TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Wine & Food Noble Night - kto wygrał?

Wine & Food Noble Night to jedno z największych i jednocześnie prestiżowych wydarzeń kulinarnych w Polsce. Wine & Food Noble Night to nie tylko elegancka kolacja połączona z atrakcjami dla gości, ale również konkurs kulinarny, w którym wygrywają: najsmaczniejsza przystawka, najlepsze danie główne i deser.


W sobotę 22 września, podczas jubileuszowej gali finałowej na warszawskim Służewcu do konkursu stanęło 12 najlepszych ściśle wyselekcjonowanych restauracji z całego kraju. Wszystkie zaprezentowały trzydaniowe menu złożone z przystawki, dania głównego i deseru, na które po degustacji głosowali, wyłaniając finalistów w każdej z tych kategorii, znamienici goście zgromadzeni na gali, wśród których znajdowali się najwybitniejsi polscy krytycy kulinarni, na czele z Panem Maciejem Nowakiem.

Po raz pierwszy w historii festiwalu dodatkową nagrodę dla restauracji przyznało Jury Profesjonalne w składzie: Adam Chrząstowski, Monika Kucia, Aurora Mazzuchelli, Paweł Oszczyk, Kurt Scheller.

Nagrody przyznawano w trzech kategoriach:

Kategoria "Przystawka":
Miejsce I: Restauracja Mercato
Miejsce II: L`Arc Varsovie
Miejsce III: Flaming Restaurant

Kategoria "Danie główne":
Miejsce I: Restauracja Mercato
Miejsce II: Restauracja Biała Gęś
Miejsce III: Flaming Restaurant

Kategoria "Deser":
Miejsce I: Flaming Restaurant
Miejsce II: Restauracja Amarylis
Miejsce III: Restauracja Biała Gęś

Nagroda Jury Profesjonalnego:
Restauracja Mercato

Najbardziej prestiżową nagrodą wieczoru była nagroda za całokształt przygotowanej oferty, przyznawana przez profesjonalnie jury najznamienitszych międzynarodowych szefów kuchni, w tym także przez talenty wyróżnione najbardziej prestiżowym wyrazem światowego uznania, którym może zostać wyróżniony szef kuchni - gwiazdką przyznawaną przez przewodnik kulinarny Michelin.

Jury jednomyślnie zadecydowało o przyznaniu głównej nagrody restauracji Mercato za całokształt kulinarnych dokonań wieczoru. Autorskie menu Szefów Kuchni hotelu Hilton Gdańsk zyskało również największe uznanie blisko 1 000 obecnych na gali gości. Wśród prawie 11 000 wyserwowanych tego wieczoru dań to właśnie ich niebanalne propozycje zebrały najwięcej głosów publiczności, zwyciężając w kategorii Przystawka daniem: jajo zielononóżki w barolo z kurkami, bekonem i pianką hollandaise oraz w kategorii Danie Główne zdekonstruowanym Boef Stroganoffem.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Adam Chrząstowski Monika Kucia Aurora Mazzuchelli Paweł Oszczyk Kurt Scheller Restauracja Mercato Flaming Restaurant Restauracja Mercato Restauracja Biała Gęś menu konkurs kulinarny kulinaria gastronomia




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję