Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Poszukiwany pilot 05.06-07.06
- Przewodnik Kulinarny w Warszawie
- Specjalista ds. Turystyki Jaworzno
- Specjalista ds turystyki
- Wychowawca kolonijny + ratownik
- Specjalista ds. rezerwacji hotelowych
- Pilot - Wiedeń 03-05.2024r.
- pilotaż Wiedeń - Kras Morawski
- Kraków- specjalista d/s turystyki 1/2 etatu
- Specjalista ds. Turystyki - Warszawa
We Włoszech brakuje rąk do pracy
W kraju pizzy i najlepszych lodów brakuje tysięcy piekarzy - pizzaioli oraz profesjonalnych cukierników i lodziarzy. Informacje te wynikają z danych przedstawionych przez Krajowe Stowarzyszenie Handlu i Rzemiosła.
Na chętnych czekają setki miejsc pracy. Jednak Włosi nie szukają osób szybko przygotowywanych do wykonywania zawodu lecz prawdziwych artystów i ekspertów w swojej dziedzinie. Właściciele małych zakładów rzemieślniczych, które zajmują się produkcją i sprzedażą lodów oraz lokalne cukiernie są zmuszeni do dołączenia do restauratorów, którzy w ostatnich latach bezskutecznie poszukują piekarzy pizzy. Jest to powód zamknięcia wielu lokali.
Z danych dotyczących zatrudnienia w 2013 roku wynika, że we Włoszech, kraju gdzie żyje ponad 3 miliony bezrobotnych, bardzo ciężko jest znaleźć ekspertów sztuki kulinarnej, którzy będą dumą kraju. Zgodnie z opublikowanym raportem w ubiegłym roku aż 13 % wolnych miejsc czekających na cukierników i producentów lodów pozostało wolnych. Brak dobrych i wykwalifikowanych pracowników jest poważnym problemem wielu z 13 tysięcy cukierni i lodziarni.
W przypadku lokali, w których produkowane i sprzedawane są lody nie chodzi o pracę sezonową. Z opublikowanego raportu wynika, iż we Włoszech lody spożywa się cały rok. Największy poziom konsumpcji notuje się na północy kraju, która zwyczajowo jest zimniejsza i tam właśnie zauważono najmniejsza różnicę sprzedaży pomiędzy latem i zimą.
Brak wykwalifikowanego personelu doskwiera również w innych branżach gospodarki kraju. Na brak pracowników skarżą się zakłady rzemieślnicze, fryzjerzy, krawcy czy firmy budowlane. Jest to jeden z paradoksów włoskiego kryzysu i bezrobocia.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
We Włoszech jest praca w gastronomii
[2014-01-23 19:44 80.48.48.*]
U nas nie jest inaczej. Znaleźć szefa kuchni, czy samodzielnego kucharza, szczególnie w niewielkim mieście - to cud. Przychodzą niedouczeni - mądrzą się co to nie potrafią, a nie znają podstawowych zasad HACAP. Cenią się jak profesjonalni kucharze. A tak naprawdę to nie potrafią zachować higieny. odpowiedz »
Dział gastronomia:
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Starsze aktualności:
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Wrocław ma mobilny przewodnik miejski
Dokąd Polacy wyjeżdżają jesienią?
Obowiązki przewoźników lotniczych
"Dzień pasażera" - praktyczne porady
Grecja: popularność spada, atrakcyjność wzrasta
Scania przetestuje autokary w tunelu klimatycznym
Historia krótkiego lotu OLT Express
Chorwacja promuje się w Polsce
Polski obiekt na liście najciekawszych zabytków 2015 roku