Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Młodszy Specjalista ds. obsługi klienta
- Doradca klienta Biuro Podróży Itaka Kraków M1
- RAINBOW Doradca Klienta
- NEKERA - Flight Specialist
- NEKERA - Product Manager (Warszawa)
- pilot Wiedeń : 31.05-01.06.2024
- Poszukiwany pilot 05.06-07.06
- Przewodnik Kulinarny w Warszawie
- Specjalista ds. Turystyki Jaworzno
- Specjalista ds turystyki
Pokazy Slow Food nowością na targach
XVII edycja Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro odbędzie się już 20 marca. Ta największa w Polsce impreza wystawiennicza poświęcona branży HoReCa odbędzie się w dniach 20-22 marca 2013 w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie przy ul. Marsa 56c. Nowością EuroGastro 2013 będą pokazy kulinarne Marcina Budynka związane z kierunkiem Slow Food, które mistrz poprowadzi trzeciego dnia targów.
Organizator, firma MT Targi Polska, podąża za zapotrzebowaniem rynku odzwierciedlonym m.in. w wynikach opracowania PMR pt. "Rynek HoReCa w Polsce 2012. Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2012-2014". Zgodnie z tymi badaniami dobrą perspektywę mają przed sobą lokale oferujące dania przygotowywane według tradycyjnych receptur. Coraz większą rolę w restauracyjnych menu odegra także stosowanie produktów ekologicznych.
Podążając za tymi trendami Marcin Budynek przybliży zagadnienia związane z filozofią Slow Food oraz zaprezentuje tradycyjne przepisy i produkty regionalne. Założenia tego kierunku, który opiera się na ochronie i promocji lokalnych i tradycyjnych sposobów produkcji, kulturze jedzenia, czyli celebrowaniu i delektowaniu się posiłkami, zostaną także omówione w panelu dyskusyjnym z udziałem szefów kuchni.
Trend Slow Food obejmuje również kupowanie żywności wytworzonej na bazie tradycyjnych receptur. Odwiedzający będą więc mogli zapoznać się z regionalnymi produktami dostarczonymi przez lokalnych producentów.
W trakcie EuroGastro odbędą się pokazy kulinarne prezentujące tradycyjne dania z użyciem produktów regionalnych. Potrawy zostaną przygotowane w nowoczesnych aranżacjach przez restauratorów i szefów kuchni. Z kolei uczniowie szkół gastronomicznych przedstawią nowoczesną kuchnię podlaską. Marcin Budynek przywoła natomiast zapomniane metody gotowania, m.in. pieczenie w glinie, a także przybliży slow foodowe przepisy na dania wielkanocne. Ciekawostką będzie pokaz przyrządzania wytrawnych sękaczy o smaku żurawinowym i grzybowym.
Na targi będzie można dostać się pociągiem SKM oraz Kolei Mazowieckich z dworca Warszawa Śródmieście, Warszawa Wschodnia lub Warszawa Zachodnia. Stacja docelowa - Warszawa Gocławek - znajduje się w odległości około 700 metrów od Centrum MT Polska. Czas dojazdu pociągiem z centrum Warszawy do stacji docelowej nie powinien przekroczyć 20 minut.
Dla przedstawicieli sektora gastronomicznego organizator przewidział 50% zniżki na bilet wstępu przy rejestracji online.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Przewodnik Michelin - więcej lokali z
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział centra informacji i promocji:
Rozpoczyna się kolejna edycja Turystycznych Mistrzostw
Dziwny konkurs na dyrektorów
Polacy na pierwszym miejscu wśród
Starsze aktualności:
Jak sprzedawać w trudnych
eSky chwali system NDC
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Dla kogo polskie hotele 5* są najtańsze
Pasażerowie zagrozili bezpieczeństwu samolotu
Oni przygotowali się już do zimy
Targi gastronomiczne tylko do piątku
Ponad 800 osób zarażonych w greckim hotelu