Kuchnia Polska na francuskich salonach
W ubiegłym tygodniu w Paryżu rozpoczęły się warsztaty kulinarne poświęcone polskiej kuchni. Cykl spotkań pod szyldem "Made in Poland" ma przybliżyć mieszkańcom Francji walory naszej kuchni. Nie zabraknie takich osobistości, znawców jak: krytyka kulinarnego Roberta Makłowicza, czy Karola Okrasy - szefa warszawskiej restauracji Platter Inter Continenta.
Jeszcze w tym roku ma odbyć się pięć spotkań, a na przyszły rok zaplanowano prawdziwe "Tour de France" po całym kraju z udziałem najlepszych polskich szefów kuchni. Wśród nich znaleźli się m.in. Daniel Knapik z paryskiej restauracji "Cracovia" czy Sławomir Piwnicki, kierujący kuchnią w przedstawicielstwie RP przy OECD we Francji.
Jako pierwsze odbyły się warsztaty z udziałem Mirosława Nowaka - szefa kuchni polskiej ambasady w Paryżu. Zaprezentowano flagowe polskie dania w iście francuskiej odsłonie, goście mogli nauczyć się jak przyrządzić m.in. sandacza po kaszubsku czy placki ziemniaczane z wędzonym łososiem. Z kolei specjalista od wódek doradzał, jak łączyć te potrawy z polskimi alkoholami.
Z uwagi na promocyjny wydźwięk przedsięwzięcia główna inicjatorka i organizatorka warsztatów, szefowa firmy HB Service Hanna Borys podkreśliła, iż ta cykliczność imprezy ma zachęcić Francuzów nie tylko do poznawania polskiej gastronomii, ale także do częstszego odwiedzania Polski.
Cykl spotkań z polską kuchnią odbywa się w centrum Paryża w Atelier des Sens - miejscu, które specjalizuje się w organizacji warsztatów kuchni z całego świata. Organizatorzy przyznają, że po raz pierwszy goszczą u siebie gastronomię ze Wschodniej Europy. "Francuzi są ciekawi polskiej kuchni, gdyż słabo ją znają" - dodała Borys i wciąż mylą ją z przysmakami innych krajów tego regionu, np. gulaszem po węgiersku.
Oficjalnym sponsorem warsztatów jest jeden z producentów polskiej wódki, swoje wsparcie okazało także kilka polskich instytucji w Paryżu. Uroczysta inauguracja odbyła się w ambasadzie RP w Paryżu.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział dla turystów:
Udany pierwszy kwartał w Porcie Lotniczym
IGHP: Wielkanoc dobra, majówka będzie jeszcze
LOT zapowiada nowe połączenie z
Starsze aktualności:
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Wyspy Wolin i Uznam lepiej połączone z resztą
Kraków wprowadza ograniczenia sprzedaży
1/5 Polaków nie ubezpiecza się przy
POT podpisała deklarację w sprawie promocji
Prywatne muzea atrakcją dla turystów?
Muszyna Złockie: Hotel Klimek SPA **** w nowej odsłonie
Nowy obiekt w sieci Best Western
Ulubione hotele biznesowe roku 2011
W Gdyni rusza sezon turystyczny
Lotnisko zapłaci odszkodowania?
ADRIATYK -DZIAŁA BEPRAWNIE NA POLSKIM RYNKU HJAKO TOUROPERATOR
Ryanair otwiera połączenia krajowe
Paryskie lotnisko w nowej odsłonie
Czym można obdarować kontrahentów?
Gdańsk zaprasza gości z Kaliningradu
POT: czy Euro przyniesie nam korzyści?