TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Kuchnia Polska na francuskich salonach

W ubiegłym tygodniu w Paryżu rozpoczęły się warsztaty kulinarne poświęcone polskiej kuchni. Cykl spotkań pod szyldem "Made in Poland" ma przybliżyć mieszkańcom Francji walory naszej kuchni. Nie zabraknie takich osobistości, znawców jak: krytyka kulinarnego Roberta Makłowicza, czy Karola Okrasy - szefa warszawskiej restauracji Platter Inter Continenta.


Jeszcze w tym roku ma odbyć się pięć spotkań, a na przyszły rok zaplanowano prawdziwe "Tour de France" po całym kraju z udziałem najlepszych polskich szefów kuchni. Wśród nich znaleźli się m.in. Daniel Knapik z paryskiej restauracji "Cracovia" czy Sławomir Piwnicki, kierujący kuchnią w przedstawicielstwie RP przy OECD we Francji.

Jako pierwsze odbyły się warsztaty z udziałem Mirosława Nowaka - szefa kuchni polskiej ambasady w Paryżu. Zaprezentowano flagowe polskie dania w iście francuskiej odsłonie, goście mogli nauczyć się jak przyrządzić m.in. sandacza po kaszubsku czy placki ziemniaczane z wędzonym łososiem. Z kolei specjalista od wódek doradzał, jak łączyć te potrawy z polskimi alkoholami.

Z uwagi na promocyjny wydźwięk przedsięwzięcia główna inicjatorka i organizatorka warsztatów, szefowa firmy HB Service Hanna Borys podkreśliła, iż ta cykliczność imprezy ma zachęcić Francuzów nie tylko do poznawania polskiej gastronomii, ale także do częstszego odwiedzania Polski.

Cykl spotkań z polską kuchnią odbywa się w centrum Paryża w Atelier des Sens - miejscu, które specjalizuje się w organizacji warsztatów kuchni z całego świata. Organizatorzy przyznają, że po raz pierwszy goszczą u siebie gastronomię ze Wschodniej Europy. "Francuzi są ciekawi polskiej kuchni, gdyż słabo ją znają" - dodała Borys i wciąż mylą ją z przysmakami innych krajów tego regionu, np. gulaszem po węgiersku.

Oficjalnym sponsorem warsztatów jest jeden z producentów polskiej wódki, swoje wsparcie okazało także kilka polskich instytucji w Paryżu. Uroczysta inauguracja odbyła się w ambasadzie RP w Paryżu.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Made in Poland kuchnia polska warsztaty kulinarne w Paryżu Paryż krytyk kulinarny Robert Makłowicz Karol Okrasa gastronomia szef kuchni Atelier des Sens Platter Inter Continenta OECD Sławomir Piwnicki Tour de France Mirosław Nowak restauracja potrawy polski alkohol placki ziemniaczane łosoś węgorz inicjatorka Hanna Borys kuchnia wschodnio europejska przysmaki centrum Paryża ambasada RP Francuzi




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję