Ogłoszenia
Ogłoszenia
- pilotaż Wiedeń - Kras Morawski
- Pilot - Szlak Piastowski 05-07.06.2024
- Kraków- specjalista d/s turystyki 1/2 etatu
- Specjalista ds. Turystyki - Warszawa
- Specjalista ds. Turystyki - Krasnystaw
- wychowawca-lektor języka angielskiego
- SPECJALISTA DS.TURYSTYKI
- PRODUCT MANAGER
- Specjalista ds. turystyki wyjazdowej z...
- Specjalista ds. Turystyki Jaworzno
Made in Poland: Polscy kucharze w Paryżu
Uczestnicy kulinarnych warsztatów w Paryżu mają okazję przyrządzić specjały polskiej kuchni pod okiem m.in. Roberta Makłowicza i Karola Okrasy.
W tym tygodniu rozpoczął się w stolicy Francji cykl warsztatów pod nazwą "Made in Poland". Celem przedsięwzięcia jest przybliżenie Francuzom walorów polskiej kuchni. Do końca roku 2011 odbędzie się w ramach cyklu pięć spotkań, zaś na przyszłym zaplanowano kulinarne "Tour de France". Najlepsi szefowie kuchni wyruszą w podróż po całym kraju.
W warsztatach wezmą udział znane osoby z polskiego świata gastronomii, m.in. krytyk kulinarny Robert Makłowicz, szef warszawskiej restauracji Platter Inter Continental -Karol Okrasa, Daniel Knapik z paryskiej restauracji "Cracovia" i Sławomir Piwnicki, kierujący kuchnią w przedstawicielstwie RP przy OECD we Francji.
Mistrzem piątkowego warsztatu był szef kuchni polskiej ambasady w Paryżu - Mirosław Nowak. Uczestnicy spotkania mogli zdobyć wiedzę na temat przygotowania takich potraw jak np. sandacz po kaszubsku czy placki ziemniaczane z wędzonym łososiem. Specjalista od wódek doradzał w jaki sposób łączyć je z polskimi alkoholami.
Jak mówi inicjatorka i organizatorka warsztatów, szefowa firmy HB Service Hanna Borys - Kuchnia przemawia chyba do wszystkich, a dla wielu Francuzów jest prawdziwą pasją. Chcielibyśmy, aby ten kontakt z polską kuchnią stał się dla nich swoistą "inicjacją" przed wielką podróżą do naszego kraju. - dodaje. Cykl polskich imprez odbywa się w centrum Paryża w Atelier des Sens. To właśnie tutaj organizuje się warsztaty kuchni z całego świata.
Według Kamille Pamart z Atelier des Sens - Francuzi są ciekawi polskiej kuchni, gdyż słabo ją znają. Dodaje również, że wielu z nich myli ją ze specjałami innych krajów tego regionu, np. węgierskim gulaszem.
Uroczysta inauguracja warsztatów odbyła się w ambasadzie RP w Paryżu. Sponsorem przedsięwzięcia jest jeden z producentów polskich wódek.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział dostawcy/usługodawcy branży:
SITE Poland podsumowuje 3 edycję programu Young
Państwo może nakładać obowiązki na dostawców usług internetowych z siedzibą w innym kraju
Ceny wrześniowych wyjazdów rosną trochę
Niemiecki Dzień Turystyki bez
Najlepsze praktyki dotyczące spotkań medycznych. Raport ICCA i AC
Starsze aktualności:
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Wyspy Wolin i Uznam lepiej połączone z resztą
Prokuratura przyjrzy się biurom
Producent autobusów zapowiada zwolnienia
Hiszpańska gospodarka widzi nadzieję w turystach
Sprzedaż biletów na podróż Pendolino ruszy w listopadzie
Nie ma chętnych na odbudowę knajpy Pod Kogutkiem
Polska na mapie turystycznej Europy
Amadeus wprowadzi platformę dla przewoźników kolejowych
Orbis wspiera kulinarne talenty
The Westin Warsaw celebruje nadejście wiosny
Krakowskie tradycje śniadaniowe
Portugalia: restauratorzy w tarapatach