TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Made in Poland: Polscy kucharze w Paryżu

Uczestnicy kulinarnych warsztatów w Paryżu mają okazję przyrządzić specjały polskiej kuchni pod okiem m.in. Roberta Makłowicza i Karola Okrasy.


W tym tygodniu rozpoczął się w stolicy Francji cykl warsztatów pod nazwą "Made in Poland". Celem przedsięwzięcia jest przybliżenie Francuzom walorów polskiej kuchni. Do końca roku 2011 odbędzie się w ramach cyklu pięć spotkań, zaś na przyszłym zaplanowano kulinarne "Tour de France". Najlepsi szefowie kuchni wyruszą w podróż po całym kraju.

W warsztatach wezmą udział znane osoby z polskiego świata gastronomii, m.in. krytyk kulinarny Robert Makłowicz, szef warszawskiej restauracji Platter Inter Continental -Karol Okrasa, Daniel Knapik z paryskiej restauracji "Cracovia" i Sławomir Piwnicki, kierujący kuchnią w przedstawicielstwie RP przy OECD we Francji.

Mistrzem piątkowego warsztatu był szef kuchni polskiej ambasady w Paryżu - Mirosław Nowak. Uczestnicy spotkania mogli zdobyć wiedzę na temat przygotowania takich potraw jak np. sandacz po kaszubsku czy placki ziemniaczane z wędzonym łososiem. Specjalista od wódek doradzał w jaki sposób łączyć je z polskimi alkoholami.

Jak mówi inicjatorka i organizatorka warsztatów, szefowa firmy HB Service Hanna Borys - Kuchnia przemawia chyba do wszystkich, a dla wielu Francuzów jest prawdziwą pasją. Chcielibyśmy, aby ten kontakt z polską kuchnią stał się dla nich swoistą "inicjacją" przed wielką podróżą do naszego kraju. - dodaje. Cykl polskich imprez odbywa się w centrum Paryża w Atelier des Sens. To właśnie tutaj organizuje się warsztaty kuchni z całego świata.

Według Kamille Pamart z Atelier des Sens - Francuzi są ciekawi polskiej kuchni, gdyż słabo ją znają. Dodaje również, że wielu z nich myli ją ze specjałami innych krajów tego regionu, np. węgierskim gulaszem.

Uroczysta inauguracja warsztatów odbyła się w ambasadzie RP w Paryżu. Sponsorem przedsięwzięcia jest jeden z producentów polskich wódek.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Made in Poland warsztaty kulinarne w Paryżu krytyk kulinarny Robert Makłowicz Platter Inter Continental Karol Okrasa Daniel Knapik Cracovia w Paryżu Sławomir Piwnicki OECD we Francji HB Service Atelier des Sens w Paryżu polska kuchnia




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję