycyjnych smaków i współczesnych trendów w gastronomii.
Nasi wywalczyli sobie kwalifikację do konkursu wygrywając Festiwal Kulinarny Borów Dolnośląskich "Ale pasztet". W Finale Sapore Chef przyszło im zmierzyć się z szesnastoma drużynami włoskimi i jedną koreańską.
Zabawa polegała na tym, że uczestnicy losowali produkty, z których za zadanie mieli przyrządzić potrawy, w ciągu zaledwie półtorej godziny. Polscy kucharze popisali się daniami z ryb - okonia morskiego, dorsza i łososia; a także specjałami z dyni, ziemniaków, pomidorów, szpinaku i borowików. Uwieńczeniem ich dzieła było przygotowanie włoskiej pasty domowej roboty. Sędziowie byli praktycznie jednomyślni, dania drużyny p. Daniela i p. Pawła zdobyły największą liczbę punktów, w nagrodę puchar Sapore Chef Grand Prix.
Sapore Chef Grand Prix odbywał się w ramach targów gastronomicznych w Rimini - jednych z większych w Europie. Stanowiska blisko 1000 firm związanych z branżą gastronomiczną odwiedziło niemal 80 tysięcy osób.
Organizatorami wyjazdu polskiej ekipy na konkurs do Italii byli Joanna Ochniak i Michał Szlecht, odpowiedzialni m.in. za przygotowanie Festiwalu Smaków Włoskich w Poznaniu.
Serdecznie gratulujemy zwycięzcom!
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział centra informacji i promocji:
Rozpoczyna się kolejna edycja Turystycznych Mistrzostw
Dziwny konkurs na dyrektorów
Polacy na pierwszym miejscu wśród
Starsze aktualności:
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Wyspy Wolin i Uznam lepiej połączone z resztą
Rozrywka na pokładach Singapore Airlines
Nietypowa lokalizacja kawiarni Starbucks
Polski Bus uruchamia nowe połączenie
System rezerwacyjny dla krynickich hotelarzy
Wizz Air: pasażer przebrany za Mikołaja ma więcej
Czego oczekują od pracowników biura podróży?
O czym pamiętać planując wyjazd z dziećmi?
Podwodny hotel autorstwa Polaków stanie u wybrzeży Martyniki
LOT poczeka na decyzję Brukseli
Dokąd na jarmark bożonarodzeniowy?
Islandia: kolejny wulkan zagraża lotnictwu?
Trwa ewakuacja ponad 2 tys. turystów z rejonu Mont Everest
Niższe opłaty lotniskowe dla Ryanair
Grupa Lufthansa: wyniki w pierwszym półroczu 2012 roku
Centrum Techniki Kulinarnej "Doram" kształciło kucharzy