Ogłoszenia
Ogłoszenia
- PRACA W BIURZE PODRÓZY
- Pilot wycieczek Chiny Hongkong
- Specjalista ds turystyki Konin - biuro podróży...
- ASYSTENT REZYDENTA / REZYDENT w Sun & Fun...
- Biuro Podróży
- PIOLOT DOJAZDOWY PLOCK -ZAGRZEB-WAŁBRZYCH
- Specjalista ds. turystyki TUI Wrocław
- Pilne! Doradca klienta w Katowicach/Chorzowie
- Specjalista ds. turystyki - ITAKA GALERIA ŁÓDZKA
- KRAKOW BIURO PODROZY KONTYNENT


Kuchnia Polska na francuskich salonach
W ubiegłym tygodniu w Paryżu rozpoczęły się warsztaty kulinarne poświęcone polskiej kuchni. Cykl spotkań pod szyldem "Made in Poland" ma przybliżyć mieszkańcom Francji walory naszej kuchni. Nie zabraknie takich osobistości, znawców jak: krytyka kulinarnego Roberta Makłowicza, czy Karola Okrasy - szefa warszawskiej restauracji Platter Inter Continenta.
Jeszcze w tym roku ma odbyć się pięć spotkań, a na przyszły rok zaplanowano prawdziwe "Tour de France" po całym kraju z udziałem najlepszych polskich szefów kuchni. Wśród nich znaleźli się m.in. Daniel Knapik z paryskiej restauracji "Cracovia" czy Sławomir Piwnicki, kierujący kuchnią w przedstawicielstwie RP przy OECD we Francji.
Jako pierwsze odbyły się warsztaty z udziałem Mirosława Nowaka - szefa kuchni polskiej ambasady w Paryżu. Zaprezentowano flagowe polskie dania w iście francuskiej odsłonie, goście mogli nauczyć się jak przyrządzić m.in. sandacza po kaszubsku czy placki ziemniaczane z wędzonym łososiem. Z kolei specjalista od wódek doradzał, jak łączyć te potrawy z polskimi alkoholami.
Z uwagi na promocyjny wydźwięk przedsięwzięcia główna inicjatorka i organizatorka warsztatów, szefowa firmy HB Service Hanna Borys podkreśliła, iż ta cykliczność imprezy ma zachęcić Francuzów nie tylko do poznawania polskiej gastronomii, ale także do częstszego odwiedzania Polski.
Cykl spotkań z polską kuchnią odbywa się w centrum Paryża w Atelier des Sens - miejscu, które specjalizuje się w organizacji warsztatów kuchni z całego świata. Organizatorzy przyznają, że po raz pierwszy goszczą u siebie gastronomię ze Wschodniej Europy. "Francuzi są ciekawi polskiej kuchni, gdyż słabo ją znają" - dodała Borys i wciąż mylą ją z przysmakami innych krajów tego regionu, np. gulaszem po węgiersku.
Oficjalnym sponsorem warsztatów jest jeden z producentów polskiej wódki, swoje wsparcie okazało także kilka polskich instytucji w Paryżu. Uroczysta inauguracja odbyła się w ambasadzie RP w Paryżu.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Gault & Millau wraca do
Turystyka budzi się nad
Mazowsze przyciągnęło więcej
Dział dla turystów:
Rośnie liczba turystów w
Początek roku w greckiej turystyce poniżej
Gault & Millau wraca do
Jeszcze można zgłaszać się do konkursu na Najlepsze Wsie
Starsze aktualności:
Opinie o hotelach są dla Polaków
Wakacje.pl - ten rok będzie
Paweł Niewiadomski ponownie w zarządzie
Konkurs na Najlepszą Pracę
Wielkopolska promuje się
Sun & Snow rozszerza działania
Ile Polacy chcą wydać na
Rusza trzecia edycja konkursu Teraz Polska
Prywatne muzea atrakcją dla turystów?
Muszyna Złockie: Hotel Klimek SPA **** w nowej odsłonie
Nowy obiekt w sieci Best Western
Ulubione hotele biznesowe roku 2011
W Gdyni rusza sezon turystyczny
Lotnisko zapłaci odszkodowania?
ADRIATYK -DZIAŁA BEPRAWNIE NA POLSKIM RYNKU HJAKO TOUROPERATOR
Ryanair otwiera połączenia krajowe
Paryskie lotnisko w nowej odsłonie
Czym można obdarować kontrahentów?
Gdańsk zaprasza gości z Kaliningradu
POT: czy Euro przyniesie nam korzyści?