TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Pokazy Slow Food nowością na targach

XVII edycja Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro odbędzie się już 20 marca. Ta największa w Polsce impreza wystawiennicza poświęcona branży HoReCa odbędzie się w dniach 20-22 marca 2013 w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie przy ul. Marsa 56c. Nowością EuroGastro 2013 będą pokazy kulinarne Marcina Budynka związane z kierunkiem Slow Food, które mistrz poprowadzi trzeciego dnia targów.


Organizator, firma MT Targi Polska, podąża za zapotrzebowaniem rynku odzwierciedlonym m.in. w wynikach opracowania PMR pt. "Rynek HoReCa w Polsce 2012. Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2012-2014". Zgodnie z tymi badaniami dobrą perspektywę mają przed sobą lokale oferujące dania przygotowywane według tradycyjnych receptur. Coraz większą rolę w restauracyjnych menu odegra także stosowanie produktów ekologicznych.

Podążając za tymi trendami Marcin Budynek przybliży zagadnienia związane z filozofią Slow Food oraz zaprezentuje tradycyjne przepisy i produkty regionalne. Założenia tego kierunku, który opiera się na ochronie i promocji lokalnych i tradycyjnych sposobów produkcji, kulturze jedzenia, czyli celebrowaniu i delektowaniu się posiłkami, zostaną także omówione w panelu dyskusyjnym z udziałem szefów kuchni.

Trend Slow Food obejmuje również kupowanie żywności wytworzonej na bazie tradycyjnych receptur. Odwiedzający będą więc mogli zapoznać się z regionalnymi produktami dostarczonymi przez lokalnych producentów.

W trakcie EuroGastro odbędą się pokazy kulinarne prezentujące tradycyjne dania z użyciem produktów regionalnych. Potrawy zostaną przygotowane w nowoczesnych aranżacjach przez restauratorów i szefów kuchni. Z kolei uczniowie szkół gastronomicznych przedstawią nowoczesną kuchnię podlaską. Marcin Budynek przywoła natomiast zapomniane metody gotowania, m.in. pieczenie w glinie, a także przybliży slow foodowe przepisy na dania wielkanocne. Ciekawostką będzie pokaz przyrządzania wytrawnych sękaczy o smaku żurawinowym i grzybowym.

Na targi będzie można dostać się pociągiem SKM oraz Kolei Mazowieckich z dworca Warszawa Śródmieście, Warszawa Wschodnia lub Warszawa Zachodnia. Stacja docelowa - Warszawa Gocławek - znajduje się w odległości około 700 metrów od Centrum MT Polska. Czas dojazdu pociągiem z centrum Warszawy do stacji docelowej nie powinien przekroczyć 20 minut.

Dla przedstawicieli sektora gastronomicznego organizator przewidział 50% zniżki na bilet wstępu przy rejestracji online.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
pokazy Slow Food EuroGastro Euro Gastro MT Targi Polska Marcin Budynek przepisy produkty regionalne kulinarne Podlasia podlaskie dania wielkanocne Marcina Budynka




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję