Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Szukam pilota na wyjazd 05-08.06.2025
- ANIMATOR CZASU WOLNEGO-BUŁGARIA
- Kierownik sprzedaży B2B B2C
- specjalista ds. turystyki
- Recepjonista/recepcjonistka - ośrodek...
- Tajlandia - bez doświadczenia!
- POSZUKIWANY PILOT - GRECJA
- Pilotaż Saksonia/ 6-7.06
- Pilot do Budapesztu 28.05-01.06
- Kierownik Coral Travel Suwałki


We Włoszech brakuje rąk do pracy
W kraju pizzy i najlepszych lodów brakuje tysięcy piekarzy - pizzaioli oraz profesjonalnych cukierników i lodziarzy. Informacje te wynikają z danych przedstawionych przez Krajowe Stowarzyszenie Handlu i Rzemiosła.
Na chętnych czekają setki miejsc pracy. Jednak Włosi nie szukają osób szybko przygotowywanych do wykonywania zawodu lecz prawdziwych artystów i ekspertów w swojej dziedzinie. Właściciele małych zakładów rzemieślniczych, które zajmują się produkcją i sprzedażą lodów oraz lokalne cukiernie są zmuszeni do dołączenia do restauratorów, którzy w ostatnich latach bezskutecznie poszukują piekarzy pizzy. Jest to powód zamknięcia wielu lokali.
Z danych dotyczących zatrudnienia w 2013 roku wynika, że we Włoszech, kraju gdzie żyje ponad 3 miliony bezrobotnych, bardzo ciężko jest znaleźć ekspertów sztuki kulinarnej, którzy będą dumą kraju. Zgodnie z opublikowanym raportem w ubiegłym roku aż 13 % wolnych miejsc czekających na cukierników i producentów lodów pozostało wolnych. Brak dobrych i wykwalifikowanych pracowników jest poważnym problemem wielu z 13 tysięcy cukierni i lodziarni.
W przypadku lokali, w których produkowane i sprzedawane są lody nie chodzi o pracę sezonową. Z opublikowanego raportu wynika, iż we Włoszech lody spożywa się cały rok. Największy poziom konsumpcji notuje się na północy kraju, która zwyczajowo jest zimniejsza i tam właśnie zauważono najmniejsza różnicę sprzedaży pomiędzy latem i zimą.
Brak wykwalifikowanego personelu doskwiera również w innych branżach gospodarki kraju. Na brak pracowników skarżą się zakłady rzemieślnicze, fryzjerzy, krawcy czy firmy budowlane. Jest to jeden z paradoksów włoskiego kryzysu i bezrobocia.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
We Włoszech jest praca w gastronomii
[2014-01-23 19:44 80.48.48.*]
U nas nie jest inaczej. Znaleźć szefa kuchni, czy samodzielnego kucharza, szczególnie w niewielkim mieście - to cud. Przychodzą niedouczeni - mądrzą się co to nie potrafią, a nie znają podstawowych zasad HACAP. Cenią się jak profesjonalni kucharze. A tak naprawdę to nie potrafią zachować higieny. odpowiedz »
Dział gastronomia:
Wrocław trafi do przewodnika
WARS testuje płatności
Gault & Millau wraca do
Starsze aktualności:
Rezerwacje na przewóz roweru za
Rusza certyfikacja punktów Informacji
Rusza XXI edycja Konkursu na Najlepszy Produkt
Skytrax wybrał najlepsze linie lotnicze na
Najlepszy kemping w Polsce jest na Dolnym
Drugi nabór w ramach programu finansowanego z
Itaka wzmacnia ofertę lotów w
GUS publikuje dane o liczbie udzielonych
Komisja Europejska zatwierdziła pomoc dla przewoźnika
Promocja na zlecenie - czy tak to powinno
Linie lotnicze Swiss z nowym dyrektorem
Sabre wspiera się AI od
Wrocław ma mobilny przewodnik miejski
Dokąd Polacy wyjeżdżają jesienią?
Obowiązki przewoźników lotniczych
"Dzień pasażera" - praktyczne porady
Grecja: popularność spada, atrakcyjność wzrasta
Scania przetestuje autokary w tunelu klimatycznym
Historia krótkiego lotu OLT Express
Chorwacja promuje się w Polsce
Polski obiekt na liście najciekawszych zabytków 2015 roku
Marszałek małopolski skontroluje biura podróży